Re: Dotace-prosím odsouhlasení postupu
*** Nemám přesnou představu, jak "vypadají" ty přístupové body. Bude ale určitě důležité, zda pořizujete nějaký dlouhodobý majetek. Pak by výdaje na jeho pořízení nemohly být daňové ale do nákladů by vstupovaly formou odpisů a dotace na jeho pořízení by snižovaly jeho vstupní cenu. Ale jak říkám - nemám představu... ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
13. 4. 2006 13:06
Dobrý den, už níže jsem měl dotaz na dotaci a chci si odsouhlasit postup:
Vedu DE, jsem FO, plátce DPH a dostal jsem dotaci od Ministerstva informatiky na vybudování přístupových bodů na internet (laicky řečeno) v jisté oblasti -následně budu provozovat internet a bude to zdrojem mých příjmů. Celková cena zřízení těchto "přístupových bodů" bude kolem 800tis, dotace je 600tis, 200tis dám já ze svých (firemních) peněz.
Postup při účtování: Faktury za nákup, které bude proplácet ministerstvo dám do DE bez odpočtu DPH a proplatím je dle výpisu účtu z dotace a budou mým výdajem. Zároveň ale interním dokladem zaúčtuji dotaci jako příjem (buď po částech podle proplácení faktur nebo koncem roku souhrnem aby se proplacené faktury z dotace rovnaly příjmu z dotace). Takže budu mít o to zvýšené příjmy i výdaje ale rozdíl bude 0. Až dotace bude vyčerpaná a budou dál chodit faktury na nákup zboží související s touto činností (zbývajících cca 200tis) budou už s odpočtem DPH a ve výdajích. předpokládám že jedna faktura bude z části ještě hrazená dotací a z části už jako "můj" výdaj s poměrnou částí odpočtu DPH.
Doufám, že jsem to moc nezamotal a děkuji za vaše odpovědi a návrhy!
Pavel