Re: Vystaveni faktury-nepodnikatel
asi jak uvedla Jaša. faktura už je sice po mnoha letech (kdy tento pojem byl právu neznámý) zmíněna v obchodním zákoníku, ale mám dojem, že jednou z náležitostí je čj. z obchodního rejstříku či živnostenského registru. a to nemáte. doklad s přesnou identifikací příjemce (jméno, adresa, rč) a účelu výplaty peněz mu bude do nákladů stačit.
---
Já bych s Vámi dámy nesouhlasil.
1. Honza se zjevně - asi smluvně zavázal k vystavení faktury. Dokonce píše, že je to podmínka aby dostal (zaplaceno). Co se slíbí, se plnit musí.
2. V obch. zákoníku je sice zmíněno to, co píše Radka, pro Honzu to ale neplatí, podmínka oněch údajů je jen pro podnikatele, to ale Honza není.
3. Honza tedy může /a zjevně i musí/ směle vystavit fakturu /žádný zákon mu to nezakazuje/.
---
>>>>Chtel bych se zeptat, nepodnikam, ale zprostredkoval
>>>>jsem jeden maly obchod z nehoz mam dostat asi 800 Kc
>>>>provizi, podminkou ale je, ze mu vystavim fakturu.
>>>>Lze toto udelat, pripadne co by mela obsahovat?
>>>>Dekuji Honza
>>>
>>>Já bych to obešla dopisem. Dne ... jsem pro vás
>>>udělal
>>>....
>>>za sjednanou cenu ... Kč. On si to dá do výdajů a
>>>může
>>>vám uhradit peníze.
>>
>>
>>asi jak uvedla Jaša. faktura už je sice po mnoha
>>letech (kdy tento pojem byl právu neznámý) zmíněna v
>>obchodním zákoníku, ale mám dojem, že jednou z
>>náležitostí
>>je čj. z obchodního rejstříku či živnostenského
>>registru. a to nemáte. doklad s přesnou identifikací
>>příjemce
>>(jméno, adresa, rč) a účelu výplaty peněz mu bude do
>>nákladů stačit.
>---
>Já bych s Vámi dámy nesouhlasil.
>1. Honza se zjevně - asi smluvně zavázal k vystavení
>faktury. Dokonce píše, že je to podmínka aby dostal
>(zaplaceno). Co se slíbí, se plnit musí.
>2. V obch. zákoníku je sice zmíněno to, co píše Radka,
>pro Honzu to ale neplatí, podmínka oněch údajů je jen
>pro podnikatele, to ale Honza není.
>3. Honza tedy může /a zjevně i musí/ směle vystavit
>fakturu /žádný zákon mu to nezakazuje/.
však jsem psala "mám dojem". ale nechápu, proč má být faktura, když kus papíru kde je napsáno kdy za co kolik a kdo má úplně stejnou váhu.
>---
Teď mne sice nenapadá žádný předpis, který by výslovně nepodnikateli zakázal vystavit fakturu, ale přesto bych souhlasil s Jašou - prostě si o ty peníze řekněte nějakým dokumentem. Faktura není v ObchZ (a imho ani jinde) sice definována jako pojem, ale jsou zde určeny její náležitosti. Na druhé straně, ObchZ upravuje vzájemné vztahy podnikatelů, tzn. na nepodnikatele se nevztahuje (tedy ani §13a) a faktura od nepodnikatele by asi byla nějakým diskutabilním paskvilem. Osobně bych se nebál nějaký doklad pojmenovat fakturou, protože rozhodující jsou náležitosti, nikoliv jméno, ale pokud se tomu můžete vyhnout, udělejte to.
Toto je pouze můj názor, nikoliv právní fakt.
S tou fakturou to je obráceně:
§ 13a Obchodní listiny
Obchodní listiny
(1) Každý podnikatel je povinen na všech objednávkách, obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a identifikačním čísle
Vámi uvedené náležitosti tam MUSÍ uvádět pouze podnikatel!
