Zdravotní pojištění samoživitelky.

• (neregistrovaný)

8. 4. 2006 19:01

Již jsem v příspěvku ze 7.4. uváděla problém samoživitelky,3 malé děti,5000,-Kč hrubá mzda, odvádí proto ZP ze skutečného vyměř. základu.Jestliže podepíše daňové prohlášení až na konci roku, nevím na jakém podkladu mám za ni odvádět ZP ze skutečného VZ (menší nežli minimální) do té doby. Nebo se i zdravotní pojištění následně nějak vyrovná a nějak se ji vrátí?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 4. 2006 19:38

Jana Machovcová (neregistrovaný)

Re: Zdravotní pojištění samoživitelky.
      Dle mého názoru by paní měla být na pojišťovně zařazena do kategorie osob na které se nevztahuje minimální vyměřovací základ a měla by Vám z pojišťovny přinést nějaké potvrzení.
      Pokud jste za ní odvedli větší pojištění tak si můžete zažádat pojišťovnu o vrácení přeplatku (musí žádat plátce - v tomto případě zaměstnavatel).
      Daňové prohlášení se týká pouze daně z příjmu a se ZP nemá nic společného.

• 8. 4. 2006 19:53

Hanka (neregistrovaný)

Děkuji moc za názor, ale na ZP mi moc neporadili,když prý budu za ni platit méně, tak to bude věc kontroly,nějaké podobné kategorie tam prý nemají(kódy).Ráda bych jim to nějak prokázala při platbách,ale nevím jak se to dělá.Mám čekat na kontrolu? No kopie rodných listů dětí mám,ale měla bych mít asi také nějaký podpis na nějakém dokladu zaměstnankyně né?Na www.vyplata.cz mi její zdrav. pojištění vychází s dětmi daleko menší nežli bez dětí.

• 8. 4. 2006 19:59

>>> Již jsem v příspěvku ze 7.4. uváděla problém
      >>>samoživitelky,3 malé děti,5000,-Kč hrubá mzda,
      >>>odvádí
      >>>proto
      >>>ZP ze skutečného vyměř. základu.Jestliže podepíše
      >>>daňové prohlášení až na konci roku, nevím na jakém
      >>>podkladu mám za ni odvádět ZP ze skutečného VZ (menší
      >>>nežli
      >>>minimální) do té doby. Nebo se i zdravotní pojištění
      >>>následně nějak vyrovná a nějak se ji vrátí?
      >>
      >>Dle mého názoru by paní měla být na pojišťovně
      >>zařazena do kategorie osob na které se nevztahuje
      >>minimální
      >>vyměřovací základ a měla by Vám z pojišťovny přinést
      >>nějaké potvrzení.
      >>Pokud jste za ní odvedli větší pojištění tak si
      >>můžete
      >>zažádat pojišťovnu o vrácení přeplatku (musí žádat
      >>plátce - v tomto případě zaměstnavatel).

>>Daňové prohlášení se týká pouze daně z příjmu a se ZP
      >>nemá nic společného.
      >Děkuji moc za názor, ale na ZP mi moc neporadili,když
      >prý budu za ni platit méně, tak to bude věc
      >kontroly,nějaké podobné kategorie tam prý nemají(kódy).Ráda bych
      >jim to nějak prokázala při platbách,ale nevím jak se
      >to dělá.Mám čekat na kontrolu? No kopie rodných listů
      >dětí mám,ale měla bych mít asi také nějaký podpis na
      >nějakém dokladu zaměstnankyně né?Na www.vyplata.cz mi
      >její zdrav. pojištění vychází s dětmi daleko menší
      >nežli bez dětí.

Tak bych to řešila asi čestným prohlášením, že se na ni nevztahuje minimální vyměřovací základ z důvodů celodenní a řadné péče....
      ZP přece počítáte z hrubé mzdy a děti tam neuplaťnujete?

• 8. 4. 2006 20:44

Hanka (neregistrovaný)

Právě že uplatňuji - viz www.vyplata.cz.Z hrubé mzdy se v tomto případě počítá ZP,bez uplatněných dětí by se počítalo ZP z minimálního VZ, který je vyšší nežli hrubá mzda.

• 8. 4. 2006 21:01

Já nevím, ale mě to s dětma i bez dětí počítá z 5000,- částku na ZP 225,-Kč.

