Re: DPH
nejsem si jistá, jestli být plátcem DPH je až takové neštěstí, naopak si myslím, že paní měla možná pravdu. Pokud se stanete plátcem DPH, pak máte nárok na odpočet daně ze zásob a majetku pořízeného 12 měsíců před registrací, za běžného provozu si budete nárokovat odpočet daně u služeb i nákupů (elektrická energie, plyn, voda, nakupovaný materiál apod.), které uskutečníte od plátce a budete k nim mít daňový doklad. Tím pro Vás budou tyto nákupy o 19% lacinější, než kdyby jste plátcem daně nebyl. Je pravda, že z tržeb naopak 19% odvedete, takže budete o 19% dražší než kolega neplátce. I když i to je relativní, protože pokud kolega neplátce bude mít všechny nákupy o 19% dražší, pak nebude mít jedno mytí za 600,-, ale bude muset jít s cenou výš. Nejspíš Vás příjde na maličko víc vedení účetnictví, ale sám musíte zvážit, zda se Vám to přesto nevyplatí.
Re: DPH
Já bych poradila, ať to zatím zkusíte bez DPH, uvidíte. Plátcem povinně musíte být, pokud váš obrat překročí za 12 po sobě jdoucích měsíců 1 mil.Kč.Pokud chcete podnikat se ziskem, tak spíš budete neustále DPH odvádět. Pokud se přihlásíte dobrovolně, tak potom musíte být plátcem celý rok, než můžete opět registraci zrušit. U myčky nebude mít tolik materiálních vstupů, aby vám stát DPH vracel, to vás paní trochu houpala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 3. 2006 16:50
Jsem OSVČ, nyní jsem dostal ŽL a budu podnikat - provoz automyčky (myčka na kamiony). Musím se prý přihlásit jako plátce DPH... prý je to výhodnější. Můžete mi někdo popsat jak se daň odvádí a nárokuje? Nájem mám 20.000,- bez DPH ... FAP a mytí vozu bude za 600 Kč bez DPH ... FAV, Děkuju Jirka