Re: Daňová evidence
Děkuju - já účtuju v programu Pohoda - mno pohoda to není, páč se to teprve učím, ale snad to nějak zvládnu - musím teď ještě nějak srovnat pokladnu - prý tam stačí "vrznout" osobní vklad podnikalete aby nešla do mínusu (i když se tam nic nevloží - to je mi teda proti srsti - mno, ale pokud se to tak dělá?!) a ještě to musím udělat zpětně - pak budu mít přeházené čísla dokladu s datumem....mno ale podle toho co jsem se ptala by ani to v DE nemělo vadit....jsem z toho nějak mimo :o/
no u slozitejsich DE, navic vedeny v nejakem ucetni programu, by asi bylo vhodne dodrzovat kladny zustatek PKL (i kdyz tu PKL fakt nemusite:-))) - je to zaprve predhledneji a taky to samozrejme lip vypada....
V Pohodě je šachování s čísly dokladů atd. opravdu v pohodě. Když si tam doděláte osobní vklady podnikatele (pokud myslíte že mít pokladnu v plusu je opravdu nutné) nebo i cokoliv jiného (já například hážu doklady do pokladny tak jak mi přijdou pod ruku, pak je přečísluju a skládám), tak pak dáte Výběr, složený dotaz, vyberete Typ výdaj, ono vám to vybere všechny doklady výdajové, dáte přečíslovat, zadáte číselnou řadu a je to. To stejné s PPD.
A vy nečíslujete doklady? FU při kontrole předáte haldu dokladů bez čísel a čerte vyznej se v tom? To bych si nedovolila. I já se v tom potom orientuji, na FP mám napsané číslo HV kterou to bylo uhrazeno a je jasno. No a co se týče toho proč si je neskládám chronologicky - mám je od klienta poskládané chronologicky ale podle režie a zboží a protože mi to jde všechno přes pokladnu, tak to potom míchám. Takže je to pro mě jednodušší, proboha. To jsou mi teda dotazy. Stačí?
To nebyl dotaz ale zděšení nad tím, že můžete v tomto způsobu vidět úsporu času. Pro vás je to možná jednodušší (váš názor vám nemohu brát), ale v dotazu od JP v 10.40 je uvedeno:" doklady do pokladny tak jak mi přijdou pod ruku, pak je p ř e č í s l u j u . To je podle mne práce navíc.
Jak to prosím technicky provádíte? Představuji si to tak, že máte zaevidovaných třeba 100 dokladů, v programu očíslovaných. Před sebou na stole pomíchanou haldu těch dokladů. Podíváte se na číslo 1 - najdete v té haldě, napíšete číslo, dáte stranou a tak pokračujete dále až naleznete všech 100 dokladů. Nebo jinak?
Ne, nečísluji doklady a ani je nijak neoznačuji! Proč taky?
Příjmy eviduji dle čísla smlouvy s klientem a data zaplacení v hotovosti (nebo odkaz na č. výpisu z bank. účtu), výdaje
(provozní režie dle v.s faktur a čísel bank. účtu kterým byly uhrazeny, totéž u soc., zdrav., a záloh na daně).Zápočty taky.
Paragony a hotovostní doklady = částka, Kč, za co a to vše jenom srovnané dle datumu a u toho datum kdy uplatněno DPH. Doklady jsou v krabici (někdy od bot, někdy od banánů) přikryté evidenčími seznamy dle §7b. Je to něco proti něčemu?
Pokud by přišla kontrola, tak si to budou "odškrtávat" podle toho co jim přijde do ruky (z té krabice). U JU to dělali taky tak i když byla účetní doklady nalepeny a očíslovány. Ta -vo co de-?
Jde jen o to, že vy při kontrole budete v té pozici KONTROLOVANÉHO a ano (FÚ) bude ten co Vás kontroluje a pokud bude už předem naštvaný, že se musí hrabat v kravici od banánů, tak věřte že s nimi žádná kloudná řeč nebude. Rozhodně je rozdíl, když jim dáte očíslované a zařazené doklady ke kterým si můžou sednout a dát si u nich kávu a mít tak dobou náladu. A to mi věřte.
Jooo a jinak no - nic nejde :-)
Já jsem při kontrole v pozici účetního a zmocněné osoby.
Kontroloři se nemusejí v ničem HRABAT, OVĚŘUJÍ !!!
zdy hodnoty na dokladech odpovídají hodnotám v evidencích
víc nic. Posuzování, zda se jedná o doklady solňující podmínky
"daňové" uznatelnosti je zcela jiný proces. Jistě jste četla zápisy z kontrol. Objevily se tam někdy čísla dokladů která na ně doplňujete
vy? Jý jsem je ještě NIKDY neojevil, pouze popisy těchto dokladů:kdo, kdy, kolik, za co a závěr, proč nebyla doklady uznány "daňovými".
Vám se tam Vaše udaje objevit nemohly, když tam žádné nepíšete.
Pokud předáváte doklady na FÚ, tak si znamenají rozpětí čísel dokladů, které jim byly předány. A pokud objeví "nějakou závadu" opět zapíší do protokolu číslo dokladu či faktury, které je v nepořádku.
