Re: Sociální pojištění - vrácení platby
Děkuji, tak já si dám do nákladů zaplacené pojistné. Ale jak to mám uvést v roce 2006, tam budu mít vrácenou platbu a zaplacený doplatek. Nevyjde mi příjem, ale rozdíl asi 16000,- jakoby do nákladů. Ale tento rok již nepodnikám. Budu mít jen vrácenou platbu a zaplacený doplatek dle daňového přiznání. Myslíte, že mám taky podávat přiznání za rok 2006?
xxxxxxxxxxx
Zák. o daních z příjmů §38g, odst. 1 - DP je povinen podat každý, jehož roční příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů FO, přesáhly 15 000......anebo nepřesáhly 15 000, ale vykazuje daňovou ztrátu ...
příjem je SP vrácené, náklad SP doplacené, rozdíl je částka ke zdanění (nebo ztráta).... přikláněla bych se k názoru, daňové přiznání za r. 2006 podat...
xxxxxxxxxxxx
Já budu mít příjmy v roce 2006 jen ze závislé činnosti a z podnikání žádné. Tam budu mít jen soc a zdr. poj. Přemýšlel jsem, že můžu uplatnit jen "daňové" výdaje na zajištění a udržení příjmů. Ale ten přijem v roce 2006 nebude žádný, byl to výdaj roku 2005. Asi si dám platbu 80000 do nákladů 2005 a v roce 2006 nebudu soc. a zdr. doplatky brát v úvahu. Prostě budu mít jen příjem §6. Co myslíte?
však on na to pan Jan přijde, až ho např. kvůli tomu, že přerušil podnikání a neuvedl pohl., závazky, zásoby atd. budou kontrolovat a samozřejmě budou chtít vidět vyúčtování socky a zdravka. a vzhledem k tomu, že vratka pojistného zvýší základ daně (tuším §5).........
Nechci tady rozpoutávat nějaké rozbroje. Já chci mít dobře daňové přiznání a prosím o radu. J.F. Děkuji.Nevěděl jsem, že musím upravit základ daně, když končím. Moc tomu nerozumím. Co mám všechno zdanit? Teď jsem mluvil s účetní a ta mi říkala, že platbu 80000 dá do nedaňových výdajů a daňový základ upraví sníží o závazky - doplatky sociálního a zdravotního pojištění. Pohledávky nemám žádné. Mám se tu zeptat, jestli je to tahle dobře? Děkuji a omlouvám se za rozvádění mých nápadů.
Příjem 80000 v roce 2005 bych nechala v daňových výdajích, v roce 2006 bych dala do ostatních příjmů §10, z nich se neodvádí sociální ani zdravotní pojištění. Neodvážila bych se tvrdit, že když ho v roce 2005 nedáte do výdajů, nemusíte ho pak dát do příjmů, to opravdu nevím.
Stanovení závazků ve výši nedoplatků pojištění možná, osobně to nepovažuji za "plnohodnotný"závazek a s jistotou nevím. J.F.
§ 5 ZoDP
Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o tyto částky příjmy (výnosy) nebo se sníží výdaje (náklady) ve zdaňovacím období, kdy odpadl právní důvod k jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při zjišťování základu daně (dílčího základu daně) podle § 7 a 9.
>>>>>>>Dobrý den, v prosinci jsem zaplatil část doplatku
>>>>>>>sociálního pojištění asi 80000,-, abych měl větší
>>>>>>>náklady.
>>>>>>>Protože to byla druhá platba v měsíci, tak mi OSSZ
>>>>>>>platbu vrátila v lednu 2006. Současně jsem v lednu
>>>>>>>přerušil podnikání. Teď nevím, jestli zaplacené
>>>>>>>pojistné
>>>>>>>můžu dát do nákladů (DE) nebo ne. A hlavně, když mám
>>>>>>>přerušené podnikání, tak nevím jestli si nějak můžu
>>>>>>>znákladovat doplatky soc. poj. a zdr. poj.
>>>
>>>Pod který odst. §7 zařadíte "příjem" vratky SP?
