Re: Co se zlobivým zaměstnavatelem?
nové zaměstnání si už sháním, a na úřadu práce jsem se informovala co stím. Řekli mi že oni s tím nic nezmůžou, a odkázali mě na inspektorát práce. Tam se mi vysmáli, prý jak můžu dělat za minimální mzdu a že se tím zabývat nebudou. A pokud nahlásím na UP insolvenci zaměstnavatele, chtějí vyplnit formulář proč se tak děje a ještě chtějí aby toto vyplnil a potvrdil zaměstnavatel. Odejít na UP do evidence taky není řešení, protože mi nebudou vyplácet hmotné zabezpečení pokud jim nedodám zápočtový list. A s rychlostí zaměstnavatele, to hned tak nebude. takže jak to mám udělat??
Jediné co mě napadá.... pokud tam opravdu nechcete zustat, tak ho zkuste "napraskat" na FU... (nic moc si nepomuzete, ale aspon bude mit problemy)
Pokud všechno vede tak "pečlivě" jako mzdy, tak verte, ze si na nem pošmáknou.
Co s tím uřadem práce, to nevím, ale každý UP má právní oddělení, a meli by být schopni vymáhat na zaměstnavateli potvrzení o příjmech pro výpočet dávek, alespon tak mi to bylo rečeno. Pokud to nedodá uřadu práce, tak mu hrozí pokuta.
Mimo jiné, vím, že když Vám nějakou dobu zaměstnavatel neplatí mzdu, tak máte právo u něj skončit a UP Vám to doplatí.
Zapomeňte na to, že vám nějaký úřad pomůže. Nepomůže. Musíte si pomoci sami. Asi bych zašla za právníkem a zjistila své možnosti. Pokud se domluvíte s dalšími kolegy, bude to ještě lepší. Právník vám pak poradí, zda je lepší konkurz či žaloba. Obávám se, že jinak z takovýchto vykuků prachy nedostanete.
Doporucuji pravnika, poslat doporucene upominku o nezaplacene mzdy. A hned zazalovat.
Jinak bych chtel videt, jak si zamestnanec zajistuje prihlasku na zdravotni poj. a socialce. V kazdem pripade tam musi byt organizace prihlasena - jinak Vas neprihlasi. (i kdyz v tomto state klidne)
Pokud Vam socialka a UP nepomohl, inspektorat prace rekl, ze s tim nic delat nebude - doporucuji se obratit na nadrizeny organ, protoze konat mely vsechny organizace. Jinak doporucuji kontaktovat media - Obcansky judo, Cerne ovce apd.
Firma je přihlášená na Socce a u Zp, jde o to, že když nám zaměstnavatel dává pouze zálohy, nikdo neví jaká je skutečná mzda na kterou máme nárok. A určitě si nechám udělat výpis co a kolik za mě platí. Divíte se jak jsem se mohla sama přihlásit? Vyplnila jsem příslušné formuláře, dala je k podpisu a o orazítkování a donesla je na příslušný úřad. Jak jednoduché. Jaké jsou nadřízené orgány? zatím tento problém nechci řešit přes TV Nova a podobné, práce mě baví - dělám v realitce, ale proč je ve firmě takový "bordel" nechápu. Když o tom tak přemýšlím, kdyby jsme si prosadili účetní, mohlo by se lecos změnit. Ale už vidím ty davy nadšenců. :-)))
Nevíte někdo kde sehnat novou práci? Jsem matka samoživitelka s malým dítětem. Pochybuju, že se o mě poperou potencionální zaměstnavatelé.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
12. 3. 2006 11:17
Dobrý den,
pracuji v malé firmě, kde je 5 zaměstnanců. Zaměstnavatel vyplácí mzdu pouze zálohově (vypočítává ji z minimální mzdy), zálohu vyplatí oproti podpisu, ale doplatek mzdy nedělá. výplatní pásky nedělá, vyplnění různých formulářů mu trvá i 3 měsíce. Pokud je něco potřeba vyřídit na úřadech jako např. přihlášení na OSSZ nebo u VZP, musí si toto zaměstnanci vyřídit, poschánět formuláře apod. sami. Poraďte co s tímto stavem, jestli je možnost nějak se bránit? PS: účetnictví si dělá zaměstnavatel sám, takže jak vypadá nikdo neví.