DPP a VRACENI DANE u STUDENTA

• (neregistrovaný)

22. 3. 2006 21:27

Dobry den,
    jsem student a zacal jsem pracovat ve firme, kde bych mel dostavat mesicne 10 000.- (dlouhodobe). Je to na dohodu o provedeni prace. U podpisu smlouvy by chteli, abych vyplnil "ruzovej papir". Nevim nic o vraceni dane (tzn. ze budu ted inkasovat 10 000 a pak mi financak jeste neco vrati - to je muj ideal :) ). Co se zmeni podepsanim/nepodepsanim toho papiru? to pak z tech deseti tacku co mi prijdou na ucet jeste muset i neco platit??? Daji mi deset tak i tak (jestli podepisu nebo ne..) tak co mam delat? (Prej kdybych to podepsal jinde (u jinyho zamestnavatele - coz jsem neudelal), tak to u nich podepisovat nemuzu.. tak co jim mam rict? :D Podepsat to nebo ne? popripade mi prosim sdelte vyhody/nevyhody, dik moc :)

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 3. 2006 22:22

anonymous (neregistrovaný)

Re: DPP a VRACENI DANE u STUDENTA
      ....Pokud nemáš podepsané Prohlášení poplatníka daně u jiného zaměstnavatele, je pro Tebe výhodné ho podepsat a doložit potvrzení o studiu - budeš mít nižší daně. Jedná se o to, že se Tě ptali schválně zda ho chceš podepsat - je to na Tobě a oni nevědí zda ho nemáš podepsané ještě u jiného zaměstnavatele. Jde o to, že toto prohlášení můžeš mít vždy na danou dobu podepsané jen u jednoho zaměstnavatele.

• 22. 3. 2006 22:24

Jirka (neregistrovaný)

ja ale zadnou dan neplatim, ne? ja od nich dostanu 10 000, pokud podepisu i pokud ne, safra, uz z toho nechci nic platit, chci naopak neco jeste dostat od financaku :D

• 22. 3. 2006 22:52

anonymous (neregistrovaný)

...ale ano, platíš. Takhle ale budeš mít daně nižší.

• 22. 3. 2006 22:54

Jirka (neregistrovaný)

a to jako z tech deseti budu platit 20% ?!? to me nepotesilo :((((

• 22. 3. 2006 23:19

Jiřka (neregistrovaný)

Obvykle se odměna z dohody nebo mzda z pracovního poměru sjednává v hrubé částce. Možná, že těch 10000 bylo myšleno jako čistá částka, pak by samozřejmě hrubou navýšili, ale pochybuji. Každému zaměstnanci je srážena daň, ale pak záleží na tom, jaké má slevy z této daně. Starobní důchodce například nemá žádnou slevu. Všichni ostatní mají slevu z daně 600 Kč měsíčně. Dále, protože jste studentem, máte slevu dalších 200 Kč. Částečně invalidní člověk má další slevu 125 Kč atd. Nejprve se tedy ze mzdy vypočítá daň. Způsob jejího výpočtu závisí na tom, zda ten zaměstnanec má nebo nemá u toho zaměstnavatele podepsané prohlášení (ten růžový dvojlist). Tímto vlastně prohlašuje, že jen u tohoto zaměstnavatele uplatňuje zmíněné slevy. Daň se vypočítává jako součet určitých procent z různých daňových hladin. Z částky do 9100 je Vám sraženo 12%, od 9100 do 18200 je sraženo 19%, které se přičtou k těm 12% atd. Pokud tedy podepíšete a správně vše vyplníte a doložíte potvrzení o studiu, pak Vám odměna 10000 bude zdaněna částkou 1263 Kč (z 9100 = 12%, z 900 = 19%). Protože jste ale prohlášením (a přiložením potvrz. o studiu) požádal o daňové slevy, bude Vám odečtena sleva 800 Kč (600 a 200). Daň tedy bude 463 Kč, tato Vám bude zaměstnavatelem sražena.
      Pokud byste nepodepsal, pak by Vám byla srážena daň 20% beze slev, tj. 2000 Kč. Ale tato daň je zálohová, takže po skončení roku byste musel podat přiznání, kde byste zpětně uplatnil svůj nárok na slevy a přeplatek daní by Vám byl vrácen. Je ale zbytečně to takto dělat, když můžete mít menší daň ihned. Navíc, pokud by v některém měsíci byla hrubá mzda 5000 nebo méně, a Vy neměl podepsané prohlášení, byla by Vám sražena srážková daň 15%, a ta je konečná, nevrací se.
      Píšete ale, že to má být dohoda o provedení práce ( z té se neodvádí pojistné). Pokud to ale bude dohoda o pracovní činnosti, tak z té se pojistné odvádí, takže by Vám navíc bylo sraženo ještě pojištění.