>
>§ 5 ZoDP
>Jedná-li se o částky uplatněné jako výdaj (náklad) v
>předchozích zdaňovacích obdobích, u kterých existuje
>právní důvod k jejich vrácení příjemcem, zvyšují se o
>tyto částky příjmy (výnosy) nebo se sníží výdaje
>(náklady) ve zdaňovacím období, kdy odpadl právní důvod k
>jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo
>zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při
>zjišťování základu daně (dílčího základu daně) podle §
>7 a 9.
Vede DE? Byl výdaj 80000 daňově uznatelný v r. 2005?
Z vámi cit ust §5/6 je zřejmé, že se bude jednat o snížení
výdajů, neboť vrácení přeplatku opravdu, ale opravdu není příjmem
podle §7. Jak to posoudíte při možnosti část tohoto přeplatku
ponechat na zálohy na měsíc v něnž ještě v r. 2006 podnikal?
Předpokládáte, že tu část by uvedl do DE viz výcuc z vaší inf. o §5 == za předpokladu, že vrácení nebylo >zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při>zjišťování základu daně==
a zbytek až jako úpravu dle §23 po přerušení podnikání?
Nebo dokonce poradíte že z těchto "příjmů" by mohl za r. 2006 uplatnit výdaje % §7/9? To tu také již několikrát bylo !
Předpokládám, že vám je známo, že ustanovení § 5/6 jasně hovoří
jak sama uvádíte o zachycení těchto palteb ´jak v DE, tak i v účetnictví. Na jaký účet by jste tuto platbu "zachytila"?
Díky.
nejedná se o výcuc, ale o citaci části §5, která se toho týká. zvýší se o tuto částku příjmy, nebo sníží výdaje. je na tom něco nejasného? pokud je podle vás v souladu se zákonem si uplatnit něco do výdajů a pak si to vrátit a nezdanit, dobrá. je to váš problém. já jen napsala, jak to upravuje zákon.
např.:O tento vrácený přeplatek pojistného může podnikatel zvýšit příjmy nebo snížit výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém odpadl právní důvod k jejich uplatnění za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při zjištění základu daně. Pokud se poplatník rozhodne zvýšit o tento vrácený přeplatek pojistného svůj příjem, může uplatnit výdaj procentem z příjmů i z vráceného přeplatku pojistného. Podnikatel, který má ale příjmy z různých druhů činností s odlišným procentem paušálních výdajů, a odvádí z nich pojistné na sociální a zdravotní pojištění, měl by vrácený přeplatek pojistného přiřadit k jednotlivým druhům příjmů v příslušném jejich poměru.
Profit, ing. Macháček
na zálohy na měsíc v něnž ještě v r. 2006
>>>>podnikal?
>>>>Předpokládáte, že tu část by uvedl do DE viz výcuc z
>>>>vaší inf. o §5 == za předpokladu, že vrácení nebylo
>>>>>zachyceno v účetnictví nebo v daňové evidenci
>>>>>poplatníka
>>>>při>zjišťování základu daně==
>>>> a zbytek až jako úpravu dle §23 po přerušení
>>>>podnikání?
>>>>Nebo dokonce poradíte že z těchto "příjmů" by mohl za
>>>>r. 2006 uplatnit výdaje % §7/9? To tu také již
>>>>několikrát bylo !
>>>>Předpokládám, že vám je známo, že ustanovení § 5/6
>>>>jasně hovoří
>>>>jak sama uvádíte o zachycení těchto palteb ´jak v DE,
>>>>tak i v účetnictví. Na jaký účet by jste tuto platbu
>>>>"zachytila"?
>>>>Díky.
