DPČ již zase, potřebuji ověřit

• (neregistrovaný)

4. 4. 2006 15:06

Nezlobte se, že už se zase vracím k DPČ, ale potřebuji si ověřit jest-li to co jsem vymyslel je uskutečnitelné.
    Potřebuji zaměstnat paní na 20 hod týdně. Zvolil jsem DPČ. Nemá nárok na dovolenou ani na placený svátek. Paní není nikde jinde zaměstnána. Nechám ji podepsat prohlášení k dani. Může uplatnit slevu na poplatníka 600 a zároveň na jedno dítě 500Kč. Ještě nevím zda je omezen výdělek nebo zda ji mohu dát i více než polovinu min. mzdy. Prosím poraďte. Díky a hezký den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 4. 2006 15:10

Anonymní (neregistrovaný)

Re: DPČ již zase, potřebuji ověřit
      aby mohla mít slevu na dítě musí mít nejméně polovinu min.mzdy...jinak se sleduje úvazek hodin t.j. těch 20 týdně a kolik ji dáte na hodinu je vaše rozhodnutí...žádný svátek,žádná dovolená,pokud není výslovně sjednáno v dohodě...platí soc.,zdr.,daně ...u zdravotního doplácí nejméně do min.vym.základu což je min.mzda...(pokud již nikde není a není za ni plátcem stát - důchodce...),

• 4. 4. 2006 15:27

Jiřka (neregistrovaný)

Sleva na dítě není vázána na polovinu minimální mzdy. Na tu je vázán BONUS.
      Pokud je vedena na ÚP, může si vydělat hrubého pouze do poloviny minimální mzdy, aby ji nevyřadili. Pokud není vedena na ÚP nebo počítá s vyřazením, pak si může vydělávat neomezeně.
      Pokud je vedena na ÚP, je pojištěna státem a žádné zdrav. pojištění nedoplácí.
      Pokud není vedena na ÚP (nebo přestane být vedena na ÚP) a není z jiných důvodů pojištěna státem, pak byste jí musel srazit zdravotní pojištění do minimální částky. (Státem může být pojištěna když např. pobírá vdovský nebo jiný důchod, pobírá rodičovský příspěvek, celodenně pečuje o dítě mladší 7 let nebo o 2 do 15 let - to musí být jako osoba pečující o tyto děti nahlášena na ZP).
      Pokud není starobní důchodce, může uplatnit

• 5. 4. 2006 8:57

Jarda (neregistrovaný)

Paní Jiřko děkuji. Paní má 8 leté dítě a je svobodná matka.Z ÚP se odhlásila. Prý pobírá nějaké st. soc. dávky - něco ji doplácí do životního minima, něco na dítě, něco na bydlení atd. Nejsem schopen to z ní vyrazit, ale zřejmě ji to uživí. Já ji potřebuji na 20 hodin týdně. Jen jsem řešil zda ji mohu dát vyšší odměnu na DPČ ona mi ale pak zase řekla, že by nerada přišla o st.soc.dávky. Tak teď nevím. Chtěl jsem jí pomoc, ale nemám od ní ty správné informace. Uvidím jak to dopadne. Ještě se určitě ozvu. Hezký den.

• 5. 4. 2006 17:58

Jiřka (neregistrovaný)

Pokud má dítě víc než 7 let a ona není ani vedena na ÚP, pak není zdravotně pojištěna státem. Každý měsíc tedy musí své ZP platit 1022 Kč (to je v současné době minimum, od července má být vyšší). Pokud si u Vás vydělá méně než minimální mzdu, Vy jí srazíte sociální pojištění ze skutečného výdělku. Ale zdravotní pojištění jí budete muset dosrazit až do té minimální částky, o to bude mít čistého méně. Ať si vyspekuluje sama, co jí tedy vyjde lépe, ale já takové chytračení nemám ráda. Jestliže má možnost si vydělat a odmítne to a radši bere sociální dávky - to se mně nelíbí. Pokud si ale měsíčně nevydělá aspoň polovinu minimální mzdy hrubého, pak nedostane bonus na dítě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).