Re: Prac. neschopnost 2.1. - 31.1.
Tak to jsem teda ještě nečetla! Za zaměstnance musí být v daném měsíci odvedeno minimální zdravotní pojištění (co si platí on + to co platí zaměstnavatel)! Já měla zaměstnankyni a ta ani toto nesplňovala a tak jsem si volala na zdravotní pojišťovnu! Tam mi řekli, že když má minimální mzdu a je nemocná, tak si nemusí nic doplácet! Bude lepší, když se přímo obrátíte na zdravotní pojišťovnu Vašeho zaměstnance a požádáte je o radu! Já s nimi mám dobré zkušenosti! Poradí Vám! Zkuste to!
Bohužel je to tak, že jestliže nemarodí celý měsíc, jako v tomto případě a jako naschvál je ten den, kdy nemarodil nepracovní den, musí být vypočteno za ten den alespoň minimální pojistné. Zákon se už dříve změnil v tom smyslu, že stačí třeba jen jeden den zaměstnání a výdělku v měsíci a přestože po zbytek měsíce neměl zaměstnanec zaměstnavale, nemusí být za ten zbytek pojistné odvedeno. Ovšem na tu výše uvedenou možnost nějak pozapomněli (a možná že schválně).
Jo,jo, je to tak.Zdr.pojišťovny na to samy rády upozorňují.
Tak ted jsem tam volala a je to tak. Mám to zaměstnanci strhnout v nejbližší výplatě a poznamenat to do dokladů, aby, až přijde kontrola, bylo jasné za co to je. Penále se prý nevypočítává, až při případné kontrole. Teď ještě napíšu mail programátorovi, že by to tam měl zapracovat. Váš program s tím počítá? Jinak díky za odpovědi a pěkný víkend!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 3. 2006 15:03
Teď jsem se dočetla, že pokud zaměstnanec marodil od 2.1. do 31.1., musí za 1.1.(neděle) zaplatit zdravotní pojištění, což jsem nevěděla a ani můj mzdový program mi to takto nespočítal. Co teď s tím? Dělá to 33 Kč/zaměstnance.