>>>
>>>např.:O tento vrácený přeplatek pojistného může
>>>podnikatel zvýšit příjmy nebo snížit výdaje ve
>>>zdaňovacím
>>>období, ve kterém odpadl právní důvod k jejich
>>>uplatnění
>>>za předpokladu, že vrácení nebylo zachyceno v
>>>účetnictví nebo v daňové evidenci poplatníka při
>>>zjištění
>>>základu daně. Pokud se poplatník rozhodne zvýšit o
>>>tento
>>>vrácený přeplatek pojistného svůj příjem, může
>>>uplatnit
>>>výdaj procentem z příjmů i z vráceného přeplatku
>>>pojistného. Podnikatel, který má ale příjmy z různých
>>>druhů
>>>činností s odlišným procentem paušálních výdajů, a
>>>odvádí z nich pojistné na sociální a zdravotní
>>>pojištění,
>>>měl by vrácený přeplatek pojistného přiřadit k
>>>jednotlivým druhům příjmů v příslušném jejich poměru.
>>>
>>>Profit, ing. Macháček
>>
>>ing. Macháček asi dosud nečetl §7.
>>Až s ním budete komunikovat, tak se jej zeptejte na
>>ten účet
>>kam to zařazuje v účetnictví. Díky.
>
>to jako na který účet v DE to zařadí?:-)
V DE to bude JISTĚ sporožirový ....
Ale na který v účetnictvá (že by 6xx) ?
V žádném případě vám nechci brát iluze, ale tato problematika už je nějaký ten rok vyřešena. OSSZ je specifická instituce, která případnou druhou platbu vrací (pokud není dluh) a tudíž tato částka představuje plnění bez právního důvodu - daňově neúčinné. Následná vratka představuje nezdaňovaný příjem.
Velmi mnoho děkuji. Myslíte, že můžu tedy upravit základ daně o závazek - soc a zdr. poj? Víte, u mě to je částka skoro 100000,- Kč a je mi líto si ji neodečíst, když to docela potřebuju.Ale teď mi vznikne další problém. Jestli do přehledu pro OSSZ A VZP uvést základ daně upravený nebo neupravený. Normálně se úpravy tam nedávají, ale když úprava je platba pojištění?
Nevím co konkrétně máte na mysli, tato problematika je značně široká a neustále vyvolává polemiky.
Přeplatek v režimu §5/6 ZDP (několikrát zmiňováno) - snížení výdajů nebo příjem - poplatník se může rozhodnout, nikdo mu za současného znění zákona nemůže nařizovat pouze jednu variantu. Měla by se aplikovat ta varianta, která je pro poplatníka výhodnější, vždy používám variantu příjmu. Když to vezmeme do důsledku, včetně poučení k vyplnění DPFO (v žádném případě tento dokument nepropaguji, neboť jeho právní síla se blíží k nule), do řádku 103 máte vyplnit zaplacené pojistné, o žádných vratkách zde není ani zmínka.
Pokud se budeme zabývat tím, o jaký druh příjmu se jedná, není to klasický § 7, ale příjmy tohoto druhu provází, takže pokud aktivně vykazuji příjem z § 7, musím zde zahrnout i vratku pojistného.
Je otázkou, jak s procenty u paušálu. Na to jednoznačnou odpověď nedostanete, neboť toto zákon neřeší. A pokud toto zákon neřeší, zatím neřešil na KOV MF (aspoň jsem o tom na 95% přesvědčena), můžeme se jen dohadovat a chystat si podpůrné argumenty pro zvolenou variantu řešení - od alibistických variant použití nejnižšího paušálu po nějaký poměr (letošní příjmy, loňské příjmy - když přeplatek vznikl na základě min. roku ???).
Mě by moc zajímal ten princip "druhé platby", přiznám se, že jsem to slyšela poprvé a stále se sem dívám, jestli to paní Lea blíž nevysvětlí :-) Je to tedy tak, že když se mi v prosinci objeví větší než obvyklá platba SP, tak pokud je to první platba v měsíci - dám jako výdaj daňový, ale pokud by to byla druhá platba, tak nedaňový? Mohu to brát jako nějaké všeobecně platné pravidlo? A co třeba v případě, že poplatník si spočítá, že bude mít větší doplatek pojištění a zaplatí to napřed koncem roku? J.F.
Na Severní Moravě to takhle už několik let funguje.
Proč OSSZ vrací druhou platbu? Nevím. Je to prostě zvláštní instituce se zvláštními pravidly. Právně se platba posuzuje jako plnění bez právního důvodu.
