Re: Daňové přiznání-výdaje%-přerušení.
Úprava rozdílu mezi příjmy a výdaji - §23,odst.8,b) bod 3 - v případech kdy poplatník nevede účetnictví s vyjímkou uvedenou v bodě 2, ani nevede daňovou evidenci, o cenu nespotřebovaných zásob, o výši pohledávek, (s vyjímkou pohledávek uvedených v §24 odst.2písm.y) a zaplacených záloh.
Jak se naloží s nezaplacenou pohledávkou k 31.1.2005 je mi jasno.
Uvede se do tab.E - úpravy zvyšující rozdíl mezi příjmy a výdaji.
Jak tam ale dostanu zaplacené zdr. a soc. poj., když v zákoně se mluví jen o zaplacených zálohách a ne o závazcích jako v případě daňové evidence?
Už jsme to tady řešili 2x, zkuste se podívat na dotazy ohledně přerušení podnikání. V tom §23,8b se hovoří o závazcích s výjimkou přijatých a zaplacených záloh.Buď to zaplacené soc.a zdr.pojištění dejte do deníku, jako výdaj snižující základ daně nebo do tab.E. Je to prokazatelné, že to bylo v souvislosti s podnikáním, ikdyž po datu přerušení.
Já osobně bych zaplacené pojistné zahrnul do tabulky E podle § 23 odst.3 písm. c) věta 2, neboť si myslím, že se jedná o "částky nezahrnuté do výdajů (nákladů), které lze podle tohoto zákona do výdajů (nákladů) zahrnout". Vrácený přeplatek na pojistném bych pak zahrnul do příjmů podle § 10.
S tím přeplatkem s Váma souhlasím, že má být v §10 - §5,odst.6 zákona 586/92. Jen nevím, pokud po přerušení podnikání zaplacené pojistné uvedeme do tabulky E, případně do ř. 103 DPFO, jestli by se nemělo postupovat i v případě vráceného přeplatku a nedávat ho do §10, ale do §7-upravit ZD.
Do toho §10 bych ho uvedla případě, že za r.2005 skončím s podnikáním a v r.2006 mi přijde přeplatek, tak to za r.2006 zdaním v §10. No je to jen můj návrh, jak bych postupovala já. Rozhodnutí je na Vás.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
6. 3. 2006 9:45
Dobrý den, prosím o radu.
OSVČ uplatňuje výdaje % z příjmu. Od 1.2.2005 přerušila podnikání na dva roky. Do doby 31.3.2006 podnikání neobnoví.
Z roku 2004 má dvě pohledávky. Jedna pohledávka byla uhrazena v lednu 2005 a druhá pohledávka až v únoru a březnu 2005. V lednu 2005 zaplatil soc. a zdrav. poj.(záloha na 12/2004). Dále zaplatil v únoru zdrav. poj. (záloha 1/2005) a v březnu soc.poj. (záloha 1/2005 a doplatek z vyúčtování za rok 2004). Dále v březnu obdržel přeplatek od VZP (vyúčtování roku 2004). Lze uplatnit v daňovém přiznání zaplacené pojistné z doby kdy již měl přerušené podnikání a pokud ano kde se výdaje uvedou v daňovém přiznání. Rovněž tak přeplatek od VZP. Děkuji za případné názory.