Re: Pro mě novinka
>>>Dobrý den, chtěla jsem se podělit s novinkou -
>>>alespoň
>>>pro mě.
>>>V případě, že žádáte o vrácení přeplatku daně z
>>>příjmu
>>>na účet, musíte FÚ doložit, že č.ú. které uvádíte na
>>>DaP je opravdu od vašeho účtu.
>>>Dokládá se to kopií smlouvy o zřízení účtu nebo kopií
>>>výpisu z účtu.
Z čeho to vyplývá?
>>
>>Já jsem se při odevzdání přiznání s ničím takovým
>>nesetkala ani u PO ani u FO. Snad je to pro to, že
>>Váš
>>účet byl dosud pro FÚ neznámý, protože jste ho dosud
>>nikde neuváděla.
>
>Ale při nově zavedeném SZM tam bude většina účtů,
>které nemají v evidenci. To Vám řekli na FÚ? Správce?
Taky po mně nic takového nechtěli, a to mi na podatelně kontrolovali přílohy.
Re: Pro mě novinka
Jedná se o účet mého syna a už loni ho měl. Mě se ještě nikdy dříve nestalo, že by tuto informaci na podnikateli někdo požadoval. Na žádosti o vrácení přeplatku na DaP účet uvedl a podepsal. Nevím jak by řešili tu možnost, že by chtěl vrátit přeplatek na můj účet nebo sporožiro apod.
Re: Pro mě novinka - socialka taky
Tak FU uz blbne taky, jo?
Zrovna se stouram v zakone o nemocenskem pojisteni, neb jsem byla poslana ze socialky zpet se zadosti o vyplatu nemocenske na ucet - zadost znela : Zadam o zaslani davek.... na cislo uctu...
A oni chteli formulaci " na MOJE cislo uctu".....
Proste mi to nevzali i kdyz jsem rekla, ze to tam klidne za zamestnance dopisu :-)
Mohlo by se stát, že by to číslo bylo chybné, takto se kryjí, aby to nezaslali někomu jinému. Již se stalo (OSSZ) Zde je ještě další věc - nebezpečí, že čís.účtu bude někoho jiného a přeplatek se nezavede do účetnictví (příp.DE), zatímco samozřejmě platby pojistného ve výdajích budou. I když kontrola by měla být schopna spočítat, zda přeplatek vzniknul a v jaké výši.
ale vzdyt jde o zamestnance!!! a navic nemocenska snad neni zdanitelny prijem..
Navic, pokud uvedu spatne cislo a podepisu se pod to, tak je to muj problem, ne?
A nemocenskou si muzu klidne posilat na ucet svoji babicky ;-)
Jo a to byla na me pani jeste hodna, rikala, ze nektere socialky chteji i ofoceny vypis!!!!!!!!!!
Nevite nekdo, v jakem § bych to nasla?
V případě OSSZ jde o to, že mzda (v tomto případě teda nemocenská) se smí vyplácet pouze na účet zaměstnance. Pokud se vyplácí na jiný účet než jeho, nejde o výplatu mzdy, ale o srážku se mzdy, která se samozřejmě musí dle zákona spočítat a nesmí se odvést nezabavitelná částka.
Určuje to zákon o mzde, par. 11, odst. 6, ve kterém je psáno, že na žádost zaměstnance se mzda (popřípadě jiná peněžitá plnění ve prospěch zaměstnance) provedou na ÚČET ZAMĚSTNANCE U BANKY. Takže vzhledem k tomu je jpotřeba určit, zda se za prvé jedná o účet zaměstnane (a ne nikoho jiného) a za druhé o účet u banky (a ne třeba stavební spořitelny nebo co já vím, kam se daj posílat peníze).
Ano dnes přišel synovi dopis do vlastních rukou. Protože je v UK tak mi ho paní pošťačka nedala ale řekla mi od koho je a č.j. Zavola jsem na FÚ správci daně a toto jsem se dozvěděla. Myslím, že je to svobodná volba poplatníka, kam si nechá přeplatek poslat. Syn tady byl na pár dnů v březnu aby dodal příjmy ze zahraniční a podal DaP. Společně s DaP dal na FÚ generální plnou moc pro mě - dopis byl i přesto adresovaný na něho. Hrůza, kdyby šlo o nedoplatek, tak se ani nedozvím, že k nám jdou exekutoři.
>>>Dobrý den, chtěla jsem se podělit s novinkou -
>>>alespoň
>>>pro mě.