• 8. 4. 2006 23:13

Hanka (neregistrovaný)

>>>>>> Již jsem v příspěvku ze 7.4. uváděla problém
      >>>>>>samoživitelky,3 malé děti,5000,-Kč hrubá mzda,
      >>>>>>odvádí
      >>>>>>proto
      >>>>>>ZP ze skutečného vyměř. základu.Jestliže podepíše
      >>>>>>daňové prohlášení až na konci roku, nevím na jakém
      >>>>>>podkladu mám za ni odvádět ZP ze skutečného VZ (menší
      >>>>>>nežli
      >>>>>>minimální) do té doby. Nebo se i zdravotní pojištění
      >>>>>>následně nějak vyrovná a nějak se ji vrátí?
      Děkuji moc za názor, ale na ZP mi moc neporadili,když
      >>>>prý budu za ni platit méně, tak to bude věc
      >>>>kontroly,nějaké podobné kategorie tam prý
      >>>>nemají(kódy).Ráda bych
      >>>>jim to nějak prokázala při platbách,ale nevím jak se
      >>>>to dělá.Mám čekat na kontrolu? No kopie rodných listů
      >>>>
      >>>>dětí mám,ale měla bych mít asi také nějaký podpis na
      >>>>nějakém dokladu zaměstnankyně né?Na www.vyplata.cz mi
      >>>>její zdrav. pojištění vychází s dětmi daleko menší
      >>>>nežli bez dětí.
      >>>
      >>>Tak bych to řešila asi čestným prohlášením, že se na
      >>>ni nevztahuje minimální vyměřovací základ z důvodů
      >>>celodenní a řadné péče....
      >>>ZP přece počítáte z hrubé mzdy a děti tam
      >>>neuplaťnujete?
      >>Právě že uplatňuji - viz www.vyplata.cz.Z hrubé mzdy
      >>se v tomto případě počítá ZP,bez uplatněných dětí by
      >>se počítalo ZP z minimálního VZ, který je vyšší nežli
      >>hrubá mzda.
      >
      >Já nevím, ale mě to s dětma i bez dětí počítá z 5000,-
      >částku na ZP 225,-Kč.
      Zkusila jsem to a máte pravdu.Naposledy jsem to zkoušela minulý rok a to bylo tak jak jsem psala - nově se to počítá nějak divně,vůbec se nepřihlíží k minimálnímu VZ.
      Ale podívejte se na odpověď paní Jiřky z 3.2.2005 tam to bezvadně vysvětlovala v odpovědi na "odvod zdrav.pojištění".
      Podobně vysvětloval 7.10.2005 TA Systems - J.Waldmann v odpovědi na otázku "sleva na dani".
      Díky za zájem

• 9. 4. 2006 9:04

Zkusila jsem to a máte pravdu.Naposledy jsem to
      >zkoušela minulý rok a to bylo tak jak jsem psala - nově se
      >to počítá nějak divně,vůbec se nepřihlíží k minimálnímu
      >VZ.
      >Ale podívejte se na odpověď paní Jiřky z 3.2.2005 tam
      >to bezvadně vysvětlovala v odpovědi na "odvod
      >zdrav.pojištění".
      >Podobně vysvětloval 7.10.2005 TA Systems - J.Waldmann
      >v odpovědi na otázku "sleva na dani".
      >Díky za zájem

Počítá se to pořád stejně, i v těch odpovědích z 3.2. a 7.10.2005 to tak počítají :
      J.Waldmann to tam počítá pokud není stanoven minimální vyměřovací základ (4,5% z hrubé mzdy),p.Jiřka tam dopočítává ZP do výše minimální mzdy (to pokud by musela odvádět ZP s minimální mzdy- 4,5% + 13,5% z rozdílu). To je pořád stejné, akorát se zvýšila minimální mzda.
      Pořád tam nevidím souvislost se slevami a bonusy na děti.

• 9. 4. 2006 15:51

Jiřka (neregistrovaný)

