Faktura a vlastnoruční podpis

• (neregistrovaný)

11. 3. 2006 14:36

Dobry den. Mam jednoduchy dotaz, pokud mi prijde faktura za placeni internetu, bude tam moje a jejich ICO atd. je platna i bez vlastnorucniho podpisu nebo ne? Zasilaji mi ji emailem a ja si ji jen vytisknu. Muzu ji zahrnout do ucetnictvi, nebo musim pozadovat poslani postou s vlastnorucnim podpisem?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 3. 2006 15:19

a (neregistrovaný)

Re: Faktura a vlastnoruční podpis
      § 11 Účetní doklady
      (1) Účetní doklady jsou průkazné účetní záznamy, které musí obsahovat

a) označení účetního dokladu,
      b) obsah účetního případu a jeho účastníky,
      c) peněžní částku nebo informaci o ceně za měrnou jednotku a vyjádření množství,
      d) okamžik vyhotovení účetního dokladu,
      e) okamžik uskutečnění účetního případu, není-li shodný s okamžikem podle písmene d),
      f) podpisový záznam podle § 33a odst. 4 osoby odpovědné za účetní případ a podpisový záznam osoby odpovědné za jeho zaúčtování.

§33a odst.4 z.o účetnictví
      Podpisovým záznamem se rozumí účetní záznam, jehož obsahem je vlastnoruční podpis nebo elektronický podpis podle zvláštního právního předpisu30a) anebo obdobný průkazný účetní záznam v technické formě. Na obě formy podpisového záznamu se přitom pohlíží stejně a obě mohou být použity na místě, kde se vyžaduje vlastnoruční podpis.

• 11. 3. 2006 16:40

Martin (neregistrovaný)

co to je 'obdobný průkazný účetní záznam v technické formě' Takze staci i naskenovany podpis?

• 11. 3. 2006 16:54

Vlaďka (neregistrovaný)

To vše se týká vašeho podpisu nebo podpisu účetní odpovědné za účetní případ. Na faktuře nemusí být ani podpis ani razítko dodavatele, to žádný zákon neukládá. Účetní doklad podle §11 ZÚ si z ní uděláte vy.

• 11. 3. 2006 18:40

Anonymouska (neregistrovaný)

Když vám přijde faktura na telefon, mobil, energie, tak tam máte také podpisy?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).