Re: cestovní náhrady
nezalezi na tom, co je to auto, hlavne, ze neni firemni - §7 odst. 1:
(1) Dohodne-li se zaměstnanec se zaměstnavatelem, že při pracovní cestě použije silniční motorové vozidlo, s výjimkou vozidla zaměstnavatele, přísluší mu za každý 1 km jízdy sazba základní náhrady a náhrada za spotřebované pohonné hmoty.
silnicni dan plati zamestnavatel - bud mesicni poplatek nebo muze vyuzit denni pausalni sazbu 25Kc /den - dle toho, co vyjde levneji...
Muzete pouzit i auto kamarada, ale musite dolozit TP toho auto - kvuli spotrebe.
Jo a samozrejme vam to musi povolit zam-tel..... ne jake auto si pujcite, ale ze vubec pojedete OA misto hromadnou dopravou...
Takže, jestli tomu dobře rozumím, mohu si na své občasné cesty do zahraničí vypůjčit auto od kamaráda, pokud neplatí silniční daň, tak ji zaplatit (jako denní po 25 Kč na den) a do daňových nákladů si mohu dát kilometry x součet základního poplatku 3,20 a průměrné spotřeby dle TP, kterou musím prokázat kopií spotřeby z TP.
Při bezplatné výpůjčce auta si náhradu za spotřebované PHM můžete uplatnit 2 způsoby. Můžete použít průměrnou cenu, která bude vyhlášena až po skončení roku. Zde máte možnost ovlivnit výši náhrady počtem vykázaných km. Druhá možnost: pokud chcete použít vyšší ceny PHM, musíte doložit doklady o jejich nákupu.
Doplnim.... zamestnanec vs. OSVC
Jete doplnim, aby nedoslo k omylu - ja reagovala na puvodni dotaz, kde se resil zamestnanec a vypujceni auta..... myslela jsem taky, ze Milos, ktery posleze do debaty vstoupil, je autorem puvodniho dotazu....... ale to nevadi, jen bych chtela podotkout, ze ta silnicni dan 25/den plati pouze v pripade, ze jede zamestnanec pro zamestnavatele - v pripade OSVC to mam dojem neplati!!!!!
Re: Doplnim.... zamestnanec vs. OSVC
Tak jsem z toho jelen. Poraďte mi, prosím, co mohu a za jakých podmínek, dát do daňových nákladů.
1. Jako OSVČ ke své zahraniční cestě si půjčím os. soukromé auto kamaráda (není OSVČ a silniční daň neplatí). Je to pro mne rychlejší i lacinější, než jet vlakem či autobusem.
2. Dtto, jen pojedu-li s kamarádem jako jeho spolujezdec, samozřejmě ne zadarmo.
Děkuji moc.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 4. 2006 9:01
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda můžeme vyplácet cestovní náhrady zaměstnanci za užívání soukromého auta pro firmu, když v techničáku je jeko majitel zapsána družka zaměstnance. Pokud nelze toto lze vyplácet aspoň za užívání auta psaného na manželku?
Děkuju za příspěvky.