Takže ať to "dílo" "nepodnikatel" nazve fakturou, vyúčtováním
či jiným slovním výtvorem, může .....
hádat se s vámi nebudu, protože si nejsem 100% jistá a navíc je úplně jedno, zda je úhrada napsána na kusu toaletního papíru s výše uvedenými údaji, či zda je navrchu napsáno faktura. ale logickou dedukcí ze znění zákona dovozuji, že faktura je obchodní listinou. obchodní listina je definována pouze v obchodním zákoníku. obchodní zákoník se týká vztahů a smluv mezi podnikateli. takže bych řekla, že by nepodnikatel snad ani neměl právo vystavit cosi, na co napíše faktura. (ono jde stejně opravdu o to jedno slovíčko - faktura)
>>>>>Chtel bych se zeptat, nepodnikam, ale zprostredkoval
>>>>>jsem jeden maly obchod z nehoz mam dostat asi 800 Kc
>>>>>provizi, podminkou ale je, ze mu vystavim fakturu.
>>>>>Lze toto udelat, pripadne co by mela obsahovat?
>>>>>Dekuji Honza
>>>>
>>>>Já bych to obešla dopisem. Dne ... jsem pro vás
>>>>udělal
>>>>....
>>>>za sjednanou cenu ... Kč. On si to dá do výdajů a
>>>>může
>>>>vám uhradit peníze.
>>>
>>>
>>>asi jak uvedla Jaša. faktura už je sice po mnoha
>>>letech (kdy tento pojem byl právu neznámý) zmíněna v
>>>obchodním zákoníku, ale mám dojem, že jednou z
>>>náležitostí
>>>je čj. z obchodního rejstříku či živnostenského
>>>registru. a to nemáte. doklad s přesnou identifikací
>>>příjemce
>>>(jméno, adresa, rč) a účelu výplaty peněz mu bude do
>>>nákladů stačit.
>>
>>S tou fakturou to je obráceně:
>>
>>§ 13a Obchodní listiny
>>Obchodní listiny
>>(1) Každý podnikatel je povinen na všech
>>objednávkách,
>>obchodních dopisech a fakturách uvádět údaj o své
>>firmě, jménu nebo názvu, sídle nebo místu podnikání a
>>identifikačním čísle
>>
>>Vámi uvedené náležitosti tam MUSÍ uvádět pouze
>>podnikatel!
>>Takže ať to "dílo" "nepodnikatel" nazve fakturou,
>>vyúčtováním
>>či jiným slovním výtvorem, může .....
>
>hádat se s vámi nebudu, protože si nejsem 100% jistá a
>navíc je úplně jedno, zda je úhrada napsána na kusu
>toaletního papíru s výše uvedenými údaji, či zda je
>navrchu napsáno faktura. ale logickou dedukcí ze znění
>zákona dovozuji, že faktura je obchodní listinou.
>obchodní listina je definována pouze v obchodním zákoníku.
>obchodní zákoník se týká vztahů a smluv mezi
>podnikateli. takže bych řekla, že by nepodnikatel snad ani neměl
>právo vystavit cosi, na co napíše faktura. (ono jde
>stejně opravdu o to jedno slovíčko - faktura)
>hádat se s vámi nebudu, protože si nejsem 100% jistá
hádat pouze můžeme, jaké náležitosti má mít faktura
a který platný předpis to upravuje (mimo vyhl. z r. 1978)
Tak jsem si to pročetla, už jsem se skoro lekla, že jsem propásla nějakou definici faktury v zákonech, ale je to pořád při starém - definice, co to je faktura, nikde není. §13 OZ NENÍ definicí faktury. Takže si kdokoliv může vystavit jakýkoliv papír a nazvat ho klidně "faktura", záleží na obsahu a ne na formě, nebo nedej bůh na názvu. J.F.
oz určuje jen to, že když něco nazvu fakturou, je to obchodní listina a musí to obsahovat bla bla bla....dál pokud fakturu mám jako daňový doklad, tak to zkombinuji s náležitostmi daňového dokladu. ale ať to nazvu faktura, doklad, zúčtování či jakkoliv jinak, je to úplně jedno. nechápu, proč trvá na vystavení faktury:-)) je to to stejný, jako když kupující v obchodě trvá na razítku na paragonu z pokladny a tvrdí, že jinak ho účetní sprdne a nedá mu to do daní:-))
ono je celkem zajímavé, že spousta zákonů a vyhlášek obsahuje slovo faktura. ale co to slovo jako takové znamená nikde definováno není:-)
celkem pěkná definice faktury je na těchto stránkách v pojmech:listina, v níž dodavatel vyjadřuje peněžní nárok vůči odběrateli za dodané věci nebo za prokázané služby a práce (může se však jednat i o jiné obecné vyjádření peněžního nároku)
Český právní systém neobsahuje zákonnou definici faktury. Pokud se smluvní strany ve smlouvě nedohodnou, není vystavení faktury ani podmínkou pro vznik povinnosti zaplatit. Má-li faktura sloužit jako daňový doklad, musí být vystavena ve lhůtách stanovených zákonem a mít náležitosti daňového dokladu
sice aspi po ruce nemám, ale abyste věděl, že když něco napíši a není tam - myslím, domnívám se, tak že JE to pravda (a ne že ji bohužel nemám) tak jsem si zagooglovala, a jeden příklad:
587/1992 Sb.