To souhlasí ale neuvádí tam pouze vámi číslo např. VPD, DOFA.
Nikdy jim nic nedávám, pouze vyžádané fotokopie a přesným popisem dokladu (od koho, ze kdy, za co, za kolik, v.s.)
a to je vše uvedeno v protokole o předání. Zpráva o provedení kontroly je jiný dokument, ve kterém jsem NIKDY neobjevil
"vlastní" čísla dokladů (i když jsem je v JU čísloval, mimo vlastních smluv a faktur= v.s. pod kterými byly prováděny úhrady.
u nás to děláme s takovými prudiči jednoduše. jeden došel s igelitkou plnou zpřeházených dokladů. tak jsme do protokolu napsali, že vzhledem k tomu, že doklady nejsou evidovány a seřazeny pod čísly a nejde tím pádem sepsat předání dokladů, budeme chodit k němu do firmy. postup - já řekla zápis v evidenci a on mi musel prokázat oprávněnost, tudíž musel ten doklad sám najít a ukázat mi ho. po jednom dni, kdy prdlajs udělal, protože se musel věnovat nám, doklady očísloval, seřadil a doložil opět na fú:-)
Škoda, nápad nečíslovat doklady byl zajímavý a zrovna by se mi hodil, protože nemůžu psát pravou rukou a kupí se mi tady haldy sice zaevidovaných ale neočíslovaných dokladů "na potom", takže jsem četla diskuzi s nadějí :-) . Ale je fakt, že bez pořadových čísel prostě nic nenajdete. V počítači ano, podle jakéhokoli var.symbolu, datumu, částky, ale hledejte to pak v šanonech, nebo dokonce v krabicích. To si z nás pan 1 dělá legraci. J.F.
>>>>Kontroloři se nemusejí v ničem HRABAT, OVĚŘUJÍ !!!
>>>> zdy hodnoty na dokladech odpovídají hodnotám v
>>>>evidencích
>>>>víc nic. Posuzování, zda se jedná o doklady solňující
>>>>podmínky
>>>>"daňové" uznatelnosti je zcela jiný proces.
já teda četla zápisy z mnoha set kontrol, a toho, že by ověřování hodnot na dokladech a daňová uznatelnost byl zcela jiný proces jsem si opravdu nevšimla:-( ono to jaksi jedno a totéž jest.
Jistě
>>>>jste
>>>>četla zápisy z kontrol. Objevily se tam někdy čísla
>>>>dokladů která na ně doplňujete
>>>>vy? Jý jsem je ještě NIKDY neojevil, pouze popisy
>>>>těchto dokladů:kdo, kdy, kolik, za co a závěr, proč
>>>>nebyla
>>>>doklady uznány "daňovými".
u neplátců vám tam též píšou, proč nebyly uznány daňovými?:-))
>>>
>************************
>Škoda, nápad nečíslovat doklady byl zajímavý a zrovna
>by se mi hodil, protože nemůžu psát pravou rukou a
>kupí se mi tady haldy sice zaevidovaných ale
>neočíslovaných dokladů "na potom", takže jsem četla diskuzi s
>nadějí :-) . Ale je fakt, že bez pořadových čísel prostě
>nic nenajdete. V počítači ano, podle jakéhokoli
>var.symbolu, datumu, částky, ale hledejte to pak v šanonech,
>nebo dokonce v krabicích. To si z nás pan 1 dělá
>legraci. J.F.
>********************
nedělá, věřím tomu, že je skutečně takový prudič. ale já jako klient bych takovýho účetního vypráskala, kdybych mu měla zaplatit za haldu neočíslovaných neseřazených dokladů v krabici od bot, to by mě musel hodně dlouho přemlouvat:-)))
vy byste jako klient převzala a zaplatila své účetnictví v takovém stavu? pokud je mnoho dokladů, už při prvním hledání dokladu kvůli např. reklamaci by mě brali čerti.
K výše uvedenému: také ještě známe tu o Červené Karkulce!
A proč k vám chodil? Který předpis nařizuje "číslování" dokladů?
V Ostravě jste ještě nečetli §2/2 337/92?
Pokud popisujete jak to děláte s prudiči u vás, přečtěte si také něco o tom jak "doprudili" ve Vys. Mýtě, nebo ten co "krad" sejry.
Velice se omlouvám všem, ale víte jak to chodí.
Jak je člověk donucen myslet na dvě nuly (00),
tak se chybička většinou vyskytne.
Správně to byl § 39 a pro jistotu opis části odst. 3 :
(3) Daňový subjekt, který přijímá nebo vydává platby v hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci jednotlivých plateb, pokud údaje o těchto platbách lze užít jako důkazní prostředek pro správné stanovení jeho daňové povinnosti, pokud nezaznamenává daňový subjekt údaje o těchto platbách v jiné evidenci, stanovené zákonem.
Evidence obsahuje zejména údaje o výši, době a předmětu platby a popřípadě i plátci nebo příjemci této platby, jakož i další údaje, pokud vyplývají z předmětu evidence.
