Re: Co musí platit živnostník bez příjmu
>>>Prosím o radu. Synovec ukončil střední školu. Teď
>>>chce
>>>spolupracovat s jakousi realitní kanceláří, která
>>>chce
>>>ŽL a platit mu budou pouze provizi z uskutečněných
>>>prodejů. Myslím, že to moc nebude fungovat. Za
>>>předpokladu, že by jeho daňový základ byl posléze
>>>nulový tak co
>>>vše musí platit úřadům? Vím, že je určena daň z
>>>příjmu
>>>(cca 7000 za rok?), zdravotní pojištění (kolem 1200
>>>Kč) a jak je to se sociálním pojištěním, kdyby se
>>>nepřihlásil k důchodovému pojištění. Musí zde také
>>>platit?
>>>
>>>Děkuji za odpověď.
>>>Jana
>>Záloha na SP činí tuším 1394,- u hl.činn.
>
>Moc děkuji a musí toto platit i když by nebyl účasten
>na důchodovém pojištění?
SVČ se může posoudit jako vedlejší za podmínky(inv.důch., rodič.př., voj.sl., nezaopatř. dítě,vazba, případ. zaměstnání s příjmem nad 86220,-Kč) a vše je třeba doložit.
>Jana
Opravdu, OSVČ jsou nejdiskriminovanější a nejstíhanější vrstvou obyvatelstva :-) Doporučuji synovci zkombinovat tu činnost s pobytem na úřadě práce, ty měsíce, kdy bude mít výdělěk vyšší, může tu registraci na ÚP přerušit a nahlásit na FÚ a pojišťovnách - prý to jde jedním dopisem (myslím přerušení činnosti FÚ, VZP a OSSZ - někdo tady o tom psal) J.F.
.... a když je nemocen několik měsíců a neplatil si nemocenskou u OSSZ (přesně jak píšete, je to almužna!), tak je pro sociálku zdravý jako rybička a zaplatí pojištění v plné výši a za nezaplacené zálohy /třeba z důvodu pobytu v nemocnici/ mu vyměří penále.
Pokud si vůbec dovolíme marodit - nechci tady do nekonečna otravovat se svou rukou v sádře, ale mám takový pocit, že prostě budu pracovat, dokud budu naživu :-))) A věřím, že takových je nás víc, nejen zrovna účetních. J.F.
Hned je mi líp. Nejsem sama kdo od rána do večera maká, v noci čte legislativu, která se mění jako počasí a pak musí s klientem probrat cenu za účetnictví. Cenu od další OSVČ, kerá si musí platit účetní, protože kdyby bylo vše jednoduché, jednoznačné a jasné, byl by si to každej ledabyle sfouknul sám a věřím, že i docela rád odvedl. Teď jdu zaplatit za up-grade účetního progranu, což je taky sranda a myslím na svůj 30% důchod, pokud se ho takovým tempem dožiju a svý děti, se kterýma bych ráda házela kamínky do rybníka....ale ten čas si musím najít vždycky. Pamatuji se, jak se mě kdysi děda ptal, proč jsem na podpoře, když jsem mladá a zdravá. Kdyby žil, ptal by se proč vůbec pracuji. Tak šťastnou a veselou dobrou noc. PS. ...asi mě ta práce prostě baví.Jo.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 4. 2006 17:40
Prosím o radu. Synovec ukončil střední školu. Teď chce spolupracovat s jakousi realitní kanceláří, která chce ŽL a platit mu budou pouze provizi z uskutečněných prodejů. Myslím, že to moc nebude fungovat. Za předpokladu, že by jeho daňový základ byl posléze nulový tak co vše musí platit úřadům? Vím, že je určena daň z příjmu (cca 7000 za rok?), zdravotní pojištění (kolem 1200 Kč) a jak je to se sociálním pojištěním, kdyby se nepřihlásil k důchodovému pojištění. Musí zde také platit?
Děkuji za odpověď.
Jana