Re: prodej družstevního bytu
Díky tomu, že jste "prodala" družstevní byt, tedy správně řečeno - převedla úplatně svůj členský podíl spolu s právem nájmu ke konkrétní bytové jednotce, jste získala finance - tedy vykazujete příjem a podléháte dani z příjmu FO. Družstevní byt není veden v katastru nemovitostí a nevztahuje se na něj daň z převodu nemovitosti - to měla na mysli dotyčná oslovená paní z FÚ....FÚ tedy nemá podle čeho zkontrolovat, zda jste své daňové povinnosti splnila či nikoliv. Tím, že jste v bytě měla bydliště nepřetržitě alespoň 2 roky před uskutečněním shora uvedeného převodu, spadáte do okruhu "osvobozených" od placení daně z příjmu. V případě, že v bytě bydlíte méně jak 2 roky, ale byt "vlastníte", resp. jste držitelem onoho čl. podílu alespoň 5 let, pak se na Vás toto osvobození vztahuje taktéž. Jinými slovy - Vy můžete být v klidu :-)
Re: prodej družstevního bytu
Souhlas, jenom maličkost - převádí se členská práva a povinnosti a členský podíl, nikoliv právo nájmu ke konkrétnímu bytu (Obč.z. převod nájmu nezná). Podle judikatury jsou sice členství v družstvu a nájem družstevního bytu spojeny velmi těsně, nikoliv však "nerozborně". Družstvo přece může mít nebydlící členy, stejně tak může dr. byt pronajímat nečlenovi. Takže po převodu členských práv, povinností a podílu je třeba uzavírat s novým členem na byt novou nájemní smlouvu. Vím, že se to nedělá, ale to neznamená, že je to v pořádku.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
30. 3. 2006 12:51
Byla jsem se zeptat na FU jestli musím dopisem oznámit,že jsem dostala peníze za druž. podíl - spadám do osvobození od daně z příjmu (trvalé bydliště více než 5let). Správkyně mi řekla,že mám dělat jako,že nic,že nemají vyřešenou daň z nemovitosti. Nevíte nikdo jak to je a musí se to nahlásit podává se to oznámení.
děkuji