Proč ji nezahrnu do výdajů? Čím bych tento výdaj podložila? Mám ji evidovánu u sociálky jako pojistné? Ne - přehled plateb chodí každému pravidelně začátkem roku. Pokud neprokážu, že šlo o platbu pojistného, tak co to je? Nic. A mám zaděláno na problém, pokud to uplatním ve výdajích.
roku ???).
Z Vámi uvedeného výkladu vyplývá, že zastáváte názor že se jedná o příjmy dle §7. Z toho také vyplývá, že je možno použít výdaje v % i z těchto vrácených přeplatků a současně je uvést jako příjmy
do přehledů SP a ZP. Připadá mě to trochu jako guláš.
Pokusme se ještě tento problém zhodnotit z hlediska FO vedoucí účetnictví, jak zde již bylo několikrát řešeno: na jaký účet bude
zaznamenána "vratka" a jak se tento záznam projeví v účetnictví
(účet 6xx nebo jiný?) a jak v DP, kde jak uvádíte se na ř. 103
se má uvést z a p l a c e n é pojistné, což jsou + zálohy včetně
"převedených" z přeplatků z m.r. do běžného roku na úhrady záloh a - vratky. Jinak stále zastávám názor (zřejmě v souladu se zněním zákona) že výdaje % dle §7/9 lze uplatnit pouze u příjmů dle §7/1a2.
> roku ???).
>
>Z Vámi uvedeného výkladu vyplývá, že zastáváte názor
>že se jedná o příjmy dle §7. Z toho také vyplývá, že je
>možno použít výdaje v % i z těchto vrácených přeplatků
>a současně je uvést jako příjmy
>do přehledů SP a ZP. Připadá mě to trochu jako guláš.
Logiku v daňových zákonech nehledejte. Sice si to opakuji už 14. rok, stále mi to občas nedá a snažím se o logické zdůvodnění.
>Pokusme se ještě tento problém zhodnotit z hlediska FO
>vedoucí účetnictví, jak zde již bylo několikrát
>řešeno: na jaký účet bude
>zaznamenána "vratka" a jak se tento záznam projeví v
>účetnictví
>(účet 6xx nebo jiný?)
OK
a jak v DP, kde jak uvádíte se
>na ř. 103
>se má uvést z a p l a c e n é pojistné,
což jsou +
>zálohy včetně
>"převedených" z přeplatků z m.r. do běžného roku na
>úhrady záloh a - vratky.
Aby nedocházelo k mýlkám, je dobré demonstrovat na příkladu:
* skutečně uhrazeno: 100 (výdaj)
* přeplatek min. roku vrácený: 50 (příjem)
* přeplatek min. roku převedený na zálohy běžného roku: 20 - a teď jak daňově? Jde o náhradu příjmu i výdaje (kdybych přijala, mám příjem 20, následně bych zaplatila zálohy, mám výdaj 20) - tady by se taky dalo optimalizovat (v mezích zákona), nepřipadá vám?
Jinak stále zastávám názor
>(zřejmě v souladu se zněním zákona) že výdaje % dle §7/9
>lze uplatnit pouze u příjmů dle §7/1a2.
To vám nikdo nebere, každý strůjcem svého štěstí. Pokud zákon neřeší, berete v úvahu zákonné mantinely, je jen na vás, co uděláte.
A co dodat? S pomlčkou se těžko komunikuje.
ještě drobný dotaz. zaplacené pojistné je výdajem podnikání, tj. §7?
a proč tak mermomocí chcete účtovat o přeplatku, proč odmítáte přijmout znění §5 o zvýšení příjmů či snížení výdajů o vratky? blbě se mi to vysvětluje, neb mi není jasné, že to někdo nepochopí:-(
>> roku ???).
>>
>>Z Vámi uvedeného výkladu vyplývá, že zastáváte názor
>>že se jedná o příjmy dle §7. Z toho také vyplývá, že
>>je
>>možno použít výdaje v % i z těchto vrácených
>>přeplatků
>>a současně je uvést jako příjmy
>>do přehledů SP a ZP. Připadá mě to trochu jako guláš.