>>>V případě, že žádáte o vrácení přeplatku daně z
>>>příjmu
>>>na účet, musíte FÚ doložit, že č.ú. které uvádíte na
>>>DaP je opravdu od vašeho účtu.
>>>Dokládá se to kopií smlouvy o zřízení účtu nebo kopií
>>>výpisu z účtu.
>>*****
>>
>>Tak FU uz blbne taky, jo?
>>Zrovna se stouram v zakone o nemocenskem pojisteni,
>>neb jsem byla poslana ze socialky zpet se zadosti o
>>vyplatu nemocenske na ucet - zadost znela : Zadam o
>>zaslani davek.... na cislo uctu...
>>
>>A oni chteli formulaci " na MOJE cislo uctu".....
>>
>>Proste mi to nevzali i kdyz jsem rekla, ze to tam
>>klidne za zamestnance dopisu :-)
>
>Ano dnes přišel synovi dopis do vlastních rukou.
>Protože je v UK tak mi ho paní pošťačka nedala ale řekla mi
>od koho je a č.j. Zavola jsem na FÚ správci daně a
>toto jsem se dozvěděla. Myslím, že je to svobodná volba
>poplatníka, kam si nechá přeplatek poslat. Syn tady byl
>na pár dnů v březnu aby dodal příjmy ze zahraniční a
>podal DaP. Společně s DaP dal na FÚ generální plnou moc
>pro mě - dopis byl i přesto adresovaný na něho. Hrůza,
>kdyby šlo o nedoplatek, tak se ani nedozvím, že k nám
>jdou exekutoři.
Můj příspěvek se týkal OSVČ FO. Jelikož platba daně z příjmu je nedaňový výdaj, tak samozřejmě vrácení přeplatku je nedaňový příjem. Zda se promítne do účetnictví/evidence, daň stejně neovlivní. Logiku FÚ nechápu a na základě čeho to požadují nevím, byla jsem tak překvapená, že jsem se nezeptala. Jen jsem zvědavá, jestli příjmou daň z příjmu mého druhého syna, který je také v UK. Tuto daň jsem platila z mého účtu. Mě vychází, že by jí neměli přijmout, ale toho se nebojím, jen nevím, jak by mu případný přeplatek v r. 2006 chtěli vrátit. Na jeho nebo na můj účet?
Omlouvám se, že s tím otravuji, ale já mám vztek. Když si spočítám, kolik peněz vyhází FÚ za dopisy aby si ověřil již jednou vlastnoručně podepsané údaje, kolik stojí mzdy úředníků na FÚ na poště atd. To jde jenom proto, že stát má moc peněz a rozhazuje.
Jen otravujte, ja vas chapu.... ani nevite, jaky jsem mela vztek ja, kdyz me pani na socialce vratila zpatky do firmy, abych na zadost dopsala slovo "MUJ" (navic bylo 6. v mesici, takze za 5 minut 12).... a pak nechapavy vyraz kolegy, ktery mi to musel znovu podepsat.... dale nechapavy vyraze sefa, ktery v te dobe byl take na nemocenske (bohuzel nebyl ve firme, tak nemohl zadost opravit) a kteremu ta nemocenska nakonec prisla slozenkou ..... a dale si predstavte akci, ktera nasledovala, pac pritel byl tou dobou take nemocny.... vsem trem jsem vystavila tuto "spatnou" zadost..... a zjistila to toho 6.
Jednoho mého klienta takto honil FÚ 2 hodiny. On skončil s podnikáním, zrušil účet, má nyní příjmy s pronájmu a ze zaměstnání. Dávali jsme dodatečné přiznání za rok 2004 a přeplatek si nechal poslat na svůj soukromý účet. Když mu ho neposílali, šel se poptat, a oni mu řekli, že tam má jiný účet,(ten zrušený!) a tak ať jim přinese smlouvu z bankou, šel pro ni domů, a oni zas ať jim ji dojde okopírovat, to už byl malinko napružený... teď si spočítejte, kolik lidí- zaměstnanců bude dávat SZM a kolik to bude neznámých účtů ... nedat se a bránit se!
Re: dopsala jsem to jen rukou
u podnikatelů není o čem mluvit. mají povinnost podle §33 odst. 6,7.pokud uvedou nahlášený účet, nikdo po nich samozřejmě nic nechce.
kdyby nebyli vyčůraní podnikatelé, kteří si po vrácení přeplatku na jimi uvedený účet v žádosti nestěžovali, že to není účet, který nahlásili fú při registraci a berňák tudíž vrátil někomu jinému, kdyby zákon nebyl tak blbě napsanej, že se přeplatek musí vrátit přímo subjektu, asi by se k této praxi přistoupit nemuselo.
