Re: Bezregresní factoring
Vezmu to trochu šířeji. Při postoupení faktury jsou dva podobné způsoby: factoring a forfaiting. § 24 odst.2 písm. s) říká: nákladem je také "jmenovitá hodnota pohledávky při jejím postoupení, a to do výše příjmu plynoucího z jejího postoupení." Doslovně bych to vzal tak, že příjmem je to, co mi uhradí postupník. Postoupili jsme pohledávku prostřednictvím factoringové firmy, která si vyfakturovala provizi. Na školení jsem se na to zeptal Ing. Bachora z MF, zda jde u provize o daňový náklad. Odpověděl, že do náklladů můžeme dát jen takovou částku, kterou jsme získali jako ČISTÝ příjem a nic. víc. Jedině snad by bylo možno částku zvýšit o úroky, pokud by faktura byla prodána před splatností. Paradoxem je, že daňová kontrola mě za dva roky přesvědčovala o opaku, totiž že provize je daňový náklad.
Takže záleží jen na vás, co si troufnete. (Není nad dvojznačné rady.)í
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
14. 4. 2006 11:29
prosím o radu:
naše společnost odprodala pohledávku za FV celkem 889.001,40 Kč, na základě smlouvy o provádění bezregresního factoringu si odečetli 3% + DPH ze 3% a uhradily nám na účet 857.264,-Kč.
Jak účtovat rozdíl mezi FV a úhradou, zda se jedná o nedaňový náklad.
Děkuji