Re: kouření v restauracích
restauraci máme, a proto jsem velice pečlivě prostudovala tu vyhlášku. není pravda, že může být celá restaurace kuřácká. celá je nekuřácká ze zákona, a v ní lze vymezit atd atd...ale nikde není napsáno, jaký prostor. takže /i po dlouhé diskuzi s právníkem hygieny/ pokud budu mít salonek o 10ti místech nekuřácký a ve výčepu napíšu vyhrazeno pro kuřáky, mám splněno. Vít teď sice tvrdí, že z logiky vyplývá, že nekuřáckýho prostoru musí být víc, ale to jsem tam teda vůbec nevyčetla.
>restauraci máme, a proto jsem velice pečlivě
>prostudovala tu vyhlášku. není pravda, že může být celá
>restaurace kuřácká. celá je nekuřácká ze zákona, a v ní lze
Nestačí prostudovat, chce to ještě přemýšlet. Kouření je zakázáno
"v zařízeních společného stravování provozovaných na základě hostinské činnosti, pokud tato zařízení nemají zvláštní prostory vyhrazené pro kuřáky "
>vymezit atd atd...ale nikde není napsáno, jaký prostor.
To je právě to, o čem mluvím. Ano, celá restaurace je nekuřácká, pokud nevymezíte kuřácký prostor, ale jeho vymezení není dále určeno (např. ve vztahu k nekuřáckým prostorům). Tzn. čistě z dikce (nikoliv z ducha) zákona vyplývá, že když celou restauraci vymezíte jako kuřáckou, splnila jste. Už vám došlo, co jsem myslel?
já vím, jak jste to myslel. taky prvních 9 dní roku 2006 to tak vykládali i v televizi:-)
právě proto, že je zakázáno v......, musí tam zbýt nějaký prostor původní, tj. nekuřácký. ač sama kuřák a vymezením nekuřáckých míst /teda abych nediskriminovala nekuřáky - vymezením kuřáckých míst:-))/ jsme si užili své od hostů a i tržby šly dolů, neb lidé si nemají kam sednout (i nekuřáci jdou raději do výčepu za kuřáky a salonek je prázdný:-(), s tímto výkladem souhlasím.
>já vím, jak jste to myslel. taky prvních 9 dní roku
>2006 to tak vykládali i v televizi:-)
Jo, tak to je jiná. Jestli to bylo na Nově, tak to musí být pravda - jako s těmi hesly na Seznamu :-))))
>právě proto, že je zakázáno v......, musí tam zbýt
>nějaký prostor původní, tj. nekuřácký. ač sama kuřák a
Ano, tak to bylo *zamýšleno*, ale v zákoně špatně vyjádřeno. Je jasné, že když je uvedeno "musí být vymezen prostor pro kuřáky", tak se tím *myslí* jednoznačně, že tam musí být prostor pro nekuřáky, jen ta blbá dikce prostě šla vykládat jinak.
>vymezením nekuřáckých míst /teda abych nediskriminovala
>nekuřáky - vymezením kuřáckých míst:-))/ jsme si užili
>své od hostů a i tržby šly dolů, neb lidé si nemají
>kam sednout (i nekuřáci jdou raději do výčepu za kuřáky
>a salonek je prázdný:-(), s tímto výkladem souhlasím.
Ono je to vůbec takové nahrazování "ruky trhu" zákonem. V hospůdce, kde se nevaří, bude problém, protože kouřit bude přinejmenším většina štamgastů. Pokud se podává jídlo a pro podnik to je významné, sami se postarají o nekuřácký prostor, protože rodina s dětmi se do zahuleného pajzlu naobědvat nepůjde a kouření u jídla vadí i mnohým kuřákům.
a) bylo to stejně jao mylné informace o podmínkách pro rodičák na VEŘEJNOPRÁVNÍ televizi:-)))
b) mě nejvíc udivilo, že pivo či rum jest ze zákona pokrmem:-(
c) právě u nás se dosud nevaří, a je to jak v kocourkově. nekuřáci zuří, že je zahuleno víc, než dřív. ale do nekuřáku nejdou, neb se chtějí bavit s většinou, tj. s kuřáky:-((
d) u nás jsou snad všechny zákony a vyhlášky napsány tak, že jdou vykládat minimálně dvěma protikladnými způsoby:-(((
>b) mě nejvíc udivilo, že pivo či rum jest ze zákona
>pokrmem:-(
Já jsem naopak rád, že pivo je pokrmem ze zákona. Hlad je stejně jen převlečená žízeň...
