Daň z převodu nemovitosti

• (neregistrovaný)

11. 4. 2006 22:27

Dobrý večer,
    prosím, poraďte, rodiče na mne chtějí darovací smlouvou převést rodinný dům. Zajímá mě, zda zaplatím 1% odhadní ceny nemovitosti jako daň darovací + 3% daně z převodu nebo se mě daň z převodu netýká když se dům převádí pomocí darovací smlouvy?Případně jaký zákon to upravuje, kde najdu nějaké podrobnosti?Děkuji za radu, kristýna

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 4. 2006 8:54

Pavel (neregistrovaný)

Re: Daň z převodu nemovitosti
      Zaplatíte jen daň darovací 1% z odhadní ceny. Daň z převodu se platí při prodeji.Je to zákon 357/1992 Sb. o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Je otázkou, proč to budete převádět. Kdyby zůstal ve vlastnictví rodičů, jednou byste jej zdědila a z dědicví po rodičích se neplatí žádná daň. Není ani vyloučeno, že uvedené daně budou zrušeny, protože stát na ně doplácí. Výběr stojí dvakrát tolik než se vybere. Návrh na to už byl ve sněmovně a neprošel kvůli komunistům a sociálním demokratům, kteří milují daně a to i tehdy, když na ně státní kasa ještě doplácí. Takže bych počkal, jaká bude situace po volbách, protože ODS bude usilovat o zrušení nesmyslných daní.:-))

• 12. 4. 2006 15:19

kristýna (neregistrovaný)

Re: Daň z převodu nemovitosti
      Díky za radu:) Mám bratra, kterého částečně vyplácím, také dostane od rodičů nějakou hotovost. Na dědictví bychom tedy byli dva, ale já zde budu s rodinou bydlet a domek chci rekonstruovat. Jeho hodnota se tedy zvýší, proto myslím, že je lepší tyto věci majetkově vyřešit již teď. Vaše doporučení počkat, jak to dopadne po volbách bych pokládala za nejlepší řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).