Zdravotní pojištění: každý člověk, kromě těch, kteří jsou pojištěni státem (a kromě osvč, pro ně také platí jiná pravidla), musí hradit své zdravotní pojišťovně alespoň 13,5% z minimální mzdy zdravotního pojištění. V současné době to tedy musí být nejméně 1022 Kč měsíčně, tato částku buď hradí sám (pokud nemá zaměstnavatele) nebo se tato částka skládá z toho, co jemu je sraženo ze mzdy a z toho, co za něho odvádí zaměstnavatel.
      Ti, co jsou pojištěni státem, nemusí platit nic, když si nic nevydělají. Pokud si vydělají, platí jen z toho, co si vydělají.
      Státem jsou pojištěni např.: studenti, důchodci, osoby pobírající rodičovský příspěvek, osoby pečující buď o 1 dítě do 7mi let nebo o 2 děti do 15ti let...
      Pokud žena spadá do té posledně jmenované kategorie, pak má možnost se jít do této kategorie na své zdravotní pojišťovně zaregistrovat. Potom je pojištěna státem a bude jí zdravotní pojištění sráženo pouze skutečné mzdy, i když tato bude nižší než mzda minimální. Nemusí doplácet zdravotní pojištění do minima.
      V této kategorii nemusí být vedeny pouze ženy samoživitelky, ale spadají tam všechny ženy, které splní podmínku celodenní řádné péče o děti (o 1 dítě do 7 nebo o 2 do 15 let). Podmínka celodenní péče o děti se považuje za splněnou, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích nebo MŠ na dobu, která nepřevyšuje 4 h denně a jde-li o dítě školní, po dobu návštěvy školy... (viz Zákon 592/1992 § 3).
      Jiná věc je daňové zvýhodnění na děti, které se skládá ze slevy (tj. sleva z daně až do nuly) a z bonusu (tj. když ta daň na slevu na dítě nestačí, pak bonus je to, co je pod nulou).

• 9. 4. 2006 16:01

Jiřka (neregistrovaný)

Pokračuji: možnost dostat bonus je ale podmíněna dosažením měsíčního hrubého výdělku ve výši alespoň poloviny minimální mzdy. Pokud by chtěla zvýhodnění na děti uplatnit až jednorázově za rok (zpětně), pak se ještě bude zkoumat, zda si za ten rok vydělala alespoň 6ti násoběk minimální mzdy. Pokud ne, pak možnost získat bonusy padá (toto platilo loni, ještě si musím ověři, jestli to stejné platí pro letošek). Proto radím neotálet s uplatněním zvýhodnění na děti, protože kdoví, jak bude celoroční výdělek vypadat. Příklad výpočtu mzdy (bude vedena v kategorii státních pojištěnců, uplatňuje 3 vyživované děti, podepsané prohlášení), hrubý výdělek, 5000 Kč:
      ZP = 225 Kč
      SP = 400 Kč
      Daň = 528 Kč
      Sleva na poplatníka (na ni) je 600 Kč, ale protože daň činí jen 528 Kč, pak sleva může být jen 528 Kč (pod nulu nelze), daň tedy bude 0.
      Hrubá mzda činila více než polovinu minimální mzdy, k čisté mzdě, která činí 4375, dostane bonus (3 děti) ve výši 1500 Kč.

• 9. 4. 2006 19:04

Hanka (neregistrovaný)

Je to uplně vyčerpávající odpověď.
      Na VZP mi o možnosti zaměstnankyni do takové kategorie přihlásit neřekli, ba co dím ani ta slečna nevěděla, že se může platit ZP méně nežli z min. VZ.Nadřízená to věděla, ale že by
      taková kategorie - zřejmě "L", kde je možno být zaměstnancem existovala asi nevěděla.V popisu této kategorie to také není.Řekla mi ať platím dle skutečnosti a ostatní vysvětluji až při kontrole.
      Při podepsání daňového prohlášení by pak moje vysvětlování mělo podklady - děti přihlašuje zaměstnankyně.Je zajímavé,že přišla z ÚP a v kategorii "L" VZP nebyla.

Musím si s VZP znovu popovídat.Děkuji moc za rady.

• 9. 4. 2006 22:25

Jiřka (neregistrovaný)

Jestliže byla vedena na ÚP, tak nepotřebovala být v kategorii "osoba pečující o děti do 7mi.....", protože byla státem pojištěna jako uchazeč o zaměstnání.

• 9. 4. 2006 22:39

hanka (neregistrovaný)

Ale teď musí být , jestli tomu dobře rozumím, né?
      Opravdu moc díky, už nechci zdržovat, díky moc.

• 9. 4. 2006 23:13

M.H. (neregistrovaný)

Já bych řekla, že nemusí a snad ani nemůže být registrovaná jako státní pojištěnec. Protože státním pojištěncem je jenom tehdy, pokud by si k té péči o děti nevydělávala peníze. Takhle se na ni "jenom" nevztahuje minimální vyměřovací základ podle jakési vyhlášky (teď z hlavy číslo nevím, paní Jiřka by určitě věděla).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).