Jinde jsem žádný předpis o tom, jaké jiné (další) údaje má obsahovat evidence (i daňová podle §7b ZDP) nenašel. Pokud kdokoliv pomůže, mohla by se časem objasnit i tato problematika.
no... můj subjektivní dojem je, že si sám plácá své účto s tím, že se z principu snaží "vyhrát" nad berňákem. jakoukoliv kravinou. jednou tu psal, že je kouzelník s paragrafy či něco v tom smyslu. taky v skrytu duše doufám, že nedělá problémy nikomu jinému, než sobě.
Taky Lenko a všichni ostatní, nechte ho být!!! On za to chudák nemůže.... Myslí si že sežral všechnu moudrost. Při tom jen blábolí:-((( Je přece jasné, že kontrolovaný subjekt má doklady na to, aby prokázal, že výdaje jsou na to a to a potřebuje aby to bylo uznáno. Když bude kontrolor ukazovyt na jednotlivé zápisy a chtít vidět doklady tak se z toho chytrák 1 pose(souvá)
>
>>>>>>dokladů která na ně doplňujete
>>>>>>vy? Jý jsem je ještě NIKDY neojevil, pouze popisy
>>>>>>těchto dokladů:kdo, kdy, kolik, za co a závěr, proč
>>>>>>nebyla
>>>>>>doklady uznány "daňovými".
>>>>>
>>>>>Vám se tam Vaše udaje objevit nemohly, když tam žádné
>>>>>nepíšete.
>>>>>Pokud předáváte doklady na FÚ, tak si znamenají
>>>>>rozpětí čísel dokladů, které jim byly předány. A
>>>>>pokud
>>>>>objeví "nějakou závadu" opět zapíší do protokolu
>>>>>číslo
>>>>>dokladu či faktury, které je v nepořádku.
>>>>
>>>>u nás to děláme s takovými prudiči jednoduše. jeden
>>>>došel s igelitkou plnou zpřeházených dokladů. tak
>>>>jsme
>>>>do protokolu napsali, že vzhledem k tomu, že doklady
>>>>nejsou evidovány a seřazeny pod čísly a nejde tím
>>>>pádem
>>>>sepsat předání dokladů, budeme chodit k němu do
>>>>firmy.
>>>>postup - já řekla zápis v evidenci a on mi musel
>>>>prokázat oprávněnost, tudíž musel ten doklad sám
>>>>najít
>>>>a
>>>>ukázat mi ho. po jednom dni, kdy prdlajs udělal,
>>>>protože
>>>>se musel věnovat nám, doklady očísloval, seřadil a
>>>>doložil opět na fú:-)
.
>Taky Lenko a všichni ostatní, nechte ho být!!! On za
>to chudák nemůže.... Myslí si že sežral všechnu
>moudrost. Při tom jen blábolí:-((( Je přece jasné, že
>kontrolovaný subjekt má doklady na to, aby prokázal, že
>výdaje jsou na to a to a potřebuje aby to bylo uznáno. Když
>bude kontrolor ukazovyt na jednotlivé zápisy a chtít
>vidět doklady tak se z toho chytrák 1 pose(souvá)
kontrolor má metody, jak ho z toho vyléčit, spíš je mi líto klientů. už jsem tu psala Janě F., že být klient rádobyjedničky, rozhodně odmítnu převzít a zaplatit účetnictví v krabici od bot či od banánů neseřazené a neočíslované. klientům spíš škodí:-(
milá jedničko, už podruhé tu píšete, jak to "děláme" v ostravě. musím vám říct, že opravdu nevím, jak to tam dělají, to není naše fř.
netvrdila jsem, že je povinnost číslovat doklady, to byste lhal. ale pokud není možné sepsat doklady (a to při převzetí zákon ukládá) tak se to holt vyřeší takhle. a § 31 snad znáte. takže lze prostě vždy napsat výzvu, ať prokáže dokladem bla bla bla...a doklady si bude hledat a nosit sám. takže došel s očíslovanými doklady proto, abysme netvrdli v jeho kanceláři pár dnů či týdnů při hledání dokladů z igelitky a aby nám je nemusel hledat jeden po druhým sám:-)
a pokud zmiňujete §2/2, zmiňte taky §2/9, §16/2c a další.
nikdy jsem netvrdila, že je předpis, který přikazuje číslovat v de. vy nejste prudič, vy jste škodič. škodíte svým klientům. jestli teda vůbec nějaké máte. na mé otázky neodpovídáte, jen melete svoji o tom, že není předpis. ale podruhé a naposled vám píšu - uškodíte jak sobě, tak hlavně svým klientům. jsou prostředky na to, aby doklady byly setříděné a seřazené. pokud ne, budete jeden po druhým ukazovat vy.
pochopil jste vůbec ty paragrafy, které jsem zmiňovala?:-)))
a prosím, když na jakékoliv mé otázky neodpovídáte, řekněte mi alespoň, kde jste přišel k tomu, že jsem z ostravy????:-))))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 4. 2006 10:01
Prosím o radu - kde najdu co všechno se musí v DE vést - teď jsem třeba přečetla, že není povinost vést pokladnu? To je mi divné...
Prosím - začínám, poraď te mi ...cokoliv! :o) děkuju!