Re: Smluvní denní úrok 0,5% u splátek
Jak se počítá úrok, se tady už několikrát probíralo, takže se nebudu opakovat. Jinak výše úroků z prodlení příliš v souladu se zákonem není. V případě, že se kamarádka obrátí na soud, výsledek bude zřejmě ten, že takovýto úrok zavání lichvou. Takové sankce si totiž beztrestně může dovolit nadiktovat pouze stát. Co je povoleno bohovi, není povoleno volovi (to není osobní, tak praví klasik ;-))
Myslím, že takováto půjčka je OK. Pokud by splatila dle dohody, bylo by to bez úroků. Lichva je snad to, že půjčujete peníze a musí vám vrátit mnohem více i když to vrací v termínu. Zadejte si v Googlu lichva a studujte. Obrátila bych se na právníka a žádala exekuci. On už si s tím poradí.
Např. Nejvyšší soud ČR ve svém rozhodnutí sp. zn. 29 Cdo 1583/2000[1] posuzoval úroky z prodlení ve výši 1 % denně z dlužné částky z hlediska dobrých mravů. Vzhledem k tomu, že výše ročních úroků z prodlení byla takto 18krát vyšší než zákonná výše úroků z prodlení v době uzavření předmětné smlouvy, posoudil takovou sankci jako neakceptovatelnou.
Ono toto skutečně zavání lichvou. Ale při posuzování snížení výše úroků u soudu soud posuzuje hlavně finanční možnosti půjčovatele a jeho možnosti obstarat si peníze jinde v případě že jako věřitel nedostane včas své peníze, přihlíží se také k tomu, za jakou úrokovou sazbu by peníze získal. Tedy jiné úroky může požadovat velká finanční společnost a jiné člověk, který se jinak půjčováním peněz nezabývá. Pokud vám to kamarádka nebude chtít zaplatit, tak se skutečně může stát, že soud tyto nadprůměrně vysoké úroky sníží - ale také nemusí. K exekuci stejně nemůžete přikročit, pokud nemáte sjednanou doložku vykonatelnosti, proto je nejjednodušší pro vás podat návrh na vydání platebního rozkazu - pokud nepodá kamarádka odpor, máte tyto úroky "přiklepnuty".
A co se týče počítání úroků - vy skutečně nevíte jak? Pak je taky možné že jste vlastně nevěděla kolik po ní vlastně chcete splatit. Nicméně polopatě - spočítejte si kolik dnů je v prodlení, a pak tuto částku vynásobte takto:
půjčka 100 Kč, z toho 1% je 1 Kč, 0.5 % je 50 hal. 50 hal x počet dnů je výše dlužných úroků.
Děkuji moc za všechny rady. Věděla jsem, kolik chci splatit. Pouze to, co jsem půjčila. Jako kamarádce jsem ji vše půjčila bezúročně! Samozřejmě, že za předpokladu, že mi půjčku splatí tak, jak jsme se dohodly. Jednorázový úrok spočítat umím. Nevím si rady v tom, že splátky byly po měsíci, takže vlastně za ty poslední 2000 Kč budu moci počítat úrok až od domluveného termínu splátky, tj. až od 30.5. ap. Nebo je to jinak? Děkuji za doplnění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 4. 2006 4:54
Dobrý den, nevím jak spočítat úrok, jestliže jsem půjčila na Silvestra kamarádce 10 000 Kč a ta měla podle dohody splácet 31.1., 28.2., 31.3., 30.4. a 31.5. po 2 000 Kč. Nezaplatila nic a asi nezaplatí. Jak mám, prosím, spočítat celkový úrok k 31.5., kdy by měla být půjčka splacena? Ve smlouvě máme při splnění termínu splátek bez úroku, při prodlení 0,5% denně. Je to v souladu se zákonem? Děkuji mnohokrát.