Re: Traktor na pile evidence
xxxxxxxxxxx
Mám za to, že je zbytečné takhle do podrobna vést evidenci. Traktor má majitel v obchodním majetku, uplatňuje na něj opravy, pohonné hmoty, údržbu, pojištění atd.... bez deníku, bez sledování motorhodin, bez pomocné evidence - to jsou mé zkušenosti s traktorem v podnikání ...
xxxxxxxx
Ano, taky jsem tak měla vložený pro změnu bagr... a bylo to v pořádku ...
Tak s tím dřevem, to nevím...pravděpodobně je chcete na pile zpracovat a prodat, je to tak? Ale pak by bylo škoda, že byste si neuplatnili náklady na ně (např. jako pořízení materiálu) - nevím, nic mne teď nenapadá...třeba se ještě někdo přidá, kdo bude vědět, jak problém řešit...
Asi to dřevo neuplatníte jinak, než nakonec v prodejní ceně řeziva. Je v ní přece obsaženo, protože jinak byste při koupi museli za ně zaplatit!
To spíš si myslím, že traktor má přece nějakou cenu vyšší než 40000 Kč. Nechte ho ocenit znalcem. Budete znát reprodukční pořizovací cenu, vložíte do majetku a budete odepisovat. Vždyť to je normální postup. Jestli Lina někomu poradila vložit bagr v ceně 0 tak ho ošidila o odpisy, Myslím si já....
Pokud jste ho už dříve odepisovali, pak vyřadili, tak už znovu nemůžete.
Jestli byl ale od někoho koupen před více než pěti lety, postupujete jak jsem napsal a nevadí jestli někdo jiný před tím dělal cokoliv. Jestli byl koupen před dobou kratší než 5 let, tak ho vložíte v ceně pořízení a odepisujete.
Musím zjistit, kdy přesně byl pořízen. Ještě se zeptám v r. 2004 pořídil valník za 4000,- Kč. Podnikat začíná od 04/2006. Vzhledem k tomu, že nedostal dotaci od úřadu práce, tak to dříve nezvládl. Může si náklad za valník uplatnit i když byl pořízen dříve než jeden rok před zahájením podnikání?
xxxxxxxxxx
Pavle, jistě že pokud by Lidka chtěla odepisovat, musela by postupovat zhruba tak jak uvádíte (ale může mít důvod, proč chce pouze uplatňovat náklady na tento movitý hmotný majetek a proto se ptala na možnost vložení traktoru s 0 vstupní cenou )...u té reprodukční ceny mám za to, že platí "časový test" jenom 1 rok (zák. o daních z př. §29, odst 1a, poslední věta. Těch 5 let se týká nemovitostí, ..mějte se a nezlobte se, že se nedám .....
Nejde o to jestli se Lina dá nebo nedá když nemá pravdu. To bych radši přiznal než mlžit dále. Stačí si přečíst zákon, je to lepší než radit když máme za to že... ...a při tom to neznáme.
U toho vleku, to je drobný majetek do 40000, tam je vložení možné pokud byl pořízen ne více než 1 rok předem. U majetku nad 40000 zákon nerozlišuje jestli je to majetek movitý nebo nemovitý.
xxxxxxxxxxx
Nemlžím ....U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší než 5 let před jeho vložením do obchodního majetku nebo v době delší než 5 let před zahájením pronájmu, cena podle písmene d). U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době kratší než 5 let před jejich vložením do obchodního majetku nebo v době kratší než 5 let před zahájením pronájmu, se pořizovací cena zvyšuje o náklady prokazatelně vynaložené na jejich opravy a technické zhodnocení. U movitého majetku, který poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší než 1 rok před vložením do obchodního majetku, je vstupní cenou cena podle písmene d) s výjimkou majetku nabytého formou finančního pronájmu s následnou koupí najaté věci,... §29,odst.1a)
Lidko, přečtěte si §26 odst. 2 písmeno a , movité věci patří do hmotného majetku stejně jako nemovitosti. Stanovení vstupní ceny §29/1/d (reprodukční poř. cena) a ještě §29 odst 8.
Dělá se to tak běžně u strojů.
Když se někdo ptá na vložení stroje, tak mu nebudeme odpovídat na to co se vztahuje na nemovitosti. V tom je pak právě to mlžení....
>>>Nejde o to jestli se Lina dá nebo nedá když nemá
>>>pravdu. To bych radši přiznal než mlžit dále. Stačí
>>>si
>>>přečíst zákon, je to lepší než radit když máme za to
>>>že...
>>>...a při tom to neznáme.
>>> U toho vleku, to je drobný majetek do 40000, tam
>>>je vložení možné pokud byl pořízen ne více než 1 rok
>>>předem. U majetku nad 40000 zákon nerozlišuje jestli
>>>je
>>>to majetek movitý nebo nemovitý.