>>Pokusme se ještě tento problém zhodnotit z hlediska
>>FO
>>vedoucí účetnictví, jak zde již bylo několikrát
>>řešeno: na jaký účet bude
>>zaznamenána "vratka" a jak se tento záznam projeví v
>>účetnictví
>>(účet 6xx nebo jiný?) a jak v DP, kde jak uvádíte se
>>na ř. 103
>>se má uvést z a p l a c e n é pojistné, což jsou +
>>zálohy včetně
>>"převedených" z přeplatků z m.r. do běžného roku na
>>úhrady záloh a - vratky. Jinak stále zastávám názor
>>(zřejmě v souladu se zněním zákona) že výdaje % dle
>>§7/9
>>lze uplatnit pouze u příjmů dle §7/1a2.
>
>ještě drobný dotaz. zaplacené pojistné je výdajem
>podnikání, tj. §7?
>a proč tak mermomocí chcete účtovat o přeplatku, proč
>odmítáte přijmout znění §5 o zvýšení příjmů či snížení
>výdajů o vratky? blbě se mi to vysvětluje, neb mi není
>jasné, že to někdo nepochopí:-(
Totéž se jistě týká i "přeplatku" silniční daně, že?
Stále bloudíme kolem toho účtu v účetnictví,
pak se vám to bude jistě vysvětlovat chytře.
Bohužel nepochopím, jak z vráceného přeplatku výdaje z min. roku "urobit" příjem a z něho uplatnit ještě %výdaj, když §7/9
určuje že výdaj v % je možný z příjmů dle 7/1a2.
Trochu sarkazmu: pokud mám živnost na marmeládové doly
tak ale "vydolování" přeplatku z FÚ, ZP a SP do ní nepatří.
Závěr
blbě se mi to vysvětluje, neb mi není
>jasné, že to někdo nepochopí:-(((((((((((((((((((((((((((
milý ab, pomlčko, či jak si říkáte, kolem účtu se motáte jak špína v kýblu vy. jsem daňař, ne účetní. a ani účetní by vám zajisté nedokázal říct, na jaký účet v DE zaúčtovat:-)) pokud nejste schopen pochopit jasné znění zákona, které dokonce v tomto případě odpovídá i selské logice, vzdávám to. klidně si vratky pojistného ani daně silniční nezdaňujte. klidně si nedaňte ani dobropisy. mě je to úplně jedno. vy to budete platit i s chlupama, já ne:-)))
a hlavně, na mé otázky neodpovídáte, mé argumenty neberete ani nevyvracíte:
zaplacené pojistné je výdajem podnikání, tj. §7?
proč odmítáte přijmout znění §5 o zvýšení příjmů či
snížení výdajů o vratky?
takže s vámi to není diskuze, ale házení hrachu o zeď.
>
Jestli je v "podpisu" ab. pomlčka nebo Tonda Šroubek
je úplně jedno.
Že nejste účetní mě může být líto alespoň to objasňuje
Vaše výroky jako např.:
a ani >účetní by vám zajisté nedokázal říct, na jaký účet v
>DE zaúčtovat:-))
opravdu se motám kolem toho účtu, resp. kolem účtů
pokud vaši teorii vztáhnu k vratkám SD.
Pokud jste daňař, tak vám asi je jedno že účetnictví musí být vedeno dle z 513/91, no jak?
Účetní jednotky účtují o stavu a pohybu majetku a jiných aktiv, závazků a jiných pasiv, dále o nákladech a výnosech a o výsledku hospodaření = se praví v §2. Také §7/2 je zajímavé čtení
se kterým se zřejmě neobtěžujete.
Váš závěr
>takže s vámi to není diskuze, ale házení hrachu o
>zeď. = je obrazem vašeho jistého stereotypu.