Část čtvrtá
Přechodná a závěrečná ustanovení
§ 41 Přechodná ustanovení
(1) Bude-li vyhotoven řádný doklad o prodeji zboží (zejména faktura), případně o vnitropodnikovém použití zboží podle § 4 zákona
je jich opravdu spousta. proč něco tvrdíte, když to nevíte s naprostou jistotou?
(a jsem zvědavá, jestli odpovíte nebo bude ticho po pěšině:-)))
jestli chcete vyjmenovat další, napište mejl, sem by se to nevešlo. v pondělí vám to pošlu. a chcete jen čísla vyhlášek a zákonů, nebo i citace?
další:-))
117
VYHLÁŠKA
Ministerstva životního prostředí
ze dne 16. března 2002
o rozsahu a způsobu vedení evidence obalů a ohlašování údajů z této evidence
Ministerstvo životního prostředí stanoví podle § 50 odst. 2 zákona č. 477/2001 Sb., o obalech a o změně některých zákonů (zákon o obalech), (dále jen "zákon o obalech") k provedení § 15 odst. 3 zákona o obalech:
§ 1
Základní pojmy
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) účetním dokladem - účetní doklad (např. faktura, dodací list), který potvrzuje množství obalů uvedených na trh nebo do oběhu, nebo množství zpětně odebraných obalů, popřípadě též způsob naložení s nimi,bla bla bla... pokud si dobře pamatuji, je slovo faktura i v DPH, v účetnictví, skoro ve všech vyhláškách a zákonech o energetice.....
nějak vám nerozumím. psala jsem, že slovo faktura se vyskytuje ve spoustě vyhlášek a zákonů. a to je pravda. napsala jsem vám jen dva příklady (víc když napíšete mejl). proč zmiňujete toto forum nevím. asi nemáte argumenty a neumíte říct - pardon, mýlil jsem se a měla jste pravdu. já nepsala, že jsou někde uvedeny všechny náležitosti faktury, jen že podle oz MUSÍ mít faktura od podnikatele určité náležitosti. a pokud ji někdo chce použít jako daňový doklad, musí mít jeho náležitosti.
>>>
>>>ono je celkem zajímavé, že spousta zákonů a vyhlášek
>>>obsahuje slovo faktura.
>>>Bohužel nemáte pravdu. Faktura je zmiňována pouze v
>>>§13 Obch.z
>>>Nemo vyjmenujete i jiné?
>a také na tomto foru NAPŘ.: faktura Honzy odběrateli.
>Náležitosti daň. dokladů jsou uvedeny v zák. o DPH.
>Náležitosti faktury jsou uvedeny ......???
>Dobrou noc a těším se na pondělí.
Bohužel nemáte pravdu. Faktura je zmiňována pouze v §13 Obch.z
Nemo vyjmenujete i jiné?
k tomuto mi nic nepovíte? není náhodou faktura zmiňována i v jiných zákonných předpisech?:-))))vyjmenovala jsem jen dva, myslím, že to stačí abych vám prokázala, že nelžu, že se mýlíte vy.
Paní Radko, tak mám takový dojem, že tomu pánovi docela skáčete na špek :-) Připomíná mi to jiné debaty tady a radím vám, abyste to vzdala, všichni stejně vidí, že máte pravdu :-) Jste opravdu bojovnice, to se musí nechat, ale přimět TOHOTO pána, aby přiznal, že se mýlí, se vám stejně nepodaří, to se vsadím :-) J.F.
když mě to šíleně .......když někdo nařkne mě, že lžu a pak když dokážu že ne místo argumentů plácá nesmysly...zrovna u faktur:-))) při každém novém zákonu nebo novelizaci připomínkujeme tuhle díru v zákoně, asi tak 10 let, takže velice dobře vím, kde se to slovo vyskytuje a že nikde není přesná definice. vzali jsme zavděk alespoň tím, že OZ to lehce upravil.
ale když mě holt ti "rádci", kteří melou nesmysly tak vytáčí:-))))
Ty nesmysly tada plácáte vy.