>>xxxxxxxxxxx
>>Nemlžím ....U nemovitého majetku, který poplatník
>>uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší než 5 let
>>před
>>jeho vložením do obchodního majetku nebo v době delší
>>než 5 let před zahájením pronájmu, cena podle písmene
>>d). U nemovitého majetku, který poplatník uvedený v §
>>2 pořídil úplatně v době kratší než 5 let před jejich
>>vložením do obchodního majetku nebo v době kratší než
>>5 let před zahájením pronájmu, se pořizovací cena
>>zvyšuje o náklady prokazatelně vynaložené na jejich
>>opravy
>>a technické zhodnocení. U movitého majetku, který
>>poplatník uvedený v § 2 pořídil úplatně v době delší
>>než 1
>>rok před vložením do obchodního majetku, je vstupní
>>cenou cena podle písmene d) s výjimkou majetku
>>nabytého
>>formou finančního pronájmu s následnou koupí najaté
>>věci,... §29,odst.1a)
>
>Lidko, přečtěte si §26 odst. 2 písmeno a , movité
>věci patří do hmotného majetku stejně jako nemovitosti.
>Stanovení vstupní ceny §29/1/d (reprodukční poř.
>cena) a ještě §29 odst 8.
>Dělá se to tak běžně u strojů.
>Když se někdo ptá na vložení stroje, tak mu nebudeme
>odpovídat na to co se vztahuje na nemovitosti. V tom je
>pak právě to mlžení.... V § 29 odst 1 písmeno a je pro ocenění reprodukční pořizovací cenou (odhad znalcem) stanovena lhůta pořízení delší než 1 rok. Takže nechat odhadnout a vložit.
>
>>>>Nejde o to jestli se Lina dá nebo nedá když nemá
>>>>pravdu. To bych radši přiznal než mlžit dále. Stačí
>>>>si
>>>>přečíst zákon, je to lepší než radit když máme za to
>>>>že...
>>>>...a při tom to neznáme.
>>>> U toho vleku, to je drobný majetek do 40000, tam
>>>>je vložení možné pokud byl pořízen ne více než 1 rok
>>>>předem. U majetku nad 40000 zákon nerozlišuje jestli
>>>>je
>>>>to majetek movitý nebo nemovitý.
>>>xxxxxxxxxxx
>>
>>Lidko, přečtěte si §26 odst. 2 písmeno a , movité
>>věci patří do hmotného majetku stejně jako
>>nemovitosti.
>>Stanovení vstupní ceny §29/1/d (reprodukční poř.
>>cena) a ještě §29 odst 8.
Pavle - tak kdo tady mlží? § 29 odst. 8 přece hovoří o hmotném majetku, který jste pořídil PŘED JEHO VLOŽENÍM DO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI NEBO DO DRUŽSTVA. A tady se snad jedná o pilu, která těžko bude o.s. /to by nevedla DE/ a družstvo už vůbec ne.
>>Dělá se to tak běžně u strojů.
>>Když se někdo ptá na vložení stroje, tak mu nebudeme
>>odpovídat na to co se vztahuje na nemovitosti. V tom
>>je
>>pak právě to mlžení.... V § 29 odst 1 písmeno a je pro
>>ocenění reprodukční pořizovací cenou (odhad znalcem)
>>stanovena lhůta pořízení delší než 1 rok. Takže nechat
>odhadnout a vložit.
*** U movitého majetku platí časový test 1 rok, jak napsala Lina. Takže při vložení je nutné JAK, KDY a ZA KOLIK poplatník věc nabyl před vložením do OM. Pokud časový test překročíte, vkládáte za reprodukční cenu - tou nemusí být cena stanovena znalcem - je jí cena obvyklá, kterou u strojů a zařízení je člověk schopen stanovit sám ***
Je- li to tak, dalo by se ušetřit za odhadní posudek, což je jistě výhoda. Nevím ale podle jakého ustanovení bych pak třeba obhájil, že jsem si cenu takto stanovil sám. Já jsem se tehdy ptal na FÚ, řekli mi ať si to nechám odhadnout znalcem. Nebylo to zase tak moc drahé, mám posudek a jistotu, že mi to nenapadnou. Na oceňování je zákon, resp. vyhláška. Jde ale o to, podrobně ji znát, není to zase tak jednoduché.
*** U movitých věcí to jednoduché je. Zákon 151 Vás navede a docela jednoduše. Pokud už chcete odhad znalcem, musíte mu stejně říct pro jaký účel to chcete a podle jakého zákona - a bude postupovat stejně jako Vy - musí stanovit tu cenu obvyklou jako mezi nezávislými osobami. U nemovitostí je to složitější, protože zákon 151 klade na stanovení ceny nemovitostí daleko více nároků ***
>>
>>>>>Nejde o to jestli se Lina dá nebo nedá když nemá
>>>>>pravdu. To bych radši přiznal než mlžit dále. Stačí
>>>>>si
>>>>>přečíst zákon, je to lepší než radit když máme za to
>>>>>že...