>c) právě u nás se dosud nevaří, a je to jak v
>kocourkově. nekuřáci zuří, že je zahuleno víc, než dřív. ale
>do nekuřáku nejdou, neb se chtějí bavit s většinou, tj.
>s kuřáky:-((
To nevadí, prostě nekuřáky je potřeba chránit i proti jejich vůli
>d) u nás jsou snad všechny zákony a vyhlášky napsány
>tak, že jdou vykládat minimálně dvěma protikladnými
>způsoby:-(((
No, kdyby tomu rozuměl každý trouba s prvním stupněm ZŠ, tak by právníci byli bez chleba...
čím víc člověk umí a zná, tím víc pochybuje. a právě těm troubům je to jasné jak facka, a je těžké jim něco vysvětlovat:-) ze školy mi utkvěla v paměti přednáška jednoho psychologa - hlavně jeden bod - jen tupec odpoví okamžitě aniž by zapřemýšlel. vše je mu hned jasné. chytrý člověk i nad banální otázkou zapřemýšlí.
Re: OT - Evě M. a všem, co hubnou :-)
Evičko že vás napadla zrovna ta minerálka :-) Ale mít vedle sebe čokoládu a sklenku dobrého vína, tak už by se možná člověk snáze obětoval a zvolil to víno (a tu čokoládu snědl až když nebude co pít :-) J.F.
Pro BDM, Janu F. i další :-)
Blanko - při ztrátě iluzí jdou kila dolů jen někomu - bohužel :-(( Řada lidí naopak řeší zklamání a smutky přejídáním, mlsáním apod. Pak nejsou potřeba žádné prášky na nervy, stačí čokoláda, ta je dostupná téměř kdekoliv, bez receptu a funguje okamžitě :-)))
Jano F., vínečko mi taky zabírá dobře, ale pak se mi špatně účtuje a taky nemůžu řídit auto :-( Čokoláda je v tomto ohledu bezpečnější ;-)
*** :-)))) Jo tak - Vy asi máte na mysli to první trauma, které jsme zažili všichni: odstavení od mateřského mléka :-)))) - to se na nás určitě nějak (třeba jinak) poznamenalo. Já měla na mysli ztrátu těch uměle vytvořených iluzí :-)) A jasně, že je to individuální - i ty iluze i ty ztráty :-)) ***
Je to teda bezva z kuřácké a nekuřácké restaurace se dostaneme až na hubnutí.Já nepotřebuji ani představu čokolády a pít minerálku mě stačí hlídat své zaměstnance kuřáky aby byli na svém pracovišti a vykonávali práci jim určenou a hubnu hned takže já i hubnu a potírám kuřáky a neuznáváM ve své podniku za dobu podávání jídel žádného kuřáka i třeba ve vyhraženém koutku s pozdravem HANKA
Máte pravdu, kajícně přiznávám, ža z původního tématu se často dostaneme úplně jinam... Ale všimněte si, že i tam se snažíme pro klid svědomí zakomponovat svou profesi - účetní a hubnutí, účetní a vztah k sexu a podobně :-) My už totiž ani na jiné stránky nechodíme, máme té práce plnou hlavu a tak si to všechno vynahrazujeme tady v jednom vydání :-) Mimochodem, doporučuji ve vaší restauraci ozdobit stěnu obrazem popravy dle Jiránka s textem: "Staroměstské náměstí: 21. červen roku 2006 a sedmadvacet českých kuřáků" :-) J.F.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 4. 2006 11:19
Kdysi jsem tu v odpovědi na nějaký dotaz popisoval poněkud stupidní dikci "protikuřáckého" zákona, dle kterého sice musí být prostor pro kuřáky označen a vyhrazen (§8/1c), ale další vymezení není uvedeno. Z této dikce vyplývá, že pokud provozovatel označí celou restauraci jako kuřácký prostor (a zároveň zajistí "dostatečné větrání"), má vystaráno.
Nedávno jsem (na stěně restaurace!) zahlédl jakýsi právní rozbor (snad podpořený už i nějakým judikátem), dle kterého je takový postup contra ratio legis (což nepochybně je) a byl by tedy souzen v neprospěch provozovatele. Nevím, jak se takové případy "proti duchu zákona" soudí, ale pro jistotu: kdo máte hospodu, tak pozor :-))