V OZ je pouze to, co jsem uvedl výše:
Pokud podnikatel použije jakoukoliv obchodní listinu
NAPŘ fakturu (v zádném předpise nedefinovanou co se týče obsahu a náležitostí) musí tam uvést to so stanovuje § 13.
Tečka - nic víc. Z toho vyplývá k původnímu dotazu že pan Honza
může fakturu vystavit i když není podnikatel. Nebo se mýlým?
být vámi, tak se raději mýlím, zní to líp. pokud si pamatuji, tak jsem psala, že JÁ bych z toho vydedukovala, že je to obchodní listina upravená OZ, tudíž týkající se podnikatelů, ne že ji nemůže vystavit. vy jste napadl mé tvrzení, že slovo faktura se vyskytuje v mnoha předpisech. což je pravda:-)
Myslím, že definici faktury i to, kde ji nalézt, tu známe všichni. Jen se snažíme vysvětlit, že ta definice není podložena platnou legislativou (§13a není definicí faktury). Můžeme se samozřejmě mýlit nebo i mýlyt - v to m případě prosím o poučení.
Taky jsem se asi mýlila, když se ten pán mýlý...Ale překrucovat umí dobře. Zajímalo by mě, jak by probíhala kontrola, kdybyste paní Radko kontrolovala někoho tohoto typu. Představte si, že je to dejme tomu razantní, energický muž a co je tady jen napsané pronáší vehementně silným hlasem. Ty pravopisné chyby byste tam neslyšela. To vám tedy opravdu nezávidím, takovou práci v reálu, mě to stačí tady :-) J.F.
>>>Nechcete se raději vsadit, že neznáte definici
>>>faktury
>>>ani to kde tu definici nalézt? Nebo se mýlým?
>>
>>nepřekrucujte. od začátku tvrdím, že nikde není
>>napsáno, co to faktura přesně je. u toho prvního mýlým
>>jsem
>>si myslela, že jde o překlep, stane se. ale pokud se
>>takhle stále mýlýte, asi by bylo těžký vám něco
>>vysvětlovat:-))))
>***********************
>Taky jsem se asi mýlila, když se ten pán mýlý...Ale
>překrucovat umí dobře. Zajímalo by mě, jak by probíhala
>kontrola, kdybyste paní Radko kontrolovala někoho
>tohoto typu. Představte si, že je to dejme tomu razantní,
>energický muž a co je tady jen napsané pronáší
>vehementně silným hlasem.
Však on zkrotne, nemějte strach.:-((
Ty pravopisné chyby byste tam
>neslyšela. To vám tedy opravdu nezávidím, takovou práci v
>reálu, mě to stačí tady :-) J.F.
>***************************
řeším s mírným úsměvem. pokud se usmívám moc, tak se prý vysmívám. když jsem ledová, jsem arogantní. většina podnikatelů se ale dává zastupovat profíky (ať už účetní nebo poradci) a jde to všechno v klidu. ti mají většinou argumenty tak je to bez problémů:-)
Je i spousta dalších pověr, jako košilky, podpisy, razítka, povinná předkontace, vystavování příjmových a výdajových dokladů ke každému originálnímu dokladu, povinnost vést v DE peněžní deník, pokladnu a podobně. U nás na sociálce pořád chtějí při kontrole ten peněžní deník :-) J.F.
Vážení, zanechte prosím emocí - vše už bylo řečeno. Je pravda, že je faktura zmíněna v mnochých předpisech, ale definována nikde (RadkaB) a je taky prava, že "fakturu" může vystavit i nepodnikatel (i když ho nic nenutí uvést tohle slovo na papíře, kterým si o peníze říká).
Pokud vás štve, že vám lidi odporují (mě ne), nedávejte jim příčinu formulacemi typu "pokud já neřeknu *domnívám se*, tak je to pravda" (i kdyby byla) - to se do vás začnou navážet i ti, kteří na to z hlediska erudice nemají.
neštve mě, že mi odporují, to je snad normální. štve mě, že i když jsem mu dokázala, že je slovo faktura zmíněno v mnoha předpisech (a on napsal, že nemám pravdu a sám mě žádal, abych mu nějaký napsala a já to udělala) nedokáže to přiznat. včerejší "boj" jsem brala spíš jako hru, protože ruku na srdce: je otázka faktury rozhodující? není. je to jen slovo, které když použiju na doklad neovlivní vůbec nic:-))
>>>>Vážení, zanechte prosím emocí - vše už bylo řečeno.
>>>>Je
>>>>pravda, že je faktura zmíněna v mnochých předpisech,
>>>>ale definována nikde (RadkaB) a je taky prava, že
>>>>"fakturu" může vystavit i nepodnikatel (i když ho nic
>>>>nenutí uvést tohle slovo na papíře, kterým si o
>>>>peníze
>>>>říká).
>>>>Pokud vás štve, že vám lidi odporují (mě ne),
>>>>nedávejte jim příčinu formulacemi typu "pokud já
>>>>neřeknu
>>>>*domnívám se*, tak je to pravda" (i kdyby byla) - to
>>>>se do
>>>>vás začnou navážet i ti, kteří na to z hlediska
>>>>erudice nemají.
>>>zkrátka pravdu má vždycky graver, ovšem, dokud na
>>>něho
>>>nepřijde Jaša :-((((
Je mi líto, že to vidíte takto.
>>
>>...nebo RadkaB (ceníky) .-)))) jenže např. graver
>>když
>>zjistí, že má pravdu někdo jiný, tak to uzná:-)
Víte, já jsem tady proto, abych poučil sebe a třeba i jiné. Ohromně se bavím, získávám nové informace (zadarmo, stejně jako ostatní) a nemít pravdu pro mne nepředstavuje trauma.
>no, nevím,nevím..... s Jašou se zhádají a žádný nic
>neuzná:-(..:-)))
Někdy to tak musí být. Někdo se nehádá s graverovým názorem, ale s graverem. Proto vás všechny chci ještě jednou poprosit: pokud nesouhlasíte s nějakým tvrzením a myslíte si, že máte lepší argumenty, běžte DO toho. Ale pokud chcete reagovat jen kvůli tomu, že příspěvek napsal někdo, koho nemusíte, zkuste se zabejčit a běžte OD toho. Buďte chlapi, dámy :-))
Re: definice faktury
Jenom vědět jak:
Obecně
Faktura představuje formu dokladu dosvědčujícího provedení
určité účetní operace (jednotlivou operaci nebo více souvisejících
operací). Faktura ale nemůže nahradit smlouvu, která by jí měla
předcházet. Například uplatnění smluvní pokuty formou textu na
faktuře nebo přechod vlastnictví k věci až jejím úplným
zaplacením jako dodatek textu na faktuře nemá právní váhu,
pokud tak nebylo sjednáno smlouvou mezi oběma stranami.
Fakturu vystavuje dodavatel výkonů (prodávající) odběrateli
(kupujícímu) na základě smluvních podmínek (např. druh,
množství, cena, způsob platby a další podmínky).
V účetnictví se rozlišují faktury přijaté (dodavatelské) a faktury
vystavené (odběratelské) včetně souvislostí i se vznikem závazků
a pohledávek.
Pro zaúčtování faktury jsou významné i náležitosti, které by měla
jako účetní doklad obsahovat. Z hlediska náležitostí daňového
dokladu u plátců daně z přidané hodnoty musí splňovat
předepsané náležitosti dané ZDPH.
Zvláštní charakter mají zálohové faktury a dobropisy k fakturám.
>Faktura představuje formu dokladu dosvědčujícího
>provedení
>určité účetní operace (jednotlivou operaci nebo více
>souvisejících
Nikoliv. Faktura nedosvědčuje provedení účetní operace, nýbrž je naopak teprve jejím prekurzorem.
>operací). Faktura ale nemůže nahradit smlouvu, která
>by jí měla
V některých případech může, pokud je důsledkem projevu svobodné vůle více než jedné strany. Jejím zaplacením pak dochází ke konkludentnímu uzavření smlouvy, pokud se např. neprokáže, že byla jedna ze smluvních stran uvedena v omyl.
>předcházet. Například uplatnění smluvní pokuty formou
>textu na
>faktuře nebo přechod vlastnictví k věci až jejím
>úplným
>zaplacením jako dodatek textu na faktuře nemá právní
>váhu,
>pokud tak nebylo sjednáno smlouvou mezi oběma
>stranami.
Správně, v těchto konkrétních bodech faktura smlouvu nahradit nemůže.
>
>Fakturu vystavuje dodavatel výkonů (prodávající)
>odběrateli
>(kupujícímu) na základě smluvních podmínek (např.
>druh,
>množství, cena, způsob platby a další podmínky).
>
>V účetnictví se rozlišují faktury přijaté
>(dodavatelské) a faktury
>vystavené (odběratelské) včetně souvislostí i se
>vznikem závazků
>a pohledávek.
Díky, vysokoškolská skripta tu většina z nás četla taky.
>
>Pro zaúčtování faktury jsou významné i náležitosti,
>které by měla
>jako účetní doklad obsahovat. Z hlediska náležitostí
Diskuse o tom, že faktura NENÍ účetní doklad, už máme na tomto fóru dávno za sebou.
>daňového
>dokladu u plátců daně z přidané hodnoty musí splňovat
>
>předepsané náležitosti dané ZDPH.
>
>Zvláštní charakter mají zálohové faktury a dobropisy k
>fakturám.
Jestli přede mnou ještě jednou někdo použije pojem "zálohová faktura", tak se mu pokusím dokázat, že voodoo opravdu funguje.
Nechci se vás opravdu dotknout, zvlášť jestli jste rodu mužského, nebo nám tady v tom babinci nakonec zůstanou jen ti Maorové s vyplazenými jazyky, kteří se bohužel diskuze nezúčastňují.
Řeším otázku, jestli a) jste blázen vy nebo b) děláte blázny z nás.
Debata byla o tom, jestli je definice v zákonech. Buď jste si toho doteď nevšiml - pak platí a), nebo všiml a pak platí b). J.F.
>>Jenom vědět jak:
>>
>>Obecně
>>
>>Faktura představuje formu dokladu dosvědčujícího
>>provedení
>>určité účetní operace (jednotlivou operaci nebo více
>>souvisejících
>>operací). Faktura ale nemůže nahradit smlouvu, která
>>by jí měla
>>předcházet. Například uplatnění smluvní pokuty formou
>>textu na
>>faktuře nebo přechod vlastnictví k věci až jejím
>>úplným
>>zaplacením jako dodatek textu na faktuře nemá právní
>>váhu,
>>pokud tak nebylo sjednáno smlouvou mezi oběma
>>stranami.
>>
>>Fakturu vystavuje dodavatel výkonů (prodávající)
>>odběrateli
>>(kupujícímu) na základě smluvních podmínek (např.
>>druh,
>>množství, cena, způsob platby a další podmínky).
>>
>>V účetnictví se rozlišují faktury přijaté
>>(dodavatelské) a faktury
>>vystavené (odběratelské) včetně souvislostí i se
>>vznikem závazků
>>a pohledávek.
>>
>>Pro zaúčtování faktury jsou významné i náležitosti,
>>které by měla
>>jako účetní doklad obsahovat. Z hlediska náležitostí
>>daňového
>>dokladu u plátců daně z přidané hodnoty musí splňovat
>>
>>předepsané náležitosti dané ZDPH.
>>
>>Zvláštní charakter mají zálohové faktury a dobropisy
>>k
>>fakturám.
>>
>******************************
>Nechci se vás opravdu dotknout, zvlášť jestli jste
>rodu mužského, nebo nám tady v tom babinci nakonec
>zůstanou jen ti Maorové s vyplazenými jazyky, kteří se
>bohužel diskuze nezúčastňují.
ale Jano, jen mu klidně vynadejte, mě byste taky nešetřila...:-)))
>Řeším otázku, jestli a) jste blázen vy nebo b) děláte
>blázny z nás.
>Debata byla o tom, jestli je definice v zákonech. Buď
>jste si toho doteď nevšiml - pak platí a), nebo všiml
>a pak platí b). J.F.
>**************************
Píšu to pomalu protože si myslím že neumíte rychle číst
a tak si to pomalu přečtěte, než to pan Haken rychle smaže.
Jenom vám je zde dovoleno řešit otázku..............,
jinému by byla již tato informace ihned smazána...........
Klidně doplňte k vašemu řešení otázkyí bod c)
"Sice nevím o co jde ale z povinnosti první dámy na tomto foru
se k tomu musím vyjádřit" = to je váš případ.
Debata je o tom, co je v prvním dotazu pana Honzy.
Pokud jste si toho dosud nevšimla, začněte od začátku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
2. 3. 2006 17:03
Chtel bych se zeptat, nepodnikam, ale zprostredkoval jsem jeden maly obchod z nehoz mam dostat asi 800 Kc provizi, podminkou ale je, ze mu vystavim fakturu.
Lze toto udelat, pripadne co by mela obsahovat?
Dekuji Honza