Re: Věcné břemeno.
Nejdříve se zkuste domluvit - třeba tak, že by Vám přispěli na stavbu cesty k Vašemu domu a sami si uhradili/zhotovili cestu dál ke své chatičce; velikost úhrady lze určit podle četnosti užívání cesty. Zároveň se podívejte do smlouvy, kterou bylo jejich věcné břemeno zřízeno, zda tam není něco ohledně podílení se na nákladech, udržování cesty apod.. Také můžete cestu k Vašemu domu vést tak, aby pro příbuzné nebylo moc výhodné ji využívat, ale to už si začínáte dělat naschvály...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
23. 3. 2006 7:49
Mám takový dotaz a nevím jestli jsem ve správném fóru, ale máme s příbuznými věcné břemeno pochůzky achůze přes náš pozemek na kterém jsme postavili nový dům, přes tento pozemek se chodí na jejich pozemek, kde stojí malá letní chatička. Jelikož zde není zhotovená cesta, tak bychom ji chtěli udělat, abychom nebyli věčně od bahna a také z estetického hlediska. Nevím jestli máme nárok po nich žádat nějakou část náhrady za zhotovení této cesty, která vlastně povede jen k našemu domu, ale po které zároveň oni chodí na svůj pozemek, tato cesta by nebyla po celé délce. Nevím také jestli můžeme sami vymyslet z čeho bude cesta a nebo jestli oni mohou říct, mi tam chodíme jen málo, tak nic nepřispějem, ale protože se znám a dům jsme stavěli 8 let, tak jsme finančně vycucaný a mě by ještě později štvalo, když by oni ten pozemek prodali, že jsem tak velkou investici platila sama. Může mi někdo poradit. Mockrát díky. Blanka.