• 22. 3. 2006 23:23

Jirka (neregistrovaný)

je to vskutku mysleno cisteho, takze to navysi o danou castku.. mockrat dekuji za vycerpavajici odpoved, nejak uz to vymnouknu :) a podepisu ten ruzovej papir :) ..

• 22. 3. 2006 23:47

Jirka (neregistrovaný)

muzu se jeste zeptat, jestli se neco "vraci"? jakoze by mi to FU vratil.. :) no, nekdo mi rikal ze to jde, nebo co.. a jeste se zeptam, kdyz mi vyplati za 4 mesice celkem treba 30 000, ale v kazdym mesici treba jinak, da se to rozpocitat? (abych platil co nejmin v te sazbe 19%..)

• 23. 3. 2006 0:07

Jiřka (neregistrovaný)

Nejprve se musím omluvit, spletla jsem daňová pásma, není to 12% do 9100, ale do 10100, pak 19% do 20200, pak 25% atd.(podle toho si vypočítáte daně). Ale jinak platí co jsem psala. Takže musí to být v každém měsíci dělat hrubého tolik, aby to bylo do 10100 Kč. Tyto se daní 12%. Prostě se daní ta hrubá odměna, kterou Vám zrovna do toho měsíce zaúčtují. S tím vracením je to tak, že každý člověk (kromě starobních důchodců) má nárok na slevu 600 Kč z daně jak jsem psala. Těch 600 Kč je měsíčně, takže za rok je to sleva 12x600=7200. Těchto 7200 si můžete pak po skončení roku uplatnit, i když jste nepracoval celý rok. Navíc můžete uplatnit tu studentskou slevu z daně 200 Kč i za ty měsíce, ve kterých jste neměl žádný výdělek a přitom jste byl studentem. Tzn. že např. budete pracovat 6 měsíců a budou vám sráženy daně. Po skončení roku pak buď zaměstnavatele požádáte o zúčtování (daně Vám vrátí on) nebo ho požádáte o potvrzení o zdanitelných příjmech a podáte přiznání sám (přeplatek daní vrací FÚ). Takže z celoročního součtu hrubých mezd vypočítáte daň (musíte pracovat v ročním měřítku, takže tady bude 12% z částky do 121200, tzn. 12x10100). Pak z vypočítané daně odečtete celých 7200 Kč a navíc 200 za každý měsíc v tom roce, kdy jste byl studentem. Odečítat daně lze jen do nuly, např. roční daň Vám vyjde 6000, máte sice roční slevu 7200, ale daň jen 6000, takže výsledná daň bude 0, přeplatek daně bude 6000, ten Vám bude vrácen (to co by bylo pod nulou, tzn. těch 1200, Vám nikdo nedá). Takže se může stát, že všechny daňové zálohy, které Vám byly v určitých měsících sraženy, Vám zase pak budou vráceny. Nebo bude vrácena jen část, to záleží na celkové výši výdělku a uplatňovaných slevách.

• 23. 3. 2006 9:15

Ilona (neregistrovaný)

Pani Jiřko, dneska smekam podruhe - v 0.07 psat takove litanie!!!! To nechapu....

Ale v teto souvislosti me napadl jeste jeden dotaz - i kdyz mi to toho asi nic neni - hned v uvodu pise Jirka ze bude pracovat na DPP - dlouhodobe.... tak chci jen upozornit, ze:
      1) nesmi presahnout 100 hodin rocne u jednoho zamestnavatele
      2) na DPP nelze vykonavat opakujici se cinnost

Jestli to tu uz padlo, tak se omlouvam ;-)

• 23. 3. 2006 9:22

Jirka (neregistrovaný)

No, je to jaks taks osetreny :) treba 1000 na hodinu a "nepravidelne" :D Tu zalohovou dan plati zamestnavatel? Myslim tu, kterou mi maji mozna na konci roku vratit..

• 23. 3. 2006 9:32

MAGDA (neregistrovaný)

Pokud zaměstnavatele požádáte, aby vám udělal roční zúčtování daně z příjmu, případný přeplatek vám vrátí on. S FÚ si to už vyřídí bez vás. Podmínkou je podepsaný růžový papír s žádostí o provedení ročního zúčtování.

• 23. 3. 2006 10:04

Ilona (neregistrovaný)

odvadi ji zamestnavatel, ale z vasi hrube mzdy..... ale jestli mate jisty cisty vydelek, tak vas to nemusi trapit ;-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).