Dobrý den, prosím vás o radu. Zaměstnanec si nechal udělat v zaměstnání roční zúčtování, nechtěl společné zdanění. Po zúčtování přišel, že by měl na společném zdanění víc peněz. Je možné nyní dát na FÚ společné zdanění manželů s tím, že by od zaměstnavatele dostal potvrzení o zdanitelných příjmech s částkou ročního zúčtování? Něco jako dodatečné přiznání? Nebo to u společného zdanění nejde? Myslím si, že takových případů může být víc, že si zaměstnanci uvědomí až po ročním zúčtování, že pro ně bylo výhodnější společné zdanění. Jde s tím něco dělat? Díky moc Hanka
Re: dodatečné přiznání-společné zdanění
Měla jsem taky takový případ. Vyplatila jsem přeplatek a potom vystavila potvrzení přijmu a uvedla dole,kolik bylo vrácono korun.
Mám ověřeno, že některé FÚ jsou shovívavé k pozdnímu daňovému přiznání, když jde pouze o závislou činnost a nepenalizují to.
Tak to by chtělo v případech, kdy FÚ vyměří penále a leckde se vlastně ani SZM takto nevyplatí, aby byl FÚ požádán o odstranění tvrdosti zákona - vzhledem k tomu, že není postup fin.úřadů jednotný.
V dodatečném přiznání už nelze měnit způsob zdanění na SZM. Jediný způsob který mě napadá je domluvit se se správcem daně, pokud to ještě nemá zadáno v počítači, jestli by to vyměnil. Na dobré slovo a něco dobrého na zoubek.
13. 4. 2006 7:15
Dobrý den, prosím vás o radu. Zaměstnanec si nechal udělat v zaměstnání roční zúčtování, nechtěl společné zdanění. Po zúčtování přišel, že by měl na společném zdanění víc peněz. Je možné nyní dát na FÚ společné zdanění manželů s tím, že by od zaměstnavatele dostal potvrzení o zdanitelných příjmech s částkou ročního zúčtování? Něco jako dodatečné přiznání? Nebo to u společného zdanění nejde? Myslím si, že takových případů může být víc, že si zaměstnanci uvědomí až po ročním zúčtování, že pro ně bylo výhodnější společné zdanění. Jde s tím něco dělat?
Díky moc Hanka