SZM - pro jistotuJa

• (neregistrovaný)

12. 3. 2006 7:36

Můžete mi prosím potvrdit, že jsem dobře pochopila par. SZM, konkrétně podmínku "pokud musí stanovit ZD dle par. 7c". Je to tak, že pokud má OSVč ZD vyšší (v mém případě téměř 400 tis.Kč) než stanovený MZD, může SZM uplatnit? Nechce se mi věřit tomu, že by všichni živnostníci (podléhající povinnému MZD) s manželkami na MD nebo v domácnosti byli vyloučeni z možnosti uplatnit SZM. Zřejmě nemám ten správný cit pro výklad tohoto zákona :-(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 3. 2006 7:48

R. (neregistrovaný)

Re: SZM - pro jistotuJa
      Manželům, kteří vyživují alespoň jedno dítě, umožňuje § 13a zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), počínaje zdaňovacím obdobím 2005 využít institut výpočtu daně ze společného základu daně podle § 13a zákona o daních z příjmů, čili tzv. společného zdanění manželů. Ten za určitých okolností, zejména v případě, kdy jeden z manželů nemá zdanitelné příjmy, nebo příjmy obou manželů jsou rozdílné, může, a to i významně, snížit jejich celkovou daňovou povinnost. Manželé si mohou mezi sebe rozdělit společný základ daně (každý jednu polovinu, a to po uplatnění nezdanitelných částek, u kterých splní podmínky pro jejich uplatnění. Výpočet společného základu daně provedou na příloze č. 5 formuláře daňového přiznání.
      podle § 13a odst. 1 zákona je, aby manželé vyživovali alespoň jedno dítě žijící s nimi v domácnosti.
      Společné zdanění mohou manželé uplatnit, pokud podmínku vyživování alespoň jednoho dítěte žijícího s nimi v domácnosti Společné zdanění mohou manželé uplatnit i v případě, že jeden z nich neměl příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů podle zákona. Např. manželka je v domácnosti, protože se stará o nezletilé děti a z toho důvodu nemá žádné zdanitelné příjmy.

• 12. 3. 2006 8:24

Jaša (neregistrovaný)

Re: SZM - pro jistotuJa
      --------------------------------------------------------------------------------------
      Kdy nelze uplatnit společné zdanění manželů

Dotaz 1: Kdy nelze uplatnit společné zdanění manželů?

Odpověď: Společné zdanění manželů nelze uplatnit v případech, kdy má alespoň jeden z manželů povinnost uplatnit minimální základ daně podle § 7c zákona o daních z příjmů (pro rok 2005 činí minimální základ daně částku 107 300 Kč) nebo má-li alespoň jeden z manželů daň stanovenou paušální částkou podle § 7a zákona o daních z příjmů nebo pokud alespoň jeden z manželů vypočítává daň z příjmů dosažených za více zdaňovacích období podle § 14 zákona o daních z příjmů nebo u výpočtu příjmů spolupracujících osob podle § 13 zákona o daních z příjmů, tj. je-li alespoň jeden z manželů spolupracující osobou anebo on rozděluje příjmy a výdaje na spolupracující osobu, kterou samozřejmě nemusí být jen druhý z manželů nebo alespoň jeden z manželů uplatňuje slevu na dani z příslibu investiční pobídky nebo má povinnost uplatnit postup uvedený v § 38gb zákona o daních z příjmů (při prohlášení nebo zrušení konkursu).

• 12. 3. 2006 11:26

Ja.K. (neregistrovaný)

Re: SZM - zákon mám
      "V některých případech je využití společného zdanění manželů vyloučeno, např. jestliže má v příslušném zdaňovacím období alespoň jeden z manželů daň z příjmů stanovenu paušální částkou nebo má povinnost stanovit svou daňovou povinnost z minimálního základu daně,..."
      ale jde mi právě o to, že můj klient NESTANOVÍ daňovou povinnost z MZD, protože ho bohatě převyšuje (i když se na něj MZD vztahuje)

• 12. 3. 2006 11:57

Jaša (neregistrovaný)

Tak teda pokud někdo vydělá málo a musí doplatit min. daň
      tak SZM n e m ů ž e. Pokud platí daň 400 000,- tak m ů ž e.
      Je to tak jak jste výše četla. Proč udělali takovýto zákon nevím.
      Asi pokud někdo zatajuje příjmy tak aby ještě nevydělal na SZM??

• 12. 3. 2006 11:57

aa (neregistrovaný)

manžel bohatě převyšuje MZD ale
      pokud je manželka rovněž OSVČ a vztahuje se na ní MZD, nemohou uplatnit SZM - to je můj případ

• 12. 3. 2006 12:48

Ja.K. (neregistrovaný)

Re: SZM
      Teď se možná zeptám hloupě (účtuji PO, DE dělám jen okrajově - pro známé), ale nemůže na Vás manžel jako na spolupracující osobu převést část příjmů?

• 12. 3. 2006 12:57

taky Lenka (neregistrovaný)

A nemůže manželka něco vyfakturovat manželovi?
      Já tedy příznivce fakturace mezi manželi nejsem, ale zakázáno to nikde není a i kolikrát sem někdo napíše, že jim to prošlo i přes FÚ.

A v tomhle případě by Vám to pomohlo k SZM.
      Co vy na to?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).