Re: Soukromý telefon i k podnikání a OSV
A to nemůžete mít dva mobilní telefony? Jeden výhradně pro podnikání a druhý (dejme tomu na dobíjecí kupón) pro osobní potřebu? Pak můžete připustit, že z telefonu, který je určen k podnikání si vyřídíte 10% soukromých hovorů, zbytek je na zajištění příjmů.
Myslím si,že by ta výše za tel. hovory měla být přiměřená tomu, v čem podnikáte. Tak mi to i sdělili na naše FÚ, i když jak je známo, co FÚ, to jiný názor.VL
My jsme si telefony koupili na základě podnikání a dávali vždy všechny hovory do výdajů a bylo to bez problému. Je pravda, že to nebyly velké částky. Umíte si představit že FÚ by dával do nákladů pouze 50% hovorů protože zaměstnanci používají telefony i k soukr. hovorům ? Blbost co?
Mohli? Podle čeho? Tak nepoužívejte soukr. telefon, ale zakupte jej do podnikání. Jaké % si dáváte kancelářských potřeb do výdajů.
Také byste mohli psát svoje dopisy podnikovou tužkou!! Je rozdíl v účtování velkých státních a malých soukr. podniků? Tak nevím.
náš fú třeba požaduje,aby si zaměstnanci platili soukromé hovory. vzhledem k tomu, že máme vlastní ústřednu, tak vyjedou hovory, zaškrtáme ty soukromé (a podle počtu hovorů to lze jednoduše poznat) a ty si zaplatím. fú dá všechny do výdajů, platby zaměstnanců do příjmů. takže ten fú "šidí" rozhodně míň, než podnikatelé:-))
>>>>Na podzim loňského roku jsem začal podnikat jako OSVČ
>>>>(neplátce DPH) a rozhodl jsem se pro daňovou
>>>>evidenci.
>>>>Teď se snažím o uzavření roku :-) Mám vyúčtování
>>>>telefonních horvorů a nevím si s tím rady... Jak
>>>>velkou
>>>>část si můžu uznat do nákladů, když mobilní telefon
>>>>používám i k soukromým účelům i k podnikání. Děkuji
>>>>všem.
>>>
>>>Takovou jakou si obhájíte :-) .. většinou bez
>>>problémů projde 50%. Ovšem např. náš FÚ uzná do daň.
>>>výdajů
>>>telef.hovory pouze pokud máte rozpis telefonních
>>>hovorů, tedy vedete evidenci soukromých a firemních
>>>hovorů..
>>>Takže je to na Vás..
>>
>Myslím si,že by ta výše za tel. hovory měla být
>přiměřená tomu, v čem podnikáte. Tak mi to i sdělili na naše
>FÚ, i když jak je známo, co FÚ, to jiný názor.VL
Podnikám v oblasti softwaru a zmíněný účet mírně překračuje tisíc korun. Jde o tarif na 500,- měsíčně plus naúčtované překročení limitů. Detailní rozpis hovorů přiložen není. Nejraději bych si uplatnil samozřejmě celou sumu, ale jak říkáte nevím jestli mi FÚ uzná částku za připojení na net či stažení zvonění.
A při této příležitosti se ještě zeptám, co s DPH na tomto vyúčtování, když jsem neplátce. Předpokládám, že jej neberu vůbec v úvahu a jedinnou částkou, kterou se budu zabývat je celková suma k úhradě...a omlouvám se, jestli pokládám hloupé dotazy. Ale opravdu to začátečník nemá lehké :-)
Zaplatíte celou částku a odpočet DPH neprovedete. Takže si dáte do výdajů 50% zaplacené částky. Telefon bych někomu věnovala a zakoupila bych si nový a dala ho do podnikání. Nebo bych ten soukr.jako koupila od sestřenice, bratrance. .. a vložila do podnikání jednoduchou smlouvičkou. Určitě se vám to vyplatí.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 3. 2006 21:08
Na podzim loňského roku jsem začal podnikat jako OSVČ (neplátce DPH) a rozhodl jsem se pro daňovou evidenci. Teď se snažím o uzavření roku :-) Mám vyúčtování telefonních horvorů a nevím si s tím rady... Jak velkou část si můžu uznat do nákladů, když mobilní telefon používám i k soukromým účelům i k podnikání. Děkuji všem.