Re: OSVČ, cesty do zahraničí a diety v E
stravne stanovujete stejne jako zamestnanci (viz. Zakon o cestovnich nahradach) - nad 12 hodin plny narok, do 12 hodin se krati;
sazby jsou uvedeny na
http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/stravne-zah.aspx
Pokud letite letadlem, jedete autobuse, tak letenku/jizdenku si muzete uplatnit.
S tim benzinem jako spolujezdec vam bohuzel neporadim - s tim jsem se jeste nesetkala a v zakone nic takoveho nenasla (takze predpokladam, ze nelze, ale treba nekdo bude vedet zpusob, jak to do nakladu dostat).
>>Jaké částky mohu dát do nákladů za diety při cestách
>>do EU, a jak mám vyúčtovat cestovné, když jedu jako
>>spolujezdec známého jeho soukromým autem a já se
>>podílím
>>kupováním benzinu. Existují nějaké min. či max. možné
>>částky? Cesta autobusem je většinou dražší.
>>A je možno vyúčtovat letenku? (leckdy je téměř stejně
>>drahá jak autobus či vlak). Děkuji za rady.
>****
>stravne stanovujete stejne jako zamestnanci (viz.
>Zakon o cestovnich nahradach) - nad 12 hodin plny narok,
>do 12 hodin se krati;
>sazby jsou uvedeny
>na
>http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/stravne-zah.aspx
>
>Pokud letite letadlem, jedete autobuse, tak
>letenku/jizdenku si muzete uplatnit.
>S tim benzinem jako spolujezdec vam bohuzel neporadim
Týká se to i OSVČ? Všude je jen ... náleží zaměstnanci, ale nikde OSVČ či zaměstnavateli.
>- s tim jsem se jeste nesetkala a v zakone nic
>takoveho nenasla (takze predpokladam, ze nelze, ale treba
>nekdo bude vedet zpusob, jak to do nakladu dostat).
Ano, viz §24 odst. 2k Zakon o danich z prijmu (dan. uznatelne vydaje):
k) výdaje (náklady) na pracovní cesty, včetně výdajů (nákladů) na pracovní cestu spolupracujících osob (§ 13) a společníků veřejných obchodních společností a komplementářů komanditních společností, a to maximálně ve výši podle zvláštních předpisů 5)*, pokud není dále stanoveno jinak, přitom
...................
2**. stravné při tuzemských pracovních cestách delších než 12 hodin v kalendářním dnu, pro poplatníky s příjmy podle § 7; pravidelným pracovištěm pro poplatníky s příjmy podle § 7 se také rozumí místo podnikání uvedené v živnostenském nebo jiném obdobném povolení k podnikání,
* zde je odkaz na Zakon o cestovnich nahradach
** to uvadim jen proto dopleneni info ;)
Jinak je tam napsano, ze vydaje na pohon. hmoty pouze u OA v obchodnim majetku nebo u auta, ktery podnikatel vlastni nebo u auta, ktere ma v pronajmu.... takze ten benzin asi opravdu nee
ano v zakone to je - §7:
(7) Zaměstnavatel může se zaměstnancem sjednat též poskytování náhrady za použití silničního motorového vozidla ve výši odpovídající ceně jízdenky hromadného dopravního prostředku dálkové přepravy.
Ja myslela, ze se ptate na ten benzin....
Ano, ale když to asi nejde? Já hlavně nikde nenašel, zda se to týká i OSVČ. Dokud jsem platil silniční daň a účtoval si cestovné, nebyl problém. Nyní se mi ale nevyplatí daň platit, ale pokud jedu jako OSVČ (bez zaměstnanců) někam služebně autem s kamarádem, není to zadarmo a i tomu kamarádovi musím přidat na benzin. A to je regulérní náklad na podnikání. Ale jak resp. co legálně vyúčtovat do nákladů. O to mi hlavně jde.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2006 5:44
Jaké částky mohu dát do nákladů za diety při cestách do EU, a jak mám vyúčtovat cestovné, když jedu jako spolujezdec známého jeho soukromým autem a já se podílím kupováním benzinu. Existují nějaké min. či max. možné částky? Cesta autobusem je většinou dražší.
A je možno vyúčtovat letenku? (leckdy je téměř stejně drahá jak autobus či vlak). Děkuji za rady.