Re: valutová pokladna, prosím
Vedu účetnictví.
Tak teď si připadám jak totální hlupák, ale kdo se nezeptá se nic nedozví, takže se ptám: jak to mám udělat v účetnictví = jak to tam zanést? Myslela jsem, že prostě spočítám kurzový rozdíl, zaúřtuji interním dokladem a tím se mi to vyrovná... ale takhle tomu opravdu nerozumím.
Nějak jste se do toho zamotala. Je to ale jednoduché, žádné složitosti v tom nehledejte.
Máte zůstatek pokladny 285 EUR x kurz k 30.12.05 a rozdíl, který Vám vznikne proti 211 je kurzový rodíl, buď zisk nebo ztráta. Zaúčtujete interním dokladem 563,663 proti 211 a na 211 Vám musí zůstat hodnota 285 EUR x kurz 30.12.05.
ano, presne tak, ja se ptala proto, ze v UCE to vim naprosto presne a pokud byste vedla DE, tak bych mohla byt rada "nepresna" ;)
takze, pokud vedete UCE, tak mate valutovou pokladu v korunach, proste jen k 31.12. pronasobite (nekde na papiru) zustatek ve valut. pokladne EUR * kurz k 30.12. a vyjde vam nejaka castka v Kc, rozdil teto castky a castky, kterou mate na uctu zauctujete bud
563/211 nebo 211/663, tak aby jste k 31.12. mela zustatek teto pokladny rovny s tim, co vam vyslo, kdyz jste EUR vynasobila kurzem k 30.12. (uctujete pomoci ID)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2006 10:12
Omlouvám se za dotaz, určitě se to tu už řešilo, ale vyhledávání tu se mnou "nemluví" (dokonce mi ani nenapsalo, že tu nic není, prostě mě to znovu načte seznam všech zpráv... no nic).
Nejsem si jistá, jak je to s přepočtem valutové pokladny na konci roku. Používám denní kurz ČNB (u prodeje valut kurz směnárny). Mám ve valut.pokladně příjem 7.10.05 250 EUR a 11.10.05 285 EUR + 19.10.05 výdej 250 EUR. Tj. k 31.12.05 mám v pokladně 285 EUR a ty mám přepočítat denním kurzem ČNB z 30.12.05. Ale proti jakému kurzu mám spočítat ten kurz.rozdíl? Když mi tam zůstal příjem z 11.10.05, tedy kurzem z této částky? Nebo se počítá průměrný kurz? A do něj patří kurzy jen z příjmů nebo i z toho výdaje?