Re: kapitalizace závazku - moc prosííííí
*** Nevím, co myslíte tím "lze tento závazek snížit převodem za základní jmění s.r.o." Snižování ZJ má svá pravidla a nelze jít na nulu :-)). Taky záleží na tom, co je to za závazek. Obecně odpuštění závazku má daňové dopady pro obě strany (§23) ***
Mám na mysly navýšení základního jmění u s.r.o. a snížení závazku vůči FO. Šéf (společník s.r.o.) někde zaslechl, že to jde tak, že o tento závazek navýši zákl. jmění s tím, že on jako fyzická osoba se vzdá náŕoku na úhradu zmíněného dluhu. Já fakt nevím a proto se ptám tady. Dík Honza
*** To potom ano - kapitalizace pohledávky. Se souhlasem VH lze a daňové dopady pak nejsou. U společnosti se pak původní závazek započte s pohledávkou za společníkem z titulu upsaného vl. jmění. U FO se vlastně pohledávka změní na finanční investici ***
>>>>>>>dobrý den, prosím o radu a pomoc.
>>>>>>>
>>>>>>>Společnost s.r.o. má závazek vůči fyzické osobě,
>>>>>>>která
>>>>>>>je v současné době společníkem v této s.r.o.. Když
>>>>>>>bude dohoda, že závazek nebude uhrazen (FO se vzdá
>>>>>>>pohledávky), lze tento závazek snížit převodem za
>>>>>>>základní
>>>>>>>jmění s.r.o.? Jak to bude se zdaněním u FO. Kde to má
>>>>>>>oporu v zákoně. Prosím. Společník s.r.o. se chce
>>>>>>>zbavit
>>>>>>>závazku vůči "sobě" a já si nevím rady co s tím.
>>>>>>>Děkuji Honza
>>>>*** To potom ano - kapitalizace pohledávky. Se
>>>>souhlasem VH lze a daňové dopady pak nejsou. U
>>>>společnosti se
>>>>pak původní závazek započte s pohledávkou za
>>>>společníkem z titulu upsaného vl. jmění. U FO se
>>>>vlastně
>>>>pohledávka změní na finanční investici ***
>>>
>>>Děkuji, kapku se do toho dostávám, ale opravdu tento
>>>závazek nebude nikdo danit? A účto 321/411?? a tím to
>>>jako je hotové.
>>>Možná se ptám hloupě, ale nerad bych šéfovi vykládal
>>>hlouposti. Honza
>>
>>***
>>1) Zvýšení ZJ (rozhodnutí VH) - 35x/41x (pohledávka
>>za
>>společníkem a ZJ)
>>2) Pohledávka splacena vložením pohledávky - 31x/35x
>>3) Zápočet původního závazku s pohledávkou 32x/31x
>>***
>
>Děkuji, v případě nejasností se ozvu
---
Při kapitalizaci pohledávky bylo /kdysi/ nutno si odpovědět na jednoduchý dotaz: Zvýšil se majetek toho, kdo vkládá?
Pak se podle odpovědi /ano,ne/ pohledávka u toho, kdo ji kapitalizoval danila.
Dnes není třeba tento jednoduchý dotaz pokládat, vyřešil ho zákon, v § 23/13 říká, kdy se pohledávka u vkladatele daní. A ti ostatní /co vedou účetnictví/ ji daní při vzniku. Prostě nakonec ji zdaní všichni.
---
*** Podle mě nezvýšil - jen se jedna pohledávka (ta původní) přeměnila na druhou (za podíl na společnosti). Svým způsobem jsem za pohledávku (budoucí peníze) koupila podíl na společnosti. "Normálně" nákup podílu na společnosti nemá žádný daňový dopad - ten až v momentě prodeje tohoto podílu a to jen po určitou dobu. Já vím, že kapitalizace je vlastně druh postoupení pohledávky a §23/13 mluví jasně. Ale něco mi tu prostě nepasuje :-) ***
*** Já už vím, kde dělám chybu: nedotahuju do konce :-(( Když budeme mluvit o FO a těch "daňových" pohledávkách, tak přece v momentě, kdy získám podíl, tak mi vlastně pohledávka byla uhrazena a tenhle příjem se musí někde objevit, že jo? :-)) ***
*** A už taky vím, proč jsem v té druhé odpovědi tak zazmatkovala: měla jsem trvat na odpovědi, co je to za pohledávka než jsem jednoduše napsala, že není daňový dopad. Setkala jsem se jen s tím, jak "kapitalizovat" půjčky a vůbec mi nedošlo, že se kapitalizují i "daňové" pohledávky. A přitom vím, jak je skoro nemožné se v DE těchto pohledávek zbavit :-)) Díky za lekci .-)) ***
*** No jo - beru to jak umím :-)) a jak jste viděl moc mi to nešlo a dost dlouho mi to trvalo :-)) Ale pokud jste četl i to moje ostatní, tak jsem snad došla ke správnému zdůvodnění. Zkrátka mu zaplaceno bylo, a tím je zapotřebí to zdanit. Víte, ale pořád vidím, že jen jeden papír vyměnil za druhý :-))))) Ale už do toho nebudu vrtat :-)) ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 4. 2006 11:18
dobrý den, prosím o radu a pomoc.
Společnost s.r.o. má závazek vůči fyzické osobě, která je v současné době společníkem v této s.r.o.. Když bude dohoda, že závazek nebude uhrazen (FO se vzdá pohledávky), lze tento závazek snížit převodem za základní jmění s.r.o.? Jak to bude se zdaněním u FO. Kde to má oporu v zákoně. Prosím. Společník s.r.o. se chce zbavit závazku vůči "sobě" a já si nevím rady co s tím.
Děkuji Honza