Re: Odstupné - spěchá!!!
účetní program mi ale nevypočítá průměr pro odstupné. Vypočítává akorát průměr pro dovolenou. Můžu použít tento průměr? Jinak bych to spočítala takto:
hrubá mzda za čtvrtletí : skutečně odpracovné dny (bez dovolené) x 21,74 (průměr. dny za rok).
Když to ale takto vypočítám, vychází mi průměr vyšší než kterákoliv ze tří hrubých mezd v tom čtvrtletí. Jak je to možné?
Kde je upraveno, že se z odstupného odvádí pouze daň? Děkuji moc
Re: Odstupné - spěchá!!!
Průměr pro dovolenou vždy vychází z výdělků z minulého kal. čtvrtletí. Tzn. průměr pro 1-3/06 se počítá z 10-12/05. Pokud je zaměstnanec odměňován hodinovkou, nebo úkolovou mzdou, pak postupujete tak, že součet hrubých mezd, od nich odečtete hrubé částky za dovolenou, placená volna a svátky a toto podělíte skutečně odpracovanými hodinami v tom čtvrtletí (tzn. hodinami, které skutečně odpracoval). Pokud je odměňován měsíční mzdou, zase sečtete hrubé mzdy, odečtete hrubé částky za dovolenou a placená volna, ale neodečítáte částky za svátky, protože ty jsou už obsaženy v té měsíční mzdě. Toto podělíte skutečně odpracovanými hodinami VČETNĚ hodin svátků. Takto vypočtete průměr na hodinu pro pracovněprávní účely (dovolená, placené volno). Takže když Vám zaměstnanec končí v 1. čtvrtletí, použijete tento průměr, platící pro 1. čtvrtletí (který vychází z výdělků 4. čtvrtletí). Průměr na hodinu x úvazek x 21,74 x počet měsíců odstupného. Z odst. se pojištění neodvádí, je to uvedeno v Zákonech o soc. a zdrav. poj., nechce se mně to hledat, vemte to jako starý známy fakt. Ale musí jít o skutečné odstupné, které je vypláceno na základě výpovědi podle §46 písm a - c.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
15. 3. 2006 10:25
Prosím, zaměstnankyni náleží dvojnásobek průměrného měsíčního výdělku. A jak vypočítám tento průměr. výdělek, víte vzoreček? Odvádí se z tohoto odstupného i ZP, SP a daň, že? Děkuji moc