OSVČ - DOTAZY NA STARTU... !?

• (neregistrovaný)

11. 3. 2006 20:30

Dobrý den, chci si založit živnost na občasné grafické práce nyní při škole, později při práci. Pročítám různé články+zákony a přesto mám stále nejasno v pár věcech - byl bych moc rád za pomoc nebo radu...

a) vzhledem k povaze živnosti ("výroba" bez větších nákladů) budu asi neplátce dph, přesto - jaké pro mě vyplývají časově povinnosti k finančáku, soc., a zdravotní pojišťovně? Vím, že se to tu už taky probíralo, ale kdy se má co zaplatit jsem úplně jasně z toho nevyčetl a taky jestli se to nahlášení u zdr.pojišťovny týká i studentů příp. zaměstnanců firem, kteří mají živnost jen jako vedlejšák...

b) je možné si "do nákladů" přidat např. i věci/služby potřebné k podnikání a pořízené cca měsíc před založením živnosti? Co když si nyní pořídím internetové stránky na mé jméno (faktura bez IČ) a za měsíc až budu mít ŽL bych toto chtěl uplatnit jako náklad, přitom třeba 20% obsahu internet.stránek by byl osobní obsah... jde to? A je možné si přidat třeba i software, když využívám čistě osobní (ve smyslu ne-podnikání) PC?k

c) musí mít OSVČ vlastní razítko?

d) jen teoreticky - je možné používat cízí služební auto pro osobní účely bez nějakých referentských zkoušek apod. jako tu zaznělo... ?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).