Musím platit zálohy na daň z příjmu ?

• (neregistrovaný)

8. 3. 2006 14:01

Prosím o vysvětlení.
    V zákoně o dani z příjmu jsem se dočetl následující:
    Pokud základ daně tvoří součet dílčích základů daně a pokud je jedním z nich i dílčí základ daně z příjmů ze závislé činnosti a funk.požitků, ze kterých měl plátce povinnost srazit zálohy na daň (par. 38h) a tento základ daně je roven nebo činí více než 50% z celkového základu daně - zálohy se neplatí.
    Moc tomu nerozumím - mám příjmy z podnikání a zároveň jsem byl zaměstnán (HPP) tudíž základ daně se skládá ze dvou dílčích základů. Základ daně ze zaměstnání byl vyšší než základ daně z podnikání. Myslíte, že dle výše uvedeného nemusím v r.2006 platit zálohy na daň z příjmu? Díky za radu a hezký den.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 3. 2006 15:34

Vlaďka (neregistrovaný)

Re: Musím platit zálohy na daň z příjmu
      Spočítejte % - ZD ze zaměst.: ZD celkový x 100 a potom uvidíte.

• 8. 3. 2006 18:09

Anonymní (neregistrovaný)

Nicméně já Jardovi věřím, pokud říká základ daně ze zaměstnání byl vyšší než z podnikání, tak i to procento je vyšší než 50%. A zas nic platit nebude.

• 9. 3. 2006 8:44

Jarda (neregistrovaný)

Díky za reakci. Samozřejmě, že dílčí základ ze zaměstnání dělá víc jak 50% celkového základu daně. Šlo mi však o to zda si výše uvedenou citaci vysvětluji dobře. Nejsem odborník, ale laik, který si vede DE sám. Ještě jednou díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).