Příjem z pronájmu bytu

• (neregistrovaný)

1. 3. 2006 12:58

Dobrý den, v lednu 2006 jsem koupila byt, na který jsem si půjčila u Stavební spořitelny a splácím ho. Od února 2006 tento byt pronajímám. Jinak mám příjmy pouze ze závislé činnosti, u zaměstnavatele jsem podepisovala prohlášení a nechávala jsem si dělat vyúčtování daně. Za rok 2006 tedy musím podat daňové přiznání? Musím se na FÚ nějak registrovat, nebo na konci roku prostě vyplnit přiznání a podat ho? Mohu jako výdaj uplatnit splátky za byt? Popřípadě co vše lze uplatnit do příjmů a výdajů v souvislosti s pronájmem?
    Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 3. 2006 14:12

Magda (neregistrovaný)

Re: Příjem z pronájmu bytu
      >Dobrý den, v lednu 2006 jsem koupila byt, na který
      >jsem si půjčila u Stavební spořitelny a splácím ho. Od
      >února 2006 tento byt pronajímám. Jinak mám příjmy pouze
      >ze závislé činnosti, u zaměstnavatele jsem
      >podepisovala prohlášení a nechávala jsem si dělat vyúčtování
      >daně. Za rok 2006 tedy musím podat daňové přiznání? Musím
      >se na FÚ nějak registrovat, nebo na konci roku prostě
      >vyplnit přiznání a podat ho? Mohu jako výdaj uplatnit
      >splátky za byt? Popřípadě co vše lze uplatnit do
      >příjmů a výdajů v souvislosti s pronájmem?
      >Děkuji za odpověď.

• 1. 3. 2006 14:18

Magda (neregistrovaný)

Za rok 2006 určitě přiznání k dani z příjmu fyz. osoby, protože budete mít 2 souběžné příjmy. Příjmy ze záv. činnosti §6 a příjmy z pronájmu §9. Registrovat se nijak nemusíte, pokud pronajímáte jako osoba, která je zaměstnancem, tudíž nepodniká.Co se týká uplatňovaných nákladů, je jenom na vás, jestli se rozhodnete pro paušální náklady ve výši 30% nebo budete uplatňovat skutečné, ty ovšem musíte mít doloženy doklady. Je třeba to zvážit i s ohledem na další roky.

• 2. 3. 2006 7:11

Saša (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď, jen mi pořád není jasné, co mohu vlastně uplatnit jako výdaje. Když mi nájemce platí určitou částku, já z ní zaplatím energie a služby jako např. odvoz odpadu, správa domu atd., tak to co zbyde už daním, ano? Nebo ze zaplacené částky odečtu elektřinu, topení a vodu a ze zbytku ještě mohu uplatnit 30% paušálních nákladů a potom daním?
      Prosím o konkrétnější příklad, nerada bych něco udělala špatně.
      Děkuji.

• 2. 3. 2006 9:40

Pavel (neregistrovaný)

Moc se vtom sice nevyznám, ale v těch 30% jsou už asi obsaženy veškeré náklady. Zkuste si prokalkulovat, kdyby si to inkaso platil nájemce sám,(pak by vám asi platil menší nájemní), jestli by vám to nevycházelo lépe.

• 2. 3. 2006 16:14

JN (neregistrovaný)

Pozor, ke zdanění přiznáte pouzer příjmy z pronájmu nikoli zálohu na služby viz pokyn D-190, pokud tento po ukončení období zúčtováváte s nájemce. Od příjmů za nájem pak můžete uplatnit výdaje buď 30% nebo skutečné/možné odpisy majetku, vybavení daň z nemovitosti apod./ Vše na uvážení co se vyplatí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).