>>>>>...a při tom to neznáme.
>>>>> U toho vleku, to je drobný majetek do 40000, tam
>>>>>je vložení možné pokud byl pořízen ne více než 1 rok
>>>>>předem. U majetku nad 40000 zákon nerozlišuje jestli
>>>>>je
>>>>>to majetek movitý nebo nemovitý.
>>>>xxxxxxxxxxx
>>>
>>>Lidko, přečtěte si §26 odst. 2 písmeno a , movité
>>>věci patří do hmotného majetku stejně jako
>>>nemovitosti.
>>>Stanovení vstupní ceny §29/1/d (reprodukční poř.
>>>cena) a ještě §29 odst 8.
>
>Pavle - tak kdo tady mlží? § 29 odst. 8 přece hovoří o
>hmotném majetku, který jste pořídil PŘED JEHO VLOŽENÍM
>DO OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI NEBO DO DRUŽSTVA. A tady se
>snad jedná o pilu, která těžko bude o.s. /to by nevedla
>DE/ a družstvo už vůbec ne.
>
Dobře. Mlžením semi zdálo, když Lina popisuje jak je to u nemovitosti. Dotaz byl jasně na traktor a myslím, že by bylo škoda vložit ho v hodnotě 0 a přijít o odpisy. Ale doufám, že vložení v ceně podle odhadu a následné odpisování je v pořádku, ne??
Přehlédl jsem tu obchodní společnost. Je to tedy vložení do obchodního majetku majitele pily.Sám jsem takto vkládal stroje a při kontrole FÚ to bylo v pořádku.
>
>>>Dělá se to tak běžně u strojů.
>>>Když se někdo ptá na vložení stroje, tak mu nebudeme
>>>odpovídat na to co se vztahuje na nemovitosti. V tom
>>>je
>>>pak právě to mlžení.... V § 29 odst 1 písmeno a je
>>>pro
>>>ocenění reprodukční pořizovací cenou (odhad znalcem)
>>>stanovena lhůta pořízení delší než 1 rok. Takže
>>>nechat
>>odhadnout a vložit.
Lina odpovídala, že je MOŽNÉ vložit traktor v nulové hodnotě, mohou pro to být různé důvody, také jsem se s tím setkala. Přehlédnutí časového testu naopak může způsobit dost značné škody, s tím bych se setkat nechtěla. J.F.
Ten příspěvek jsem tam napsal pak dvakrát. Po druhé je tam te 1 rok doplněný. Kdyby ale někdo vložil třeba po 2 letech majetek v ceně, za jakou ho koupil, tak by se těžko nějak moc lišila od ceny, kterou si člověk podle doporučení bdm může stanovit sám. Bude to zase ta cena obvyklá. Starší traktor má cenu obvyklou třeba 100tis až 400tisíc, podle toho jaký je, z toho jsou už značné odpisy. Mám s tím zkušenosti, jinak bych byl potichu:-)
xxxxxxxxxx
Starší traktor může být i za méně než 40.000,- - mám s tím zkušenost.... a k tomu bagru, podnikatel zásadně odmítl znalecký posudek, protože se jednalo o šrot, který se mu podařilo jaksi zázrakem vskřísit, položit na vodu a pár let těžit písek.Je to už víc jak 10 let a mám za to, že se tehdy nedalo použít termínu "cena obvyklá"....asi po třech letech to dvacetitunové monstrum prodal do šrotu - za 5000,- Kč vč. DPH (a byl rád, že na jeho odstranění ještě nemusel doplácet...)... nic ve zlém a děvčatům dík, že se mne zastala...
*** Asi Vás to baví, takže zrekapituluji a zkontrolujte si to:
Pavel 9.4. čas 19,46 mluví o pěti letech
Lina 9.4. čas 20,09 opravuje na jeden rok
Pavel 10.4. - pořád nerozlišuje movitý a nemovitý
Lina 10.4. čas 10,40 znovu opravuje na jeden rok
Pavel 10.4. 13,20 pořád nerozlišuje
Pavel 13,41 Heuréka! všiml si i jednoho roku.
Ale o nic by nešlo, všichni jsme omylní, jen kdyby hned ze začátku nemluvil o nějakém mlžení u Liny a trošku se zamyslel na tím, o čem ona mluví a že jej chce upozornit na znění zákona. Vždycky je dobré se aspoň zamyslet nad tím, co říkají ostatní a ověřit si to ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 4. 2006 21:13
Budu účtovat DE a majitel používá traktor na pile. Nemáte někdo zkušenosti, jak se vede pomocná evidence pro traktor? Stačí vést si deník ve kterém bude počet hodin denně a u toho motorhodiny? A potom k tomu připsat účet za naftu?