Re: FU - jak správně reagovat? Poradíte?
pokud budou chtít prokázat, že se jedná o nákup materiálu za účelem dosažení příjmů, budete muset přiřadit příjem:-( pokud vedete skladovou evidenci, není co řešit, ne? a pokud ji nejste povinen vést, tak je taky jasné, který materiál je na kterou zakázku, když žaluzky hned namontujete .
takže to ani nemám zkoušet (odvolání na §39 z.337) a mám říct, že to dodáme? tedy musí nějakým způsobem vytahat z Ppd a faktur přijatých evidenci? nevěřím, že to dá dohromady.. není lepší tedy říct, že ji prostě nemá? ýže to vyházel (vím, že si to psal po paírkách, ale kde těm je konec..)
Než se sem paní Radka podívá, tak zkusím spekulovat, že to asi bude proto, že musíte prokazovat, na co byly ty náklady vynaloženy -- na dosažení určitého konkrétního příjmu. Nevím, takhle přiřazovat určité výdaje k určitým příjmům je někdy možná velmi obtížné, ale v tom stavebnictví to možná jde??
samozřejmě že to jde, dokonce to musím dělat nejen kvůli záznamní povinnosti, ale hlavně proto,že stavbyvedoucí jsou odměňováni za své stavby...takže si dovedete představit, jak při počítání prémií i oni počítají,zda na stavbách nemají jiné náklady,než jejich...ale je to hrozná práce - dovezou kamion cihel, protože jsou v akci...z toho kamionu každý z nich bere..
ale spíše mne to zajímalo je pro informaci....
manžel měl na kontrole pracovnice z radnice - životní prostředí a nakládání s odpady - vytýkali mu a zapsali v zápise,že nemá evidenci toho,že má jeden koš na papír a ten nezapisuje,jak často ho vynáší do společného kontejneru na dvoře...deníček a zapisovat zněly instrukce.l...takže mne již nepřekvapí asi nic..
No právě s tou tužkou to tak nebude. Ale je mnoho případů, kde to nejde. Př.: zemědělec, podniká jako FO - nakupuje materiál jako hnojiva, chem. přípravky, sočástky na opravy, maziva .........Vede DE. Kdyby měl ke každé plodině, kterou nakonec prodá vyčíslit, co všechno z těch výdajů na tu konkrétní přišlo, tak se buď může zbláznit, nebo toho rovnou nechat. Kdo ale dělá zakázky, tak je musí kalkulovat, a k tomu asi má nějaké procento režie ....si myslím:-)))
jenomže potom kromě účetních prací se musím stát i rozpočtářem, abych srovnala ty blbosti,co mi vychází z účetnictví s tím,co je v rozpočtu ...každý se snaží zatajit nějaký materiál,který si převezou na stavbu..nebo převáží mezi stavbami...
Tady by mě ale zajímalo, jak by se na to hledělo třeba zrovna v tom zemědělství, kde jednotlivé zakázky nejsou a všechny výdaje se sice musí prokazatelně vztahovat k té výdělečné činnosti, ale skutečně každou věc vykalkulovat je nemožné... zatím jsem se ale nesetkal s tím, že by to FÚ vyžadoval, to by pak DE úplně ztratila smysl jako prostředek ke stanovení ZD, který má být únosný...
Vedu řadu let účetnictví stavební firmě a nevidím v tom nijak velký problém přiřadit náklady k jednotlivým akcím. Základní a pomocný stav.materiál rovnou na akce a výrobní a správní režii na konci roku přiřadím k akcím procentem podle fakturované částky.
Záznamní povinnost vám může FÚ stanovit pouze rozhodnutím, viz.§29 ZSDP, dopisem "tetě" ne. Důkazní břemeno je na vás, takže použítí jednotlivých nakoupených položek materiálu na jednotlivé zakázky můžete doložit jakkoliv jinak. Měli jsme podobný problém, stačil soupis nakoupeného materiálu a vyfakturovaného,jednalo se o pracovní kuchyňské desky.
Kdyby to byly desky, bylo by to fajn, jenže montuje žaluzie... a představte si, že na paragonu je prostě jen napsáno: 7xžaluzie okenní , DPH, celk. suma. A proti těmhle paragonům máte přijaté faktury, kde je např. 1000ks koleček po 0,10Kč, látky na žaluzie jsou v m, atd... prostě ...
A aby toho nebylo málo, včera mi volali, že mám další daňovou kontrolu! myslím, že Vám pak pošlu pozdravy z nějkého sanatoria s vysokou zdí!
Tak to Vám dost závidím, to já asi tři roky vedla účetnictví elektro firmě a blázni z těch jejich materiálů jsme byli všichni.
Hlavně z toho, že zaměstnanci si to na své zakázkové listy psali hatýrkou a při tom obrovském množství to bylo prostě nesledovatelné.
Těch kabelů CYKY, CYKYLO ..... fuj
však nebudou požadovat přímo "záznamní povinnost", pokud ji neuložili. fú bude požadovat prokázání toho, že materiál byl použit k dosažení zajištění a udržení příjmů (tj. přiřadit příjmy - provedené stavby), bude chtít prokázat skladovou evidenci (takže bude vidět, že se vyskladňovalo v době, kdy se stavěla ta a ta stavba), stavební deníky (které obsahují množství zpracovaného materiálu), dopravu materiálu (na kterou stavbu materiál přišel). takže suma sumárum, je to rozdělení materiálu na jednotlivé zakázky. prostě přenese důkazní břemeno na subjekt tak, že mu nic jiného nezbude. vždyť všechny stavební firmy dělají kalkulace a dobře evidují, kolik materiálu na které stavbě spotřebovaly. pokud to neprokáže, neunese důkazní břemeno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 3. 2006 11:16
DE : Jestliže mi FÚ nikdy neuložil písemně vést záznamní povinnost o materiálu.atd.. na jednotlivé zakázky a teď po mě tuto evidenci chce při daňové kontrole roku 2004, mohu se odvolat na §39 zák. o správě daní a poplatků? A jaký je správný postup. Mám počkat až mi tento požadavek dají písemně, abych mohla písemně odpovědět?