Zahajovací rozvaha!!!

• (neregistrovaný)

15. 3. 2006 7:00

Můžete mi prosím pomoci se zahajovací rozvahou? Ke dni zapsání do obchodního rejstříku mám stav na účtu 600.016,- (připsaný úrok v hodnotě 16,-), dvě přijaté fa na telefonní poplatky v hodnotě 165,06 Kč a nesplacený vklad 1.400.000,-

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 3. 2006 7:23

Ivka (neregistrovaný)

Re: Zahajovací rozvaha!!!
      Rozvahu sestavujete ke dni zápisu. Všechny náklady, které firma vynaloží za období od zahájení činnosti až do dne zápisu jsou tzv. zřizovací výdaje. U těch samozřejmě majitel/é firmy stanovit, zda při jejich výši se bude řídit jen zákonem o dani, nebo si stanovi limit pro nehmotný majetek nižžší. Podle toho jsou tyto výdaje zaúčtovány:
      1. Pokud bude jejich výše nad limit dané majitelem, je nezbytné takový majetek zaúčtovat v zahajovací rozvaze jako nehmotný majetek a od běžného účetního obodbí odepisovat.

2. Ve Vašem případě je hodnota nízká a proto se tyto náklady zúčtují do nákladů hned v prvním účetním období po sestavení zahajovací rozvahy. To znamená, že v zahajovací rozvaze v aktivech budete mít jen stav peněz příp. bankovního účtu před těmito doklady a stejně tak budete mít pohledávku za upsaným jměním ve výši nesplaceného vkladu a v pasivech budete mít zapsaný základní kapitál. Samozřejmě, že A=P

• 15. 3. 2006 7:27

Trdlo (neregistrovaný)

A co s tím připsaným úrokem? Ten si zapíšu až následným krokem?

• 15. 3. 2006 8:04

Ivka (neregistrovaný)

Já bych ho zapsala až následným krokem, připsaný úrok není výdaj, takže ho za zřizovací výdaje nemůžu považovat, a taky bych ho v zahajovací rozvaze neměla kam v pasívech dát, aby se mi rovnala A a P. Navíc se jedná o výnos podnikatele, který ještě nebyl zdaněn a proto podle mě patří do výnosu běžného účetního období.

• 15. 3. 2006 8:12

Trdlo (neregistrovaný)

A ty dvě malé fakturky na telefonní poplatky musím dávat na 011? Nemůžu si je zaúčtovat třeba k 30.7.2005(společnost zapsána do OR 29.7.2005) a rovnou do nákladů? Protože pak mám i doklad z května za živnostenský list, ale ten mi byl předán až v září, tak jsem ho naúčtovala rovnou do nákladů). A pokud bych ty fa za telefon dala přes zřizovací výdaje tak i účet 321 naúčtuju oproti 701 a pak si interním dokladem přeúčtuju 518/011.. A faktury přímo v evidenci závazků nechám bez rozúčtování???

• 15. 3. 2006 8:31

(neregistrovaný)

Asi jsem to v bodě 2 napsala nesrozumitelně. Pokud zřizovací výdaje nedosahují limitu, který si majitel stanovil, účtují se vždy do nákladů a to do prvního běžného účetního období po sestavení zahajovací rozvahy, i když mají datum před zahajovací rozvahou, tzn. že faktury za telefon zaúčtujete až po datu sestavení zah.rozvahy 518/321 a jejich úhradu 321/221(211). Samozřejmě, že tomu musíte přizpůsobit stav 221(211) v zahajovací rozvaze. Tento stav nemůžete je mít po úhradě těchto faktur.

• 15. 3. 2006 8:33

Trdlo (neregistrovaný)

Dík jste zlatá..

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).