Kouření ve společných prostorách domu

• (neregistrovaný)

9. 4. 2006 10:15

Zajímalo by mě, jak je to s kouřením ve společných prostorách domu. Vážně se nesmí kouřit v mezipatře u otevřeného okna???

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 4. 2006 11:03

graver (neregistrovaný)

Re: Kouření ve společných prostorách dom
      Zákon 379/2005 kouření v těchto typech objektů neřeší, takže zůstává pouze ustanovení ObčZ, dle kterého nemíte obtěžovat sousedy nadměrným zápachem atd.
      Obávám se, že zákaz kouření není možné řešit ani např. ve stanovách SVJ - mohla by být vznesena námitka diskriminace.
      Jiná situace by snad nastala u družstva - tam by to možná ve stanovách prošlo, protože by bylo možné nájemníkům omezit užívací právo ke společným prostorám.

• 9. 4. 2006 14:18

Eva M. (neregistrovaný)

Gravere - píšete o možné námitce diskriminace ze strany kuřáků. Já to otočím: Co když zase budou namítat nekuřáci, že jsou diskriminováni od kuřáků tím, že ve společných prostorách je cítit kouř? Co si budeme povídat - i když kouříte u otevřeného okna, tak část kouře jde vždycky dovnitř a uvnitř to cítit JE. A když je venku zima nebo prší do okna, tak to větrání asi nebude moc účinné, že? Nebo si zase budou jiní stěžovat, že je v domě zima, průvan nebo louže od deště... A pokud jsou mezi nájemníky lidé nemocní, postižení atd., tak by se mohli úspěšně bránit, ne?
      Nechci tady vyvolávat flamewar mezi kuřáky a nekuřáky - militantní lidé jsou na obou stranách a rozumní taky - ale fakt mě to zajímá.

• 9. 4. 2006 14:44

graver (neregistrovaný)

>Gravere - píšete o možné námitce diskriminace ze
      >strany kuřáků. Já to otočím: Co když zase budou namítat
      >nekuřáci, že jsou diskriminováni od kuřáků tím, že ve
      >společných prostorách je cítit kouř? Co si budeme povídat
      Samozřejmě - obě strany mají stejná práva. Já jenom předjímám možnou reakci jedné strany, neříkám tím, že druhá strana nemůže argumentovat stejně. Nekuřáci by ovšem mohli považovat za diskriminační pouze to, kdyby ve stanovách bylo uvedeno, že se ve spol. prostorech naopak kouřit smí. Jestliže to ve stanovách není vůbec, tak jsou na tom obě strany stejně.
      >- i když kouříte u otevřeného okna, tak část kouře jde
      >vždycky dovnitř a uvnitř to cítit JE. A když je venku
      Mně to povídejte. Já to řeším skoro každý den - pár takových dárečků mám v baráku taky.
      >zima nebo prší do okna, tak to větrání asi nebude moc
      >účinné, že? Nebo si zase budou jiní stěžovat, že je v
      >domě zima, průvan nebo louže od deště... A pokud jsou
      >mezi nájemníky lidé nemocní, postižení atd., tak by se
      >mohli úspěšně bránit, ne?
      Tyto skutečnosti by právě vymezovaly naplnění pojmu "obtěžování nad míru...".
      >Nechci tady vyvolávat flamewar mezi kuřáky a nekuřáky
      Pozdě :-)))
      >- militantní lidé jsou na obou stranách a rozumní taky
      >- ale fakt mě to zajímá.
      Co? Jestli myslíte to (ne)kouření ve společných protorách, tak to asi bude jen na ObčZ, jak píšu - event. mě někdo opravte.

Jinak já jsem nekuřák (cigaret), ale v zakouřeném pajzlu klidně posedím pár hodin a nemám s tím problém. Nesnesu kouření u jídla - pár hospodských už se mnou mělo docela problém. Občas nepohrdnu dobrým doutníkem, a to je pak ta správná diskriminace - doutník si ve většině hospod nezapálíte, zákon nezákon. To mě většinou vyhazují i militatntní kuřáci...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).