Re: Pronájem bytu
No já bych to tak neviděla - buď příjmy 7000 a uplatní 40% paušální výdaje, nebo příjmy 7000 a uplatní výdaje ve skutečné výši, tj. 3000 Kč.
Máte pravdu, Zdenko, už to také tak vidím. Lze také dohodnout tak, že nájemce bude platit úhradu za užívání bytu družstvu a pronajímateli bude poukazovat 4.000,-/měs. Osobně bych se přikláněla k výdajům ve skutečné výši. Může také přijít mnohatisícový doplatek za teplo a teplou vodu, může být i za vodné a stočné atd.
Děkuji za odpovědi. Já jsem si tedy původně myslela, že když odvád tzv. nájemné družstu Kč 3000,- (byt je skutečně jeho), které se skládá vlastně ze záloh na teplo, vodu a z fondu oprav,pojistného, takže tyto výdaje musím zaúčtovat jako nedaňové. Příjmy, které on dostává za pronájem bytu Kč 7000 pak rozdělit na Kč 3000,- jako nedaňové příjmy, protože tyto příjmy prakticky uhradí družstvu (záloha na vodu, teplo, fond oprav, pojistné) a zbytek Kč 4000,- pak musím přiznat jako příjmy z pronájmu a mohu k tomu uplatnit výdaje procentem. Tak jsem z toho zmatená, ale zřejmě budete mít pravdu. Bude na tom tedy dost škodný.
PS:majitel bytu mi teď prozradil, že přestože má příjmy z pronájmu pobíral podporu v nezaměstnanosti. Lze to? Chce se mi z toho brečet. Jste před těmi daněmi také v takovéto zoufalé situaci?
Radka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
EET se vrací od roku 2027, schválili poslanci. Dotkne se až 600 tisíc podnikatelů
Podnikatelům se nelíbí navrhovaný růst minimální mzdy, chtějí změnu valorizace
Kadeřník v mobilu. Nová česká aplikace pomáhá salonům s byznysem i organizací času
Zlatnictví začala studovat ve čtyřiceti. Diamanty jsou pro mě bez duše, říká Milena
Pokud Ústavní soud opět vyloučí platby kartou, EET 2.0 se sesype jak domeček z karet
Předčasný důchod automaticky neznamená, že člověk nechce pracovat
4. 3. 2006 18:48
Fyzická osoba má od stavebního družstva byt. V průběhu r. 2005 postavila dům a byt pronajímá za Kč 7000,-/měsíc. Z tohoto příjmu odvádí stavebnímu družstvu Kč 3000,-/měsíc za pronájem bytu. Jsou tedy jeho příjmy z pronájmu Kč 4000,-/měsíc + uplatní výdaje procentem z příjmu (jiné výdaje zatím nemá)?
Doufám, že ten byt je skutečně jeho a né družstva.
Díky