Re: Odstoupení od smlouvy členství v BBC
Není jasné, o jakou smlouvu jde.
Jestli máte jako občan-nepodnikatel smlouvu s nějakým fitness centrem, pak se jedná o vztah dle ObčZ (pokud jste se nedohodli jinak) a vy jste spotřebitelem jejich služeb. V tomto případě vás dodavatel služeb nemůže znevýhodnit tím, že bude výpověď smlouvy z vaší strany vázat na svůj souhlas. Viz např. ObčZ §55/1, 56/1, 56/3c,e.
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/obcanzak/cast1.aspx
Re: Odstoupení od smlouvy členství v BBC
Ano (platí pro spotřebitelský vztah). Jak už jsem psal, svých zákonných práv se nemůžete vzdát (55/1). Pokud by smluvní vztah obsahoval nějaké ujednání, které je sice zákonné, ale znevýhodňuje ho ve smyslu §56, pak toto ujednání platí jen tehdy, pokud ho spotřebitel nezpochybní (55/2).
Lidskými slovy: pokud vám třeba v tom fitcentru po zaplacení roční permanentky řeknou, že místo 4 hodin týdně máte za stejné prachy nárok jen na 3 a zrušit permanentku nemůžete, tak to platí pouze tehdy, když s tím souhlasíte. Jakmile s tím vyslovíte nesouhlas, tak toto smluvní ustanovení neplatí, i kdyby ve smlouvě bylo jasně uvedeno, že si dodavatel vyhrazuje právo změnit rozsah služeb bez souhlasu zákazníka a bez možnosti odstoupit od smlouvy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
6. 3. 2006 14:38
..ve smlouvě: Ukončení členství ze strany člena před uplinutím běžné doby členství je možné pouze ze závažného důvodu a se souhlasem společnosti a to pisemně a obsahovat odůvodnění příp. doložení závažného důvodu (např. potvrzením lékaře).
..po předložení výpovědi z důvodu odcestování mi žadost zamítli.Prý není závažný to důvod!Každý mame své "závažné důvody".Mohli by být jakékoliv.(finanční situace,nespokojenost se službami atd.)Můžete mi poradit,jaký § se dá použít,či nechat odkaz.Přeci má každý právo odstoupit od smlouvy tohoto druhu z třeba i neuvedených důvodů.Jedná se pouze o fitness přeci. Dekuji za názor a radu. Aleš