Re: DPH - 5 nebo 19 %
myslím si, že by to tak mělo být, ale nejsem si jistá. elektrika nám přišla taky v 19 %, vodné a stočné v 5 %, ale nevím si moc rady s tím teplem, protože topíme plynem a to nám faktury chodí v 19 %, přitom v zákoně o DPH § 47 odst. 2 je napsáno, že teplo podléhá 5 %, takže bych to teplo dala v 5 %. Zálohy vybíráme za elektriku, teplo, vodné a stočné. Ne za plyn, ale za teplo, takže bych to fakt dala do těch 5 %. Pak mám ještě jeden dotaz. Přijaté faktury za elektriku, teplo, v + s, účetní případ patří do roku 2005 nebo můžu nechat v roce 2006? A jak to bude u vydaných faktur, kde tyto vyúčtovávám? Účetní případ 2005 nebo 2006? Jsem z toho celá zmatená...
no ja vam v tomhle asi moc neporadim, ja tu mam jen prijatou fakturu - vyuctovani a vidim jeji zauctovani, nic vic.... ale mame to r. 06 zauctovane na dohadne ucty pasivni, takze zpetne dane do r. 2005, samozrejme vyrovnání se zalohovym uctem 314 (DPH je samozrejme uplatnene v mesici vystaveni faktury)
-----------
Ne nevyrábíte teplo, to by jste vyráběli kdyby jste měli kotelnu, zaměstnávali kotelníka , uplatńovali odpisy na kotelnu, ....a ostatní náklady tj. pokud pouze nakupujete plyn a ten přefakturujete nájemníkům tak je to s 19%. Případná výroba tepla s 5% se počítá jinak.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
11. 4. 2006 12:34
Dobrý den, prosím o radu. Jsme s.r.o. a pronájímáme nebytové prostory. Teď chci udělat vyúčtování služeb, ale nejsem si jistá, jestli elektrika je pořád v 19 % DPH a teplo a voda v 5 %. Můžete mi to někdo ověřit? Děkuji moc.