Poktračování:
Zkuste místo házení hrachu na zeď tuto problematiku
konfrontovat s "daňařským" D-190 k §7:
Za příjmy podle tohoto ustanovení se považují příjmy z činností vykonávaných na základě povolení, registrace nebo jiného souhlasu příslušného orgánu, pokud je ho k výkonu takové činnosti třeba, a to i tehdy, jestliže toto povolení, registrace nebo souhlas byly vydány v průběhu zdaňovacího období. Dále příjmy z pronájmu majetku vloženého do obchodního majetku poplatníka a příjmy plynoucí z veškerého nakládání s majetkem vloženým do obchodního majetku poplatníka, včetně příjmů z prodeje cenných papírů. Za příjmy podle § 7 zákona se považují i příjmy spolupracujících osob (§ 13 zákona).
Za příjmy podle § 7 zákona se nepovažují příjmy z činností vykazujících znaky podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti, které lze vykonávat pouze na základě povolení, registrace nebo jiného souhlasu příslušného orgánu a poplatník toto povolení, registraci nebo jiný souhlas příslušného orgánu nemá; jedná se o příjmy zdaňované podle § 10 zákona.
Je tam něco o "vratkách" ???
Nebo je pro vás stanovisko MF k daňovému zákonu
házení hrachu na>zeď ?.
Celou dobu zde nikdo nemluví o "neďanění" přeplatků,
ale pouze o účetní správnosti ať v DE nebo účetnictví
a tím i správných podkladech pro výpočet daní dle zákonných
ustanovení a ne pouze dojmů.
Dobrou noc
Domnívám se (s jistotou u tohoto pána nevím nic), že zmíněný pán chce naznačit, že po skončení podnikání (a o tom byl dotaz) už nic nemůže být příjmem podle §7. Sice je třeba zdanit, ale nepodnikatel by neměl v DP vyplňovat ten § 7, nebo se mýlím a může?
A tím dotazováním na jaký účet (samozřejmě v účetnictví, nedělejme z nikoho idiota) má být jemně sděleno, že vratka pojistného není nikde v postupech účtování zmíněná jako druh příjmu, aspoň pokud je mi známo. Takže analogicky a logicky by to neměl být příjem ani v DE. V průběhu podnikání výdaj mínus, po skončení příjem §10.
To je jen můj názor, nedejte se rušit a bavte se dál :-) J.F.
Úplně zírám, jakou jsem rozpoutal diskuzi. Ale stejně se tady hodně mluví úplně o jiném problému. Dneska jdu za účetní a dáme dohromady mé přiznání. 80000,- platbu dáme nedaňově v DE. Podle zisku mám na ossz závazek 78000,- a na vzp přeplatek 4000,-. To dáme jako úpravu danového základu a tím si myslím, že to snad bude v pořádku. J.F. myslíte, že to bude správně? Děkuji za pomoc.
Já nepotřebuji aby se mě někdo (natož vy) zastával
a ještě takovým to způsobem.Hodně lidem to udělá dobře.
Raději zůstanu tím v.... . Hodně lidem to udělá dobře.
Doufám že váš příspěvek pan Haken nesmaže
(u první dámy tohoto fora by si to ani beztrestně neměl dovolit), aby si ostatní udělali dobrý dojem nejen z vašich znalostí.
>>>>>Domnívám se (s jistotou u tohoto pána nevím nic), že
>>>>>zmíněný pán chce naznačit, že po skončení podnikání
>>>>>(a
>>>>>o tom byl dotaz) už nic nemůže být příjmem podle §7.
>>>>>Sice je třeba zdanit, ale nepodnikatel by neměl v DP
>>>>>vyplňovat ten § 7, nebo se mýlím a může?
>>>>>A tím dotazováním na jaký účet (samozřejmě v
>>>>>účetnictví, nedělejme z nikoho idiota) má být jemně
>>>>>sděleno, že
>>>>>vratka pojistného není nikde v postupech účtování
>>>>>zmíněná jako druh příjmu, aspoň pokud je mi známo.
>>>>>Takže
>>>>>analogicky a logicky by to neměl být příjem ani v DE.
>>>>>V
>>>>>průběhu podnikání výdaj mínus, po skončení příjem
>>>>>§10.
>>>>>To je jen můj názor, nedejte se rušit a bavte se dál
>>>>>:-) J.F.
>>>>>**********************
>>>>
>>>>Až pochopíte o co jde, tak se ozvěte.
