Re: Nepodepsání pracovní smlouvy
Podle mě to není v rozporu, protože ve smlouvě nemusí být sjednán pouze jeden druh práce. Druh práce může být vymezen přesněji, ale nemusí být sjednán jen jeden, může jích být několik, počet omezen není. Nebo může být vymezen šířeji - a pak záleží na tom, co všechno ten pracovník dělá. Vy byste tam měl sjednán druh práce jen jeden - provozní pracovník. No a pokud je náplní práce provozního pracovníka vše, co se týká provozu, pak prostě provozní pracovník dělá vše, co se týká provozu. Vy jste odmítl vykonávat pro Vás vhodnou práci - a ÚP Vás vyřadil oprávněně.
vybral si pokladního a to si myslím že má pán pravdu
otázkou je jestli to nebudou posuzovat ,že vám nabídli práci avy jste jí odmítl ,asi bych se bránila ,přijala jsem práci a práce pokladního není to co je ve smlouvě
Paní Jano, práce je přijata až je podepsaná smlouva. Přesně jak píše Pája - zvláště obchodňáky (ale nejen ony) se jistí tím, že s pracovníky sjednají druh práce tak, že jeho název neupřesňuje nějakou konkrétní práci. Co má ten pracovník s tím pojmenováním "provozní pracovník" dělat, pak stanoví až pracovní rozpis. Provozní pracovník může být doplňovač regálů a může to být i pokladní. V případě potřeby ho pak šupnou tam, kam je potřeba. A jak byste se bránila, že jste přijala práci? Vždyť on ji nepřijal. Nikde není psáno, že pro něho je vhodná práce pouze jako pokladní. On je jistě schopen dělat všechny uvedené práce. Místo bylo, on ho nepřijal, proto nevidím důvod pobírat dále podporu nebo mít placeno zdravotní pojištění od nás všech. Mohl získávat peníze vlastními silami a přitom si hledat jiné zaměstnání, které by mu více vyhovovalo.
Re: ještě že tam nemusíme všichni
to je teda" fičák "
ti lidi jsou fakt tak omezovaní ?copak se jich nikdo nezastane? dělají za pár kaček a ještě tohle ,byla jsem svědkem jak brigádník za pokladnou v létě v ty největší vedra v šortkách
a triku čistý pěkný a přišel k němu naprosto spařený člověk v laciném umělém obleku a začal po něm před lidma řvát že to se nesmí ať okamžitě vypadne a veme si dlouhé kalhoty asi mu záviděl ....byl to nějaký kontrolor
sám byl spocený až četr ví kde .
v techto super-hypermarkterech je to normalni - nedaji vam smlouvu jen na pokladni z prosteho duvodu - kdyz je na prodejne malo lidi, tak jdou pokladni napr. doplnovat regaly treba na hodinu a pak se zase, kdyz pribyde lidi, vrati na pokladu (dle meho je to normalni vyuzivani pracovni sily).... jenze kdyby meli v prac. smlouve pouze napln prace pokladni, tak se jim na to kazdy vybodne....
K tomu vasemu incidentu - na blbce narazis kdekoli, bohuzel...
Díky za odpovědi. Ještě doplňující informace: smlouvu jsem úp nemohl ukázat protože ji okamžitě skartovali a druhá věc, vybral jsem si práci pokladního protože mám problémy se zádama a to by mi na pozici doplňování zboží nebo úklidu přivodilo brzy zdravotní neschopnost.
Samozřejmě že smlouvu skartovali - nastoupit jste nechtěl, nedomluvili jste se, tak proč by Vám dávali nepodepsanou smlouvu? I kdyby jste ji na ÚP ukázal, k ničemu by to nevedlo, protože zákon překročen nebyl, v té smlouvě nebylo nic neplatného. Měl jste na to přistoupit, stejně byste se musel podrobit lékařské prohlídce (je povinnosti každého zaměstnavatele zaměstnance na tuto prohlídku poslat). Pokud jste opravdu zdravotně znevýhodněn, lékař by tam poznačil, které práce nesmíte vykonávat. Situace by se podle mě vyvíjela dále tak, že market by Vás propustil ve zkušební době, protože byste nebyl schopen vykonávat práce, které by Vám chtěli ukládat. A Vy byste si třeba mezitím našel zaměstnavatele jiného nebo šel znovu na pracák a ten by Vás znovu zaregistroval. Neměli by důvod Vás vyřazovat, protože práci jste přijal a znovu jste o ni přišel.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 4. 2006 15:30
Na doporučenku od úřadu práce jsem měl nastoupit do Kauflandu. Při vstupním pohovoru mi dali na výběr ze tří pracovních pozic, ja jsem si vybral práci pokladního. Seznámili mne s vedoucí pokladen a prací pokladního. Potud vše v pořádku. Ovšem v pracovní smlouvě bylo jako pracovní místo napsáno provozní pracovník obchodu a v popisu pracovního místa bylo úplně všechno co se v obchodě dělá od zametání rampy, rovnání nákupních vozíků až po úklid. Odmítl jsem podepsat pracovní smlouvu v tomto znění protože je podle mne v rozporu se zákoníkem práce (§29 odst. 1 písm. a ). Mám pravdu? A ještě druhý dotaz: Úřad práce mne následně vyřadit z evidence podle zákona o zaměstnanosti ( (2) Uchazeče o zaměstnání úřad práce z evidence uchazečů o zaměstnání rozhodnutím vyřadí, jestliže bez vážných důvodů
a) odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání (§ 20) )
Je nebo není toto vážný důvod nepodepsání prac. smlouvy.