Re: statistika P 5-01 (b)
6! výkazů, máte můj obdiv :-)
žaves (žádné velké sr....) :-)))))
Re: statistika P 5-01 (b)
Souhlasím, že ten výkaz je fakt šílený. Velký bratr by měl skutečně radost.
Ze svých zkušeností můžu poradit:
- stáhnout si ze stránek ČSÚ program pro elektronické výkaznictví, který kontroluje různé vazby v údajích výkazu
- u tohoto výkazu začít s vyplněním údajů výsledovky (A024b, A025b) a rozvahy (A026, A032, A037), které jakýkoli účetní program vyjede sám
- dodělat části, kde se údaje z rozvahy a výsledovky podrobněji rozpitvávají
- průběžně spouštět kontrolu a podle jejího výsledku upravovat vykazované údaje
- dávat si pozor na údaje, které jsou ověřitelné (např. z čtvrtletních výkazů), u ostatních se poradit s křišťálovou koulí a nějak to vyplnit
- výkaz je vyplněn dobře, pokud kontroly nehlásí žádné chyby
- v žádném případě nedělat z programu export, ale hezky vytisknout a poslat v papírové podobě. Se zaslaným vyexportovaným souborem totiž na ČSÚ nemají žádnou práci a tak by se velmi rychle mohlo stát, že za chvílu každá firma a každý živnostník bude vyplňovat několik ročních, kvartálních, měsíčních a v nedaleké budoucnosti i denních výkazů. Tohle je trochu zdrží a vzhledem k tomu, že jejich mzdové prostředky jsou limitované, nebudou si do budoucna snad tolik vymýšlet.
- připravit si zdůvodnění, proč kvartální výkazy nesedí s ročním výkazem (nikdo na ČSÚ si zřejmě neuvědomuje, že jestliže výkaz za poslední kvartál chtějí v půlce ledna, pak není hotová závěrka, která kvůli dohadným položkám a dalším věcem, které se v průběhu roku nedělají, všechno rozhodí)
Přeji hodně pevné nervy. Sám jsem tento výkaz stihl za den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 4. 2006 20:39
zdravím všechny koho postihlo vyplňování této "úžasné" statistiky.
Ten výkaz je fakt šílený. Jak prosím vás vyplňujete oddíl 60 - náklady? (doufám že to je správně, nemám to před sebou). Jak se to má rozklíčovat podle těch jejich číselníků? To mám brát položku po položce? Kam např. patří kancelářské potřeby, operativní dodávky do výroby, školení bezpečnosti...
Jakž takž jsem se probojovala až sem a na závěr taková lahůdka :-D
To jsem ještě s úspěchem přeskočila část o rozepsání majetku - to si nechávám na zítřek.