Re: Řemeslná živnost - odpovědný zástupc
*** Nevím, jestli Vám dobře rozumím ale proč byste si nemohl doložit praxi? ŽZ §22 "(2) Praxí v oboru se pro účely tohoto zákona rozumí výkon odborných činností náležejících do oboru nebo příbuzného oboru živnosti, zejména samostatné provozování živnosti v oboru nebo v příbuzném oboru, činnost osoby bezprostředně odpovědné za řízení činnosti, která je předmětem živnosti v oboruv, nebo činnost osoby vykonávající samostatné odborné práce odpovídající oboru živnosti." ***
Ano, rozumíte správně. Jako OSVČ mám ŽL pouze necelé dva roky a tuto konkretní živnost nemám v daňovém přiznání, jelikož není převažující. A další praxe již není z mé strany doložitená. Samotný fakt, že jsem k získání ŽL jako OSVČ již praxi doložit musel, není pro paní Úřednici dostatečnou zárukou. Nejdřív mě přinutily napsat prohlášení, že si sám sobě potvrzuji praxi, ale nakonec prohlásily, že se jim to stejně nějak nezdá a ať mi tu praxi potvrdí někdo jiný.
Jdu si koupit tvrdou bramboru a vyřežu si razítko ČKD. Asi to bude nejschůdnější řešení. :-(
*** Tam, kde stačí jen dvouletá praxe je nutné "c) vysvědčením o maturitní zkoušce31) v příslušném studijním oboru střední odborné školy nebo středního odborného učiliště nebo gymnázia s předměty odborné přípravy ". Pokud ani to ne, pak jiného odpovědného zástupce ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 2. 2006 18:17
Dobrý den,
jsem dva roky vlastníkem ŽL jako OSVČ a nyní potřebuji získat ŽL na stejnou živnost pro společnost, ve které jsem i jednatelem. Logické se zdá, že se stanu odpovědným zástupcem, ale na ŽÚ po mně chtějí znovu doložit praxi. Již před dvěma lety, kdy jsem to potřeboval pro jiný ŽÚ jako OSVČ, to bylo téměř neproveditelné, nyní je to již nemožné(špatné vztahy, firma krachla). Sám sobě si praxi prý doložit nemohu. Nevíte jak z toho ven?