Jednorázová odměna

• (neregistrovaný)

10. 3. 2006 13:32

Sportovní klub by chtěl odměnit starobního důchodce za práci s mládeží jednorázovou částkou 20 000 Kč. Je nutné tuto částku zdaňovat nebo patří do kategorie ostatních příjmů osvobozených od daně? Pokud se bude danit, do které kategorie patří a kolika procenty. Děkuji Zdena

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2006 0:22

Ivana (neregistrovaný)

Re: jednorázová odměna
      Podobný problém jsem řešila u tělovýchovné organizace, bylo mi řečeno, že každá tato odměna se musí posuzovat jako pracovní poměr.Ve Vašem případě bych uvedla dohodu o provedení práce a zdanila bych ji 20% (do 5000Kč srážková daň 15%).

• 11. 3. 2006 9:05

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud ten důchodce nemá jinde podepsané daňové prohlášení, doporučuji podepsat u Vás. On sice nebude mít slevu na poplatníka, ale odměnu můžete zdanit dle tabulek. Po skončení roku lze pak provést daňové zúčtování, takže pokud nebude mít ještě nějaké další vyšší příjmy, bude z této odměny ve výsledku 12% daň. Nebo ji rovnou rozúčtujte do více měsíců tak, aby vždy z toho měl jen 12% daně. Pokud byste to tomu důchodci napsali tak, že pro Vás něco jednorázově udělal, mohli byste mu dát odměnu, kterou nemusí zdaňovat, pokud ročně nepřesáhne 20000 (Zákon o daních z příjmů, §10 odst. 1 a odst. 3). Nesměli byste to ale napsat jako dohodu o prov. práce, což je pracovněprávní vztah, ale jako ujednání o příležitostné činnosti podle tohoto §.

• 12. 3. 2006 9:37

Ivana (neregistrovaný)

Já bych v tom viděla znaky pracovněprávního vztahu - viz §6. Do §10 odst. 1 a odst.3 bych to nenapasovala. Záleží na Vašem rozhodnutí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).