Re: Cestovní náhrady jednatele
---------------------------------------------------------------------------------
Jedním z rozdílů oproti zaměstnancům je, že nárok na stravné vzniká u zaměstnanců po 5 hodinách trvání pracovní cesty, u jednatele až po 12 hodinách.
Zdroj:
http://www.du.cz/?sekce=1&uroven=2&obsah=&cid=138768&wa=WWW06E3%20DU&uid=655785&e=34341&odkud=ENDU
Re: Cestovní náhrady jednatele
*** Četla jsem, přesto si nemyslím, že to tak je. Ve smlouvě (jak je uvedeno výše) je dohodnuto, že poskytování náhrad se řídí zákonem 119 - tady je po pěti hodinách. Z pohledu ZDP se na jednatele pohlíží jako na zaměstnance a jeho cestovní náhrady se řídí zákonem 119 - tudíž zase jsme u těch pěti hodin ***
Re: Cestovní náhrady jednatele RadkaB?
------------------------
>>>Co na to paní RadkaB? Jistě to FU není fuk.
>>
Pokud jednatel pobírá příjem ze závislé činnosti podle § 6 odst. 1 zákona o daních z příjmů, je podle § 6 odst.2 brán z hlediska ZDP jako zaměstnanec. Má proto z hlediska poskytování cestovních náhrad stejné postavení jako zaměstnanec.
k tomu § 24 odst.k 2. - dříve tam bývalo, že stravné nad 12 hodin pro poplatníky s příjmy podle §7. to už zmizelo?
Re: Cestovní náhrady jednatele RadkaB?
V D-190, na který se odvolává ing. Děrgel, jsem našla jen toto:
25. Za pracovní cesty se považují ve smyslu §24 odst. 2 písm. k) zákona také cesty členů statutárních orgánů vykonávané v souvislosti s výkonem této funkce. Obdobně se posuzují i cesty jednatelů jako statutárních orgánů.
Nebo je tam ještě někde něco jiného, co tam ten odborník objevil a co mě uniklo? J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
7. 3. 2006 9:15
Dobrý den,
jednatel má uzavřenou smlouvu o výkonu funkce jednatele, v níž má i sjednáno, že mu se mu budou poskytovat cestovní náhrady a stravné dle zákona 119/1992 Sb ve znění všech novel.
Náleží jednateli stravné i po 5 hodinách trvání pracovní cesty nebo až po 12 hod.? V pokynu D-190 jsem nic takového neobjevila.
Děkuji.