Většina podnikatelů je slušná, je třeba řešit ty vyčůrané. Pracovníci FÚ vždy na OSVČ "vytáhnou" nějaký paragraf. To, že je špatný zákon je dobrá výmluva. Proč máme na FÚ vedoucí pracovníky (na všech úrovních). Nelze se stále vymlouvat na špatné zákony. Státní úředník tento problém musí řešit! Paní RadkoB jestlipak Vaši vedoucí pracovníci podali připomínky k zákonu a návrh na změnu zákona našim legislativcům. Od toho tam jsou. Já však věřím, že o tomto problému neví, nebo nechtějí vědět. Vyřeší to interní směrnicí o ověření již ověřeného a je to. Spočítal si někdo kolik to stojí!? Ale my na to máme že? Za práci navíc se vyplatí odměny a jede se dál.
RadkoB neberte to osobně, není to proti Vám, spíše naopak. Jen nás neházejte do jednoho pytle.
1.když jeden podnikatel žaluje fú, že vrátil peníze byť na účet, který uvedl v žádosti, ale nebyl jeho a neměl ho vyplněný v přihlášce k registraci, tak díky tomu holt to odnesou ti slušní podnikatelé. s tím nic fú nenadělá a určitě za to nemůže. nevím, jak byste se chovala vy, kdyby vám při neověření účtu hrozilo, že budete platit ze svého xnásobek mzdy. to je tak těžké napsat na můj účet?
2.to, že je špatný zákon (a ne jeden) není výmluva, ale fakt. státní úředník může maximálně připomínkovat návrhy nových zákonů, což taky dělá, ale jestli je ve sněmovně vyhazují či co....s tím už nic nenadělá. návrh na změnu zákona úředník dát nemůže:-(
3. nevím o jakých směrnicích mluvíte:-( máte nějaké zmatené informace.
>>Většina podnikatelů je slušná, je třeba řešit ty
>>vyčůrané. Pracovníci FÚ vždy na OSVČ "vytáhnou"
>>nějaký
>>paragraf. To, že je špatný zákon je dobrá výmluva.
>>Proč
>>máme na FÚ vedoucí pracovníky (na všech úrovních).
>>Nelze
>>se stále vymlouvat na špatné zákony. Státní úředník
>>tento problém musí řešit! Paní RadkoB jestlipak Vaši
>>vedoucí pracovníci podali připomínky k zákonu a návrh
>>na
>>změnu zákona našim legislativcům. Od toho tam jsou.
>>Já
>>však věřím, že o tomto problému neví, nebo nechtějí
>>vědět. Vyřeší to interní směrnicí o ověření již
>>ověřeného a je to. Spočítal si někdo kolik to stojí!?
>>Ale my
>>na to máme že? Za práci navíc se vyplatí odměny a
>>jede
>>se dál.
>>RadkoB neberte to osobně, není to proti Vám, spíše
>>naopak. Jen nás neházejte do jednoho pytle.
>
>1.když jeden podnikatel žaluje fú, že vrátil peníze
>byť na účet, který uvedl v žádosti, ale nebyl jeho a
>neměl ho vyplněný v přihlášce k registraci, tak díky tomu
>holt to odnesou ti slušní podnikatelé. s tím nic fú
>nenadělá a určitě za to nemůže. nevím, jak byste se
>chovala vy, kdyby vám při neověření účtu hrozilo, že
>budete platit ze svého xnásobek mzdy. to je tak těžké
>napsat na můj účet?
tak TEZKE to neni, ale kdyz o tom clovek nevi a nekolik let to to funguje i bez toho, tak pak je problem to zpetne doplnovat (ztrata casu apod.), viz. moje zkusenosti ze socialky...
>2.to, že je špatný zákon (a ne jeden) není výmluva,
>ale fakt. státní úředník může maximálně připomínkovat
>návrhy nových zákonů, což taky dělá, ale jestli je ve
>sněmovně vyhazují či co....s tím už nic nenadělá. návrh
>na změnu zákona úředník dát nemůže:-(
>3. nevím o jakých směrnicích mluvíte:-( máte nějaké
>zmatené informace.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
29. 3. 2006 13:41
Dobrý den, chtěla jsem se podělit s novinkou - alespoň pro mě.
V případě, že žádáte o vrácení přeplatku daně z příjmu na účet, musíte FÚ doložit, že č.ú. které uvádíte na DaP je opravdu od vašeho účtu.
Dokládá se to kopií smlouvy o zřízení účtu nebo kopií výpisu z účtu.