Re: Prosba o radu,kombinace př.3 a 5 v S
řešila jem stejný případ, ale ne příjmy ze SR, ale z Německa. Tam se používá metoda vynětí s výhradou progrese. A v pokynech je řečeno, že u příjmu druhého z partnerů se do řádku 64 přenese údaj z přílohy č. 3. Takže předpokládám, že i když postup při příjmech ze SR , co se týče zdanění je rozdílný, postup při SZM bude stejný.
jsem stejného názoru . Když si otevřete pokyny k příloze č. 3, tak je tam vždy tučně vypsáno, jak postupovat v případě SZM. Za manželku jsem přílohu č. 3 vyplňovala ve výši 1/2, jinak by potom další řádky pro výpočet daně neměly návaznost.
jen ještě detail, nemůžete daňová přiznání vyplňovat v šabloně, které vytvořil ASPEKT a které jsou na tomto servru ke stažení. V příloze č. 3 tam nefungují určité řádky a na stránkách ASPEKTU jsem se dočetka, že tuto šablonu nelze použít v případě, že máte zahr. příjmy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 3. 2006 14:13
Dobrý den, potřeboval bych konzultaci k problému na který jsem narazil při vyplňování DP.Mám klienta který má i příjmy podle §6 ze SR. Navíc má manželku na MD a chtěl by uplatnit SZM.Podle nových pokynů jsem do přílohy 3 do ř.321,322,323 uvedl polovinu příjmů,výdajů a daně zaplacené v SR.Teď jsem ovšem narazil na zajímavý problém a to je ten, jestli kromě poplatníka mám i u manželky v ř.64 DP uvádět daň z přílohy 3, nebo jen daň z přílohy 5 ? Pokud budu uvažovat logicky, dávám-li do př.3 jen polovičku příjmů, výdajů a daně, měl bych dle mne jak u poplatníka tak u manželky přenést stejnou hodnotu do ř.64 a počítat jim pak daň z této hodnoty.Ovšem to bych zřejmě musel přiložit k DP manželky př.3, i když ona žádné příjmy z SR nemá, tedy jakoby jí tyto příjmy "vyrobit". Nebo u poplatníka dát do ř. 64 hodnotu z př.3 a u manželky jen z př.5, tedy o něco větší ? Jaký je názor zkušených kolegů, díky za radu.