Re: dotaz na §10 u přiznání fyzických os
Pokud jste měl příjem za nějakou "jednorázovku", pak je osvobozený.
těch "jednorázovek" bylo několik, ale nejedná se o nic trvalého, to znamená, že to může být třeba 3x v měsíci, ale někdy zase tři měsíce nic.Na finančním mi řekli, že musím přiznat všechny příjmy nad 6000.-.Když jsem argumentoval tím, že jsem příjmy přiznal( tyto v příloze) a když jsem s těmito nepřesáhl 20000,- tak jsem je nepřevedl do klasického formuláře, jelikož jsou osvobozeny, tak to je prý špatně a musím zdanit vše.
Tím, že jste je zapsal do přílohy, jste se přihlásil k jejich zdanění. Osvobozené příjmy se do DP vůbec neuvádějí. Teď už s tím asi nic nenaděláte, protože pokud byste chtěl udělat dodatečné DP a tyto příjmy v něm už neuvádět, mohli by Vám to napadnout a posoudit je jako "nepříležitostné". V každém případě s nimi zkuste zavést na toto téma řeč.
potom nechápu na co je hranice 20000,-.Přeci tím, že svoje příjmy uvedu i když jsou od platby daně osvobozeny to udělám nejtransparentněji jak to jde.Protože když je neuvedu, je možná jakákoli pochybnost o jejich výši a tudíž o možném daňovém úniku, který samozřejmě nechci provést.
Stanley
*** Opravdu je třeba ty příjmy dobře zařadit - zda se opravdu dají zahrnout pod §10/1/a. Ne každý, byť příležitostný, se tam dá zahrnout. Z dotazu není zřejmé, co jsou to za příjmy. A pokud jsou zařazeny správně, pak Vás nikdo nemůže nutit zdaňovat příjmy, které jsou osvobozeny od daně ***
*** Hudební produkce je dost široký pojem :-)))) Ale pokud je to příjem např. podle autorského práva, pak je to příjem §7 a nemůžete ho dostat do §10/1/a - tam patří jen to, co není obsahem předchozích paragrafů (6,7,8,9) a za splnění podmínky "příležitostný" ***
*** Jen můj názor a počkejte ještě na ostatní: pokud to vyloženě není jen občasný záskok, pak by podle mě spadal pod příjem §7 (hudebníci) a je správné, že jste ho nezapřel. Měl by ale patřit pod příjem §7 a proti němu uplatnit výdaje - buď ty prokázané nebo aspoň paušální ***
Ještě k vašemu příspěvku - účtuji několik takovýchto "hudebníků", dle názoru našeho FÚ zahrnout do §10, není to soustavná činnost pro §7. Protože jste zaměstnán, tak do 6 tis. přiznávat nemusíte, pokud je nad, tak ano. Výdaje prokázané max. do výše příjmů.
*** Je to zvláštní. Já Vám ale stoprocentně věřím, protože některé FÚ navrhují zařadit i sportovce pod §10. A kdo se v tom má potom vyznat? Pořád tady ale zůstává jeden "problém": pokud by to byl příjem §10/1/a, pak je do 20 tis. osvobozen a není důvod ho někde uvádět. ***
Fú odkazuje na §38g/2 - dle nich je povinen podat přiznání, jelikož má příjmy dle §10 vyšší než 6 tis. Kč.
Což by odpovídalo tomu, co původnímu autorovi sdělili na jeho Fú.
Já se řídím tedy tímto názorem, protože "růžové papíry" podávám za "hudebníky" na tento Fú, takže by to "mělo" být O.K. :o)))
Paní bdm, asi se mýlím, ale vidím problém takto:
1. poplatník je povinen podat DP podle § 38g/2
2. povinnost splní, ale do DP uvede jen příjmy ze závislé činnosti
3. příjmy podle § 10/1a v DP nebudou, protože jsou osvobozeny
/otázkou ovšem zůstává správné zařazení příjmů/
4. jaká je pravděpodobnost, že bude FÚ posuzovat správnost zařazení příjmů, o kterých neví?
5. vlk se nažral a koza zůstala celá :-))
*** Ale proč byste se mýlila? Já to vidím stejně. U té trojky je opravdu důležité to správné zařazení. A že o nich neví? Může se to dovědět z druhé strany - u toho kdo peníze vyplatil - ten je má v nákladech. Když to u té druhé strany "neohodnotí" jako 10/1/a, pak bude asi problém. Buď u té druhé strany (to, pokud to ohodnotí jako závislou činnost - daň, popř. odvody) nebo u toho dotyčného, pokud to bude jiný paragraf nebo v součtu vyšší částka. Nebo vidíte někde ještě nějaký jiný problém? Možná jsem je úzce zaměřená :-)))))) ***
pořád mi tedy nejde do hlavy toto:
přiznám příjmy dle §10, tím jsem splnil povinost podat přiznání, ale jsou to příjmy osvobozené, jelikož jsou pod 20000.-.tak je z přílohy nepřeveduTakhle to chápu svým rozumem..No a na finančním mi řekli, že když jsem je nepřevedl, tak jsem je napřiznal.
Stanley
*** Když to je těžké, že ani správce nemá jasno pod jaký § ten příjem zařadit a v zákoně to taky až tak jasně nenajdete. Pokud na to půjdu citem, pak bych zařadila pod §7 a uplatnila proti tomu výdaje. Pokud by správce trval na té desítce, pak je to osvobozeno. A "přiznal/nepřiznal" jsou spíše naše výrazy. Do DP jste uvedl i příjmy osvobozené od daně (pro které vlastně není žádná kolonka), tak se jim to pokuste vysvětlit nebo podejte dodatečné - ale nejdříve se zkuste domluvit pod jaký příjem si ONI myslí, že to patří. ***
oni proti §10neměli nic, ale tvrdili, že jak je to nad 6000.- musím vše zdanit.To je to, co prostě nemohu pochopit.Ale už to asi nebudu řešit.Prostě to chce jasně a jednoduše udat zákonem jak to je a nenechávat to na tom, kdo přijímá DP.To si ještě asi počkám. :((((
Stanley
Stanley
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 4. 2006 14:11
Dobrý den
chtěl bych se zeptat jak je to s osvobozením od placení daně u příležitostného příjmu, který činí cca 12000kč za období 2005.Pochopill jsem že zde jsou příjmy do 20000kč osvobozeny od daně. Možná je můj výklad špatný. Mám samozřejmě trvalý příjem u svého zaměstnavatele i s odvody záloh a plateb pojištění.
Děkuji
STANEY