ZP

• (neregistrovaný)

3. 4. 2006 17:07

Prosím o pomoc. Jsem OSVČ, platím minimální zdravotní pojištění. Od 1.4.2006 jsem zároveň zaměstnanacem.
    Musím dál platit minimální zálohy na ZP jako OSVČ, když za mě bude zdravotní pojištění nyní platit i zaměstnavatel?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 4. 2006 17:15

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: ZP
      Na ZP ne, ale na SP ano. Budete platit zálohy do doby podání Přehledu OSVČ na OSSZ za r.2006.

• 3. 4. 2006 18:24

Jan (neregistrovaný)

Děkuji. Můžu ještě dotaz? Podle posledního přehledu za rok 2005 budu platit měsíční zálohy na soc. pojištění něco kolem 2500,-. Lze jen nějak snížit když jsem teď od 1.4.2006 zaměstnaný?

• 4. 4. 2006 16:18

JiřinaH. (neregistrovaný)

Nelze, budete je bohužel muset platit do podání přehledu za r.2006.(viz odpověď výše)- nezapomeňte si nahlásit na OSSZ
      ,že jste od 1.4.06 zaměstnancem, totéž na VZP.

• 5. 4. 2006 15:56

Zdena (neregistrovaný)

K zálohám na soc. pojištění - ze zákona o pojistném na soc. zabezpečení:

) Na základě žádosti osoby samostatně výdělečně činné příslušná okresní správa sociálního zabezpečení poměrně sníží na dobu nejdéle tří měsíců měsíční vyměřovací základ, pokud její příjem ze samostatné výdělečné činnosti po odpočtu výdajů vynaložených na jeho dosažení, zajištění a udržení připadající v průměru na jeden kalendářní měsíc v období od 1. ledna kalendářního roku do konce kalendářního měsíce předcházejícího kalendářnímu měsíci, ve kterém byla podána žádost o snížení, nejméně však v období tří kalendářních měsíců po sobě jdoucích, je nejméně o jednu třetinu nižší než takový příjem připadající v předcházejícím kalendářním roce v průměru na jeden kalendářní měsíc, v němž aspoň po část měsíce byla vykonávána samostatná výdělečná činnost.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).