>>>**********************
>>>Vz jste vážně vůl jak anděl. Až pochopíte, že jsem se
>>>vás zastávala, tak se omluvte. J.F.
>>>***************************
>>Já nepotřebuji aby se mě někdo (natož vy) zastával
>>a ještě takovým to způsobem.Hodně lidem to udělá
>>dobře.
>>Raději zůstanu tím v.... . Hodně lidem to udělá
>>dobře.
>>Doufám že váš příspěvek pan Haken nesmaže
>>(u první dámy tohoto fora by si to ani beztrestně
>>neměl dovolit), aby si ostatní udělali dobrý dojem
>>nejen z
>>vašich znalostí.
>>*********************************************
>Neberte to osobně, prostě jsem se jen domnívala, že
>jste měl tentokrát pravdu. No, když sám píšete, že ne,
>že jsem nepochopila o co jde, tak to asi tak bude a
>pravdu má paní Radka. Já se ráda nechám poučit. J.F.
>******************
To musíte požádat paní Radu. Jistě vás ráda poučí ihned,
jakmile se probere z mrákot které ji způsobilo poukázání
na účty v účetnictví a na D-190.
To
>>Raději zůstanu tím v.... . Hodně lidem to udělá>>dobře,
beru velmi osobně, vy raději zůstaňte tím andělem.
To zase špatně chápete vy. Myslela jsem nebrat osobně to, když uznám, že máte pravdu. Na rozdíl od vás totiž rozlišuji CO se říká a ne KDO to říká. Moje decentní přirovnání si berte osobně jak chcete. J.F.
já to brala tak, že pokud v zákoně o dani z příjmů je jasně stanoveno, že o vrácené výdaje se zvýší příjem či sníží výdaje, jsou tyto vratky tímto "pasovány" na příjem podle zákona o dani z příjmů. dnes jsem si to jen potvrdila. abych se držela původní otázky, vratky se prostě opravdu musí zdanit:-)
Určitě ano, to snad nikdo nezpochybňuje :-) Jen se lišily názory na způsob (příjem nebo výdaj mínus ještě zpestřeno paušálem :-) ), a hlavně při ukončení podnikání. Já si pořád myslím, že když už člověk nepodniká, nemůže to dát pod §7, ale pod §10. J.F.
já teda netuším, kde jsem psala, že to musí být v §7, když nepodniká. dokonce mám pocit, že furt píšu o zvýšení příjmů či snížení výdajů a netvrdím, že v § 7. já jen na počátku ocitovala §5/6, aby bylo jasné, že je třeba zdanit. a hned na to se to začalo motat kolem účtů a § 7:-))
(a tím paušálem to opravdu jde zpestřit, neb dle §5/6 se o vratku buď zvýší příjmy,nebo sníží výdaje (je na subjektu, co z toho), tudíž je to přímo v zákoně, že vrácený výdaj, který byl výdajem, je i příjmem)
on totiž pomlčka alias ab je opravdu demagog. zkuste si přečíst začátek:-) z části §5/6, kde je napsáno, že se zvýší P nebo sníží V, pokud o tom nebylo účtováno rozpoutal diskuzi o tom, kam zaúčtovat. a ten § 7 už vůbec nevím, kde vzal. a už nepochopil, že je to právě buď a nebo:-) ale to je fuk, i když já už si budu muset asi taky změnit nick i když to není mým zvykem, protože někteří jsou už alergičtí jen na RadkaB, a budou oponovat jen z proto, že to píšu já:-(
Měla byste na chvíli pokoj, to je fakt, ale radši to vydržte a na výpady nereagujte. Trvalo by nám zase chvíli, než vás poznáme:-))
Když napíšete § 5, mrknu tam, vidím to jasně černé na bílém, jsem rád že to nemusím dlouho sám hledat a divím se že někdo chce oponovat zákonu.......
