Re: Osobní automobil - PHM
V prokázané výši znamená dokládat lístky od nákupu PHM ? Tak ty tedy nemám.Nelze použít cenu vyhlášenou MF ?
Omlouvám se tedy nechci nikomu způsobit problémy. Jen v tom § co byl uváděn §24/2/k3 je napsáno že pokud není v majetku a je předmětem finančního pronájmu a část použil do nákladů tak může použít průměrnou cenu vyhlášenou MF. Tak jak to tedy je? Když uplatní část leasingu jako náklad a auto nebude v majetku tak může použít prlůměrnou cenu PHM?
Čtu odb.časopis a cituji : vozidlo nezahrnuté do OM, které bylo pořizováno podnikatelem formou finančního leasingu, ale nájemné nebylo uplatněno jako výdaj na dosažení , zajištění a udržení příjmů : uplatní náhradu PHM + základní náhradu. Mám tomu rozumět, že když má auto na LS a nájemné zahrnuje do výdajů , uplatní pouze náhradu PHM, pokud nájemné nezahrne do výdajů , uplatní jednak náhradu PHM + 3,80 za km? Pochopila jsem dobře???
>>>>>>>>>>*** U vozidla v nájmu postupujete dle §24/2/k/4 = PHM
>>>>>>>>>>v prokázané výši ***
>>>>>>Nevím jednal s FU a tam mu tohle řekli. Abych
>>>>>>upřesnila. Má auto na leasing a používá ho do
>>>>>>podnikání. Je
>>>>>>taxikář. Ale když mu to na FU řekli tak proč to tak
>>>>>>neudělat. Asi možná zaleží i na FU
>>>>>
>>>>>*** Ať už je to tedy jak chce - obávám se ale, že
>>>>>tohle se nedá radit každému :-)) ***
>>>>
>>>>Omlouvám se tedy nechci nikomu způsobit problémy. Jen
>>>>v tom § co byl uváděn §24/2/k3 je napsáno že pokud
>>>>není v majetku a je předmětem finančního pronájmu a
>>>>část
>>>>použil do nákladů tak může použít průměrnou cenu
>>>>vyhlášenou MF. Tak jak to tedy je? Když uplatní část
>>>>leasingu jako náklad a auto nebude v majetku tak
>>>>může
>>>>použít prlůměrnou cenu PHM>
>
>Čtu odb.časopis a cituji : vozidlo nezahrnuté do OM,
>které bylo pořizováno podnikatelem formou finančního
>leasingu, ale nájemné nebylo uplatněno jako výdaj na
>dosažení , zajištění a udržení příjmů : uplatní náhradu
>PHM + základní náhradu. Mám tomu rozumět, že když má
>auto na LS a nájemné zahrnuje do výdajů , uplatní pouze
>náhradu PHM, pokud nájemné nezahrne do výdajů ,
>uplatní jednak náhradu PHM + 3,80 za km? Pochopila jsem
>dobře???
*** Když mám auto na leasing, mám auto v nájmu = uplatňuji benzín v prokázané výši : "na dopravu silničním motorovým vozidlem23d) zahrnutým do obchodního majetku poplatníka nebo v nájmu v prokázané výši a ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty5) u zahraničních pracovních cest, při kterých výdaje (náklady) na pohonné hmoty nelze prokázat, a to s použitím tuzemských cen pohonných hmot platných v době použití vozidla,"***
*** Nejste - to zákony máme proto takové, abychom se tak často cítili - žádný jiný důvod mě totiž v tom chaosu nenapadá :-)). Ano, ať už jsou TEĎ splátky v nákladech nebo ne, nárok na základní náhradu u vozidla v nájmu není. To, Vámi výše citované, je zase o autě, které je PO leasingu. Tzn. mám už auto VLASTNÍ, které nemám zahrnuté v OM ale BYLO na leasing a nájemné BYLO v nákladech = taky žádná základní náhrada - ale - BYLO na leasig a nájemné NEBYLO v nákladech = můžu i základní náhradu. Jen teď doufám, že jsem se do toho nezamotala sama :-))) ***
Souhlas, ale nešlo by se na auto, které si pořizuji na finanční leasing soukromě, tzn. neuplatňuji v podnikání nájemné, dívat jako na vlastní nezahrnuté do OM a uplatňovat si 3,80+ náhradu za PHM i v době, kdy ho používám v průběhu leasingu.Já bych řekla, že ano.
*** Ono je celkem fuk, jak na to pohlížíme my - správce bude pohlížet jako na auto v nájmu a těžko mu to budeme vyvracet. A nic takového jako "soukromý" leasing není, je to prostě leasing a to je nájem. Ale já jsem si to nevymyslela a taky mi celkem uniká, proč se u dvou stejných aut počítá náhrada úplně jinak - já z toho radost nemám..... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 3. 2006 19:57
Osobní automobil na leasing. Píšu knihu jízd, kde jsou uvedeny pouze km ujeté služebně. Na konci roku počítám : průměrna spotřeba : 100 x cena benzinu ( cena vyhlášená dle MF ). 3,80 Kč za kilometr si nepočítám. Je to dobře ? Děkuji zkušeným za odpověď