Re: FO-podnikatel - jak zauctovat faktur
V praxi je bezne, ze faktury od Eurotel, Telecom, UPC apod. maji podnikatele na r.c. a jako danovy vydaj si tyto lze uplatnit, vuci temto dodavatelum je FU schovivavy. Vy, jako platce DPH si jeste pohlidejte, aby faktury meli nalezitosti danoveho dokladu z titulu zakona o DPH. Na Vas uz potom bude prokazat uznatelnost techto vydaju. V pripade, ze telekomunikacni sluzby uzivate v domacnosti - pr. byt 3+1, FU uznava tyto vydaje ve vetsine pripadu pouze ve vysi 50-30% dle predmetu podnikani. V tomto pripade doporucuji tak cinit jiz v beznem ucetnim obdobi, at se potom vyhnete zbytecnym domerkum DP i DPH, ale je to na vas, jestli prokazete FU ze internet vyuzivate "vyhradne" k podnikani".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2006 13:07
Mili ucetnictvi znali :-)
jsem student zacinajici FO podnikatel. Pro svoje podnikani jsem si nechal do kancelare zavest internet i telefon. V te dobe jsem jeste nemnel zivnost proto jsem tyto sluzby nechal zridit na sve rodne cislo/na sebe (tedy NE na svou zivnost/ICO FO-podnikatele). Ted ale ty sluzby NELZE prevest na ohlasenou zivnost.
Moje otazka: Je zpusob jak muzu tyto naklady vlozit do ucetnictvi?
Mesicne jsou to docela polozky na dani z prijmu i DPH /jsem platcem DPH/
Je pro danovou kontrolu prijatelne kdyz moje zivnost vystavi Vydajovy pokladni doklad pro mne jako obcana na tuto sumu?
Jak to bude s DPH, lze DPH taky prefakturovat na mou zivnost?