Re: SZM a ztráta - OPĚTOVNÝ DOTAZ
-------------------------------
Ztrátu ale neuvádíte v ř. 502 - sem pouze kladnou hodnotu z ř. 37
tj. těch 15505
- ztrátu z minul.let si manžel uvede na ř.523 (max. do výše ř.41/ale tu si uvede pouze manžel!!!!
Dále ř.522-523= ř.526 dań základ manžela
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 3. 2006 13:07
Dobrý den,
při vyplňování přílohy č. 5 k DAP jsem se poněkud zadrhla u ř. 523. V pokynech je napsáno: "uveďte uplatňovanou ztrátu dle § 34 odst. 1 zákona, která vznikla ve zdaňovacím období, v němž neuplatňujete výpočet společného základu daně. Částku uveďte max. do výše poloviny úhrnu řádků 502 až 505 za oba manžele. A současně částka nesmí být vyšší než částka z ř.41." Manžel měl v roce 2005 zisk z podnikání (vedlejší činnost) 15.505 Kč. Ztráta z předchozích let je vyšší. Mám to chápat tak, že může odečíst pouze 7.752 Kč nebo si to máme odečíst oba dva (to mi připadá docela nesmyslné) a pak to dá dohromady těch 15 a půl? Nikde v zákoně jsem nenašla, že by se při SZM mohla odečíst jen polovina ztráty z předchozích let, tak jsem z toho docela zmatená.
Ptám se již po několikáté, ale zatím mi nikdo nebyl schopen odpovědět, tak snad teď. Díky. M.