Dodatečné DP kvůli přechodu na % výdaje

• (neregistrovaný)

8. 3. 2006 16:09

Dobrý den, vedu DE a rozhodla jsem se letos přejít na tzv. "paušální výdaje" a potřebuji vyplnit dodatečné daň. přiznání za rok 2004. K 31.12. 2004 jsem neměla žádné pohledávky, POUZE závazky.
    1) když dodaním za rok 2004 závazky přes tabulku E - položky snižující základ daně, vyjde mi daňový přeplatek, ne nedoplatek. Nemusím tedy dodatečné DP vůbec podávat? (zákon o správě daní a poplatků - § 41 odst.1)
    2) do ZÁVAZKŮ k 31.12.2004 patří i zálohy na SP a ZP? Zálohy za prosinec jsem zaplatila až 4.1. (vždy ty zálohy platím až 4. den v následujícím měsíci, tedy zpětně.). Počítají se tedy tyto zálohy do závazků? Jsem z toho zmatená, považuju to automaticky za závazek, protože je to něco, co musím uhradit a doposud jsem to neuhradila, ale někdo mi už řekl, že u záloh to tak není...
    3) kdybych měla pohledávky k 31.12.2004, napsala bych je prý do dodatečného DP do tabulky E jako položky ZVYŠUJÍCÍ základ daně, načež v přiznání za rok 2005 bych je pro změnu napsala jako položky SNIŽUJÍCÍ základ daně - kvůli dvojímu zdanění. U závazků to prý tak ale není - tedy, když jsem měla jen závazky a v tom roce 2004 mi sníží základ daně, tak dojde k daňovému přeplatku, který mi FÚ na mou žádost vrátí - a v DP za rok 2005 se už tyto závazky nikde neobjeví? Je to pravda?

Všem hodným dušičkách moc děkuji za odpovědi :-)))

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).