např. první dáma??:-)))) ale tuto nadávku tuším ab použilo i pro jašu. teda nejsem si jistá, ale něco takového se mi mate:-) mě spíš opravdu štve to, že člověk chce pomoct, a nakonec se do něj pustí anonymci (ceníky, faktury, vklady hotovosti,zastupování na fú.....). je mi spíš pak líto těch, kteří uvěří tomu, co jim radí (protože je to pro ně samozřejmě výhodnější)a až přijde berňák, bude pozdě.já vám na výměnu pošlu sbírku nadávek, kterými mě častují podnikatelé:-)))
Nemyslím, ab byla dáma. Ale tady vidíte, co je na anonymitě nejhorší. Po zkušenostech si nechávám svá podezření pro sebe, už jsem se párkrát soukromě šeredně spletla a jsem ráda, že jsem tady nikoho "neodhalovala" :-) J.F.
Ale berte to Jano tak, že tady jsme skoro všichni anonymní. Ale když vidím, jak někdo v diskusi pořád provokuje a jak si sám sobě pořád potřebuje dokazovat, že všechno zná....... Je to to nejhorší co tady může být. Jakákoliv rozumná námitka je napadána, tak to nevím, to se vám asi také nelíbí... Buď je to věcná diskuse, nebo občas legrace..:-)) to je fajn, ale tady ti s komplexem (minderwertigkeitkomplex) ti jsou opravdu protivní ať je to pomlčka nebo ab, pořád jsou to lidi, s kterejma se normálně nikdo nebaví tak si léčí komplex tady ..........:-(((( A máte pravdu, jak jste jednou psala, když se mu znelíbíte, tak potom anonymně útočí.
xxxxxx
Lidi už dost, potřebuji informaci o tom, zda můžu nebo ne upravit základ daně při ukončení živnosti o závazek pojištění. Zaškrtla jsem si "upozornit na reakce" a místo rady a pomoci čtu jen urážky a napadání. "Pomlčko" běž už někam do háje... Myslím si, že jsou tady slušní lidé, kteří rádi poradí a pomohou a lidé, kteří na tu pomoc čekají a nepotřebují číst nějaké urážky od někoho, kdo se neumí pod ně ani podepsat!!!
Re: Mezi námi :-)
Věřte, že je to úplně jiný pocit psát pořád pod jedním jménem a stát si za tím, co napíšete. To je prostě o něčem jiném a vysvětlovat se mi to nechce :-)
Vůbec mi nevadí, když někdo "provokuje" tím, že předkládá jiný názor. Klidně i ostřeji. To jsou často skvělé debaty, nemyslíte? Tenhle pán je na odborné úrovni daleko vyšší, než většina z nás a jeho poznámky to tady obohacují víc, než kdyby nás tady pan Špaček učil bontónu :-)))
Nenormální jsme tady asi trochu všichni, jinak bychom už touto dobou byli někde na lyžích :-(((
Vynechané písmenko jsem nenašla :-( J.F.
Tak Jano, nechtěl jsem vás zkoušet z němčiny, ale chtěl jsem abyste mi odpověděla-nebýt toho písmenka tak už jste mě poslala k vodě.Písmenko s chybí v minderwertigkeitskomplex. A ten pomlčka co se ho zase zastáváte je sice zřejmě daňový poradce, ale způsob diskuse, kdy na argumenty nereaguje, tvrdí něco co není pravda a je nafouklý jako holub, tak to jestli se vám líbí....no tak to napište rovnou:-))))
Nelíbí, ale přežiju to :-) Oplátkou za němčinu - víte, co je to etická flexibilita? V mém laickém podání: jak velké množství chyb a špatných vlastností druhého člověka dokážete přijmout a toho člověka přitom brát, takové je vaše duševní zdraví :-) Tak se trénujme :-) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 3. 2006 22:22
Dobrý den, v prosinci jsem zaplatil část doplatku sociálního pojištění asi 80000,-, abych měl větší náklady. Protože to byla druhá platba v měsíci, tak mi OSSZ platbu vrátila v lednu 2006. Současně jsem v lednu přerušil podnikání. Teď nevím, jestli zaplacené pojistné můžu dát do nákladů (DE) nebo ne. A hlavně, když mám přerušené podnikání, tak nevím jestli si nějak můžu znákladovat doplatky soc